CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

January 10, 2011

Majlis Melenggang Perut Saya

Hi,
On last Saturday, 8th Jan,2011 saye dah 32 weeks. 8 bulan mcm tu lah kalau tak silap kire. Hehe jadi, seperti yg dirancang keluarga, saye pun buat kenduri / majlis lenggang perut. Mula2 dulu, saye sendiri rasa mcm taknak buat, tapi bila opah kata die dulu buat masa anak pertama, mama pulak kate, die buat juga masa anak pertama, mak mertua pun kata, dia buat juga masa anak pertama...hati mcm terdetik...nak jugak lah buat..kalau org dulu2 buat kenapa org sekarang tak boleh buat?

Ok, saye tahu...ade org kate, ni kepercayaan atau adat yg karut marut, merepek dan sebagainya, tapi bagi saye pula (hanya pandangan saye), tak salah saye pertahankan adat ini selagi ianya tidak melanggar apa2 hukum..kan? Mesti ada beza antara adat melenggang perut zaman dulu dan sekarang. Dulu2, tak ada doctor, gynea segala benda tak ada. Mesin scan apetah lagi...hihi jadi adat ni dibuat utk meneka jantina bayi, dan utk menguatkan semangat si ibu juga membetulkan kedudukan bayi dalam perut memandangkan masa utk dia keluar dah hampir.

Adat melanggang perut zaman sekarang byk perubahan, yg tak masuk akal sgt tu dah tak dibuat lagi. Macam kalau dulu, kelapa digunakan untuk mengetahui jantina bayi dalam kandungan, sementara sireh pula digunakan untuk membetulkan kedudukan bayi yg songsang. Sekarang tak payah dah. Mak bidan pun dah moden. Sebab dia pun tahu kita dah pegi jumpe pakar, dah tahu boy ke girl..takde makne berkelapa bagai...ekekeke

Ok, malas cerita panjang...tgk gambar saye melenggang lah ok!
Ini adalah bahan2 yg digunakan oleh Mak Bidan

kemudian, bunga 7 warna akan dicerai2kan sambil diringi selawat dan doa
 yg buku tu tulis nama saye berbintikan ibu saye,dan nama penuh suami

Ni tengah berdoa sekejap :)

limau pun dipotong dgn selawat dan campur sekali dalam 2 bekas air ni

kemudian, curah 2 bekas tadi dalam sebaldi air lagi utk mandi
wajah suami isteri yg nak kena siram






kami di mandikan oleh 7 org tua..*tak tua pun sgt sebab org tua tiada ye pagi2 itu* ekeke 
semua kaum keluarga,mama,opah,atok nah,makcik2,kazen2,hehe
sorang segayung...mandi bunga gitu..lalalala~
 sgt2 syok, dan super sejuk!

ini bermula upacara melenggang menggunakan 7 helai kain batik, dan 7 org tua *org yg sama mandikan tadi*

 mula dgn mama dulu, mak bidan akan sambut kain batik baru dari bawah

 oh lupa, suami pun kena buat dan bila masukkan kain tu, kena selawat dan zikir

 Bidan akan lenggang2 kan perut tu, gosok2 ke kiri kanan

sgt bergoyang2 badan ku ketika ini..ekekekek

Adat melanggang ni dulu ibu mengandung kene baring di atas 7 helai kain batik dan akan diangkat dan dilenggangkan *tarik kiri kanan* oleh 7 org, tapi kata mak bidan zaman sekarang bahaya lah nak buat, ibu mengandung pun lebih berat dan yg melenggang *org tua* semuanya dah berumur dan boleh patah pinggang wooooo~ jadi, berdiri aje lah, dan sarung2 kan... hehe

Last sekali, urut bagi membetulkan kedudukan bayi....
hehe hubby kate perut perlu di blur kan ye..besar sgt..

kedudukan bayi so far sudah engaged ke tempat sepatutnya cuma dia engaged awal sgt, jadi mak bidan terpaksa naikkan sikit supaya saye tak lahirkan anak pre mature. Lepas tu die urut satu badan saye..best gile. Minyak jagung pulak digunakan untuk mengurut ni selepas dibacekan surah2 dan doa2.

Minyak jagung tu juga mak bidan pesan, mesti minum 1 sudu 1 hari bila saye dah 9 bulan aka 36 weeks :) sebagai selusuh. Kemudian, bila dah sakit nak bersalin, rendamkan bunga fatimah dalam minyak ni, dan minum lah seberape byk yg boleh sebelum bersalin tu, insyaallah mudah bersalin katenye.

Tapi pesanan khidmat masyarakat yg membuatkan saye pun tersedih sedikit adalah berbunyi mcm ni. "jadi org perempuan ni nak bersalin tak susah, suami selusuh pertama, kalau tak pernah tinggi suara, ikut cakap dia walaupun menyakitkan hati sendiri kadang2, sabar kerenah suami, dan taat pada ibu bapa terutama ibu kita, insyaallah semuanya baik....jgn lupa minta maaf pada suami sebelum nak bersalin, halalkan segala makan minum..." oh sedih! saye senyum aje dalam terharu...

Oh lupa, saye buat majlis melanggang perut ni sekali dgn kenduri aqiqah anak buah saye arianna shahmina, juga kenduri tahlil untuk arwah atuk dan sedara mara yg telah pergi, juga bacaan yassin dan doa selamat untuk saye semoga selamat bersalin dan ariana supaya jadi budak pandai dan solehah! hehe :)

Terima kasih sangat2 untuk mak abah dan kaum keluarga sebelah hubby yg sanggup luangkan masa datang rumah....seronok betul duduk berborak lama2 :)

Thanks to my bff, nani & wa, gee & moktam yg dtg walaupun majlis dah habis. seb bek mama aku ade teringat nak tinggal lauk kat anak angkat die katenyer....adeh!

Thanks utk semua keluarga, sanak sedara yg membantu atau memeriahkan majlis ni, syok ye makan kambing? hehehehe

Untuk hubby yg memang sgt rajin, thanks a lot, saye nak tlg awak..tapi..............kaki saye sakit lah ;p ngeee!

Gambar ada byk lagi dalam FB saye lah. Blog takleh upload byk sgt. Nanti lembab betul! huhu
Thanks for reading! Take care everyone~

p/s: nama makcik yg buat adat lenggang perut saya ialah Hasnah. Saye panggil Cik Nah. Duduk di batu 7 Kapar, Klang. Dia mengurut utk org bersalin normal / operate. Juga die buat jamu, pilis dan mcm2 lagi dgn bahan2 sendiri untuk di makan oleh ibu2 bersalin. Barut pun dia buat sendiri. Sesiapa berminat boleh tanya saye contact number dia ye! ngeeee :)

12 ideas:

wanzazzil

i loike you know this post...detailed beb sng sok2 org kt luar sana klu nk ikut adat, leh la wat kt untuk anak first..

mmg la stgh org ckp x buat xde pape pn, ok je...tp org ckp idup dikandung adat, mati dikandung tanah...ikut individu tu nk xnk je la kn..

tp bab yg betolkn position tu agak benar la sbb baby ak pn nek atas tau pas dier dh repositioned baby tu...alhamdulillah la x..skrg ni hopefully, dpt bersalin normal ek ni..x susah sgt nk pntg nnti...

all the best my fren...chup! ak nk ko branak dulu..hehe

Ain aka Mama KiMy

Waaa.. camtu ker melenggang perut?? K.Ain dulu tak wat pun suma kat atas tu... huwaaa.. just buat sembahyang Hajat ngan bidan sentuh2 perut.. bagi anak jgn songsang...

Dari cerita Aini nila baru tau..rupanya camni melenggang perut.. semua dalam skala 7 yer..

Apa2 pun..semoga Aini selamat bersalin dan dikurniakan anak yg come lote...

shaLiciOus

nak kontek number untuk mengurut peranakan..skunk ni mengurut kat kampung tapi jaoh sangat nak berulang penang-kl kan..

NoLLy

Hehehee aku dl pon xwat majlis ni.. myb sb jauh dr parents kot! aku juz wat solat hajat n tok bidan sentuh2 urut2 prot sket...

hehehe ape pon.. cute sgt pics ko.. smpn leklok nnt anak ko bsr, die leh tgk..bahhaaa....

jihan musfirah musa

waahhhh!!!..first tyme tgk majlis macam ni selalu dgr2 macam tu jer...good info!!..thanks for sharing..;)

AiniQMY

her: haaa,yela..kite kan org kg..ekeke jadi kite buat lah her... mak2 kite pun tak moden, jadi mak2 kite suh kite buat lah.. ni bar melenggang, lum masa pantang nanti, mak2 kite dah tentu2 suh kite pantang mcm tak boleh blah punye! ekekek

eh, repositioned anak tu agak betul, mula2 anak aku kan tersepit ke bawah, bila nak naikkan perut, aku rase dia mcm happily main pusing2 dan lagi2 lah bertambah active sebab mcm tak tersepit..aku pun dah tak rase nak g toilet selalu...

tamau ah aku dulu bersalin..ko je lah dulu..ko bersalin je aku terus zikir beratubat segala ni sebab tau dah taim aku nak sampai..haha :))

kak ain: iye..camni laa, ade lagi kak mcm2 tapi tak sempat nak capture lah gambo2...doa2 die ajar ingat nak letak sini, tapi nak eja bahasa melayu plak mcm fail..ekeke thanks kak ain...take care!!

Sha: nak ke number cik nah ni? kalau nak email k...tanye lah die, mane tau die ade mengurut peranakkan kan... :)

noly: biase lah, adat lenggang ni kan popular kat Johor, family aku org Johor plak..mmg takleh lari ngn adat ni laa...opah aku suke betul aku buat, sebab die kate dah lama die tak tgk org buat adat ni :) ok2, gambar mesti disimpan sebaiknya!

jihan: hehe thanks...kalau nak tau pape tanye lah nanti ok! anyway, mak bidan kasi byk sgt petua, nasihat....tak tertulis sebab byk sgt..ekeke elok la, sebab sometimes family pun tak kasi petua mcm tu sebab kebanyakkan org sekarang dah moden kan...bila dengar kite rase mcm best!! nak2 1st time nak dapat baby :)

harzharun

wahhh...1st time ni baca sal melenggang perut....thanx 4 the info!

AiniQMY

most welcome! heheh

Anonymous

Salah tak di sisi agama buat acara melenggang perut ni? ty je sbb mcm ragu2.

Aini Qamariah

hi Anon:
Bab salah disisi agama tu saya tak boleh bagi kepastian. Tapi apa yg boleh saya pastikan, majlis lenggang perut yang saya buat agak beza sikit dgn cara asal yg lebih pelik.

Yang moden sekarang ni lebih kepada doa2 disetiap step. Mandi bunga ada doa, ada selawat, ada bace surah pendek.

nak urut perut ada doa, ada selawat, ada surah pendek.. semua ada doa dan selawat juga baca surah.

bab2 yg agak khurafat mcm meneka jantina baby dan sebagainya takde buat dah utk majlis lenggang perut moden :)

darly

Hi, boleh tak saya dapatkan nombor makcik Hasnah?? Email saya darlywoop(at)gmail(dot)com
Terima kasih

sara moh

kak boleh tak berikan saya nombor makcik tu ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...