CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

September 13, 2012

Buah Delima untuk ibu mengandung


Assalamualaikum, Good Morning guys.

For more products, klik disini ye kawan-kawan!


Last 2 days saya hantar pati delima Gulsan ni pada customer, 10 botol. Thanks Emma. Semalam pada ex-schoolmate pula, 2 botol, hari ni insyaallah akan hantar lagi pada customer yang baru sms minta delivery pati delima. Busy. Hahaha tak termasuk lagi ada customer awal-awal dah booked 10 botol tapi nak next week.

Ini bukan cerita pasal seronok menjual, tapi cerita pasal betapa ramainya orang dah tahu tentang khasiat delima. Sudah-sudahlah minum orange juice kakak-kakak. Love your body? Consume healthy foods! (ayat nak MLM sangat kan? Hahaha) Dont worry, ini bukan produk MLM. Ini pati delima imported from Turki. Pak Arab jual. Saya tolong anda beli. :)

Hari ini saya busy sikit, tapi dah janji dengan customer untuk tulis satu entry khas mengenai khasiat buah delima untuk ibu mengandung. So? Are you pregnant? PERFECT!

Bagi saya anda ni beruntung, kenapa? Sebab masa saya mengandung dulu, saya nak sangat makan buah delima, tapi susah sangat nak dapat. Tapi seriously masa tu tak terfikir pun tentang jus delima atau pati delima. Fikir buah semata-mata.

Sekarang bila dah start jual ni, saya selalu teringat pada mana-mana ibu mengandung, dan akan surely suggest them to take buah delima everyday. Tapi, mana nak dapat buah delima merah merekah begini?

Gambar ihsan Google
Ok lah, terus kepada khasiat buah delima untuk ibu mengandung. Sebelum tu, anda dah baca entry khasiat delima yang saya tulis sebelum ni? Klik sini.

Buah delima adalah antara buah yang disebut di dalam Al-Quran. 

“Dan Dialah yang menurunkan hujan..Kami keluarkan daripadanya tanaman yang menghijau, Kami keluarkan pula dari tanaman itu butir-butir (buah) yang bergugus-gugus dan dari pohon-pohon tamar (kurma) dari mayang-mayangnya (Kami keluarkan) tandan-tandan buah yang mudah dicapai dan dipetik dan (Kami jadikan) kebun-kebun dari anggur dan zaitun serta buah delima, yang bersamaan (bentuk, rupa dan rasanya) dan yang tidak bersamaan. Perhatikanlah kamu kepada buahnya apabila ia berbuah dan ketika masaknya. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi tanda-tanda (yang menunjukkan kekuasaan Kami) bagi orang-orang yang beriman.” – Al-An’am:99

Entry kali ini khas utk ibu mengandung. Saya tahu, bila pregnant, kita mahu makan makanan yang terbaik supaya baby pun membesar dengan sihat dalam rahim kita. Jadi, delima adalah salah satu buah yang sangat bagus untuk kesihatan ibu, dan baby dalam kandungan. Antara khasiat delima untuk ibu mengandung adalah:

1. sumber besar folic acid (untuk pertumbuhan saraf baby)
2. pertumbuhan otak baby (a study published in Pediatric Research found that drinking promegranate juice during pregnancy help protect newborns' brain during traumatic births)
3. meningkatkan kesuburan dan memelihara rahim
4. mengandungi vitamin A,C,dan E untuk baby dan ibu
5. mengurangkan morning sickness untuk ibu mengandung
6. mengurangkan bengkak kaki atau "edema" ibu yang mengandung
7. mencantikkan kulit baby dan ibu
8. penerang hati. (Sabda Nabi s.a.w, "Barangsiapa yang memakan buah delima keseluruhannya, sesungguhnya Allah menerangkan hatinya selama 40 hari)

Ini semua sumber pembacaan di internet. Anda boleh search untuk tahu lebih lanjut. Tapi memang buah delima sangat bagus. Saya suggest ibu mengandung ambil makanan dan minuman yg natural kalau boleh. Jus delima, jus tamar (kurma) dan banyakkan makan kekacang yang bagus macam hazelnut dan macadamia nut, kismis dan sebagainya.

Jadikan snek. Nak anak cantik kan? Mesti.. nak dia sihat kan? Mesti... Nak baby bijak dan sangat cepat belajar kan? Mesti... so, consume makanan dan minuman yang bagus sahaja.

Antara kebaikkan buah delima yang lainnya adalah:

  1. Pomegranate seeds are eaten to have quality and quantity of babies.
  2. Dalam banyak budaya, delima melambangkan kesuburan dan panjang usia.
  3. Orang Cina misalnya menyajikannya sewaktu upacara perkahwinan karena ia dianggap lambang kesuburan, kemakmuran dan keturunan besar.
  4. Di China pula, buah delima menjadi satu simbol kesuburan, rezeki yang melimpah ruah, keturunan yang ramai dan masa depan yang diberkati.
  5. Dalam agama Buddha, buah delima dikatakan buah yang berkat selain daripada buah limau dan pic.
  6. Buah delima menjadi simbol kesuburan bagi perkahwinan masyarakat di Timur Tengah.
  7. Dalam agama Kristian, buah delima menjadi simbol kebangkitan semula dan kehidupan yang kekal.
  8. Dalam Islam, buah delima merupakan salah satu buah yang terdapat di dalam syurga yang dikurniakan Allah sebagai rezeki yang boleh dinikmati oleh umat manusia yang menunjukkan tanda- tanda kekuasaanNya sebagaimana yang termaktub dalam firmanNya di dalam surah al An'am ayat 99 dan ayat 141. "
  9. Khasiatnya tinggi kaya dengan zat sodium, riboflavin, thiamine, niacin, vitamin C, kalsium dan forsforus. Ia juga sejenia penawar kerana kandungan antioksidan yang tinggi bagi penyakit jantung, cepat tua dan barah.
  10. Dalam perubatan Yunani dan homeopati, delima dapat mengubati cirit birit, sakit telinga, pandangan kabur, sakit gusi dan kurang lawas pengahadaman.
    Manfaat : membantu jantung, dimana jus delima ini kaya antioksidan yang membantu mencegah penyumbatan pada pembuluh darah arteri oleh kolesterol. Jus delima ini juga dihubungkan dengan pencegahan terjadinya kanser prostat.

(sumber dari blogger-blogger yang menulis tentang delima. TQ bloggers!)

Jadi ibu mengandung ni kita mesti sangat rajin bertanya, rajin membaca. Based on experience, masa pregnant dulu saya rajin chit chat dengan kawan-kawan, mereka surf internet, dapat info, kita share. We really want a healthy baby and really want to give our very best to our baby.

So, for those yang tengah fikir-fikir mana nak cari buah delima ni, boleh beli pati delima saje. 100% ekstrak buah delima. Rasa memang sedap. It is not the intention to sell sahaja, sebenarnya saya jual untuk membantu sebab saya sendiri tahu kesusahan mencari biah delima ni.


Kalau anda rasa saye jual sebab nak kaya sangat, salah di situ. Saya tak pernah jual barang macam ni. This is the 1st time. Dan saya jual setelah saya cuba dan saya rasa kelebihannya. Lagi satu sebab paling penting, ini bukan produk MLM. Saya ambil dari kedai arab.

Nak tahu lebih lanjut pasal pati delima Gulsan dari Turki dan khasiat selanjutnya? Harga? Cara untuk order? Cara makan? Klik sahaja entry ini;
I am more than happy to assist you mommies!! :)

Wakil jualan diperlukan..kalau minat, sila sms atau whatsapp ok...dah tak menang tangan pulak :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...