CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

January 14, 2011

Saya yg kagum


Hari ni hari Jumaat. Mula2, macam nak cari entry2 dari mana2 blogger yg berunsur tazkirah lah kan, dan komen disini..last2 terfikir nak memberitahu pengalaman sendiri sepanjang pregnant yg dah pun menghampiri saat2 akhir. Ok potong2 lah..nanti membebel byk, ceritanya tiada. Jadi ibu hamil ni tak dinafikan sgt seronok. Kenape? sebab byk benda yg saye tak dapat dalam hidup (bende2 kecil) saye dapat masa saye hamil. Serius. Cerita ni dah lama, tapi saye tetap nak share, sebab rase kagum itu masih terpahat dalam hati saye, sehinggakan saye mcm addicted, mahukan situasi yg same berulang kali =P

Saye bekerja di Plaza Mont' Kiara, KL. Ok lah, sebut saje Mont' Kiara, mesti semua org tahu, tempat saye bekerja ini mmg terlalu ramai expatriate. Kalau nampak sepet je, jgn lah ingat itu Cina, tentu2 Korean, atau org Jepun atau Hong Kong. Kalau nampak macam melayu mix pun jgn lah ingat tu org Malaysia disebelah anda, tentu2 dia org Thailand atau Indonesia yg bekerja di KL. Kawasan sekitar memang penuh dgn anak2 expatriate berlari2, sebab International school kat belakang office saye aje. Dan betul2 depan pintu masuk office saye pula adalah pintu masuk tadika untuk anak2 expatriate dari Korea. Oh sgt bising dan kadang terase seperti saye dalam cerita Winter Sonata atau Full House. Hahahaha Pergi makan di kedai mamak pun tiba2 beratur sebelah mat saleh nak bayar. Kalau makan di McD atau Secret Receipe pulak terase mcm saye pulak expatriate, dorang local, sebab mereka lebih ramai.. Jadi, makan mamak aje lah! haha eh2, dah melalut!

Ada 1 hari tu, hubby terpaksa balik lambat, maka saye pun kene lah balik lambat juga sebab dia driver tetap saye. Menjelang pukul 7pm hubby masih belum ambil saye, dan masa tu perut seorang ibu mengandung yg lunch pukul 1 tengah hari, dan makan biskut ala2 tea break pukul 4 petang tadi, mestilah terlalu amat lapar. Ditambah pula surfing2 diinternet dan nampak org letak status kat Facebook masing2 menu2 untuk dinner, saye jadi tak tentu arah.

Lantas dengan kadar seberape segera, saya turun ke McD Plaza Mont' Kiara dengan 1 azam dan tekad, PROSPERITY BURGER!!!! ngeeeeeeeeee~!! Langkah dipercepatkan, sebab takut tak sempat makan hubby dah sampai *dan taknak share dgn dia,nanti dapat makan sikit aje* wahahahahahhaha~!!

Kuak aje pintu McD, tgk ade 4 line untuk order...dan terlalu ramainya org. Sangat lupa, kan budaya masyarakat luar, dinner pukul 6pm-8pm, jadi pada masa saye dtg, memang mereka tgh nak order makanan... :( sgt2 amat2 sedih...mengenangkan saye kejar masa, tapi org sgt penuh...dan saye sgt sakit kaki dan belakang utk berdiri lama2 beratur....tapi saye sgt lapar, dan nak sgt Prosperity burger itu sob*sob*sob

Kire2 org dan line, line yg paling pendek ade 8 org sedang beratur (T_T)........ ape lah nasib... namun disebabkan saye terase nak jugak makan dan sgt2 amat laparkan prosperity, saye terus ke barisan tersebut dan menjadi org ke 9..huwaaaa...tapi tiba2.......depan saye (org ke 8) adalah seorang mat saleh. tatau lah dari negara mana....die toleh kepada saya, dan tersenyum, lantas tangannya terus menunjukkan isyarat ke depan, maknanya mcm suruh saya beratur di depan dia...hati saye berbunga riang masa tu..yey~ dapat awal sikit.....

tiba2 bila saye dah jadi org ke 8, org di depan saye, mat saleh juga, perempuan dukung anak, dan ade anak kecil2 lagi dengan dia, biase lah budak2 suka fast food.....dia pun suruh saye kedepan dan, bila dah ke depan, yg depan saye pun suruh ke depan lagi....pendekkan cerita, dari jadi org ke 9, saye telah jadi org ke 2....hanya ada seorang aje depan saye dan prosperity burger will be mine in any minit! :) org depan saye pula betul2 baru je nak order makanan dia masa saye jadi org kedua.....tak disangka2, die toleh, dan dia pun suruh saye ke depan, ambil tempat dia, dan order dulu....waaaaaaaaaaahhh~!! kagum gile..kalau saye jadi dia, org kaunter dah tanye nak makan ape, takkan saye terfikir nak beralah.....tapi dia terus senyum dan beri saye order dulu :)

Penyudahnya, saye di McD tak sampai 10 minit, dan saye dah melenggang kangkung utk tggu hubby amik saye sambil tak sabar2 nak ceritakan ape jadi sebentar tadi. Ok, itulah ceritanya. Nampak mcm simple, tapi di situ terlalu byk yg saye belajar sebagai seorang manusia. Betapa toleransi dan sikap prihatin patut ada dalam diri setiap org. Dalam line saye tadi ada sorang Malaysian (tidak perlulah anda tahu berbangsa apa), dan saya kagum dia senyum dan beri saye beratur di depan dia. 

haaa..tu pengalaman yg best lah, tak termasuk lagi pula yg lain2, sampai hubby pun noticed betapa jadi ibu hamil ni org mmg akan jadi lebih prihatin. Dulu2, org langgar saye di pasar malam, tak minta maaf saye akan naik angin, buat muka dan rase nak sekolah kan aje org tu. Mmg tak ramai org yg langgar bahu org dan mintak maaf...kadang2 terfikir, takde nilai moral ke kita ni?

Tapi sekarang, terubat sikit bila pergi pasar malam org langgar saye, terus org minta maaf...kejadian berlaku dah byk kali sampai hubby pun dah perasan, dan senyum aje. Ade sekali tu pergi Midvaley, masa X-mas, org ramai, saye jalan mmg lambat, ada 1 mamat ni muda lagi, budak kot. Umur saye teka dalam 20-23 tahun. Dia nak cepat, tiba2 terlanggar saye dgn sgt kuat........dia toleh, dan terus saye pandang dia tajam...dalam hati saye kate, "baik mintak maaf, kalau tidaaaaaaaaaaaakkk....." sambil pegang2 perut saye..

Mamat tu terus terpandang perut saye dan mata die mcm terbeliak sikit, terus dia cakap, "kak, sorry kak...tak sengaja...saye betul2 mintak maaf....sorry ye kak" waaaaaah...sejuk hati saye, dah la die tu agak comel..ekekek oopsss..terlebih pulak! ekekekekek

Hmmm....itulah cerita sedikit pasal kelebihan mengandung sekarang.............cerita sedih mengandung ade jugak. Macam saye pernah juga berdiri hampir 2 jam tiada tempat duduk di sebuah tempat (tak boleh cakap kat mane), kerana kerusi yg ade semua penuh, penuh dgn org yg cukup sifat, fizikal masih elok dan kuat, muda2 pulak tu...ade yg duduk selamber bace paper...ade yg duduk menyandar habis-habisan sebab nak tidur, sedangkan yg berdiri ni wanita2 hamil...dan ade juga beberape warga emas yg memang kurang upaya...TIDAK DIENDAHKAN sama sekali...


Hati saye masa tu sgt sakit, kesian tgk warga emas lebih dari kesian pada diri saye yg mmg lah sakit2 badan sikit kan....dalam hati saye, saye harap dan doa byk2 supaya next generation (generasi anak saye) akan lebih prihatin dan saye terus aje berazam dalam diri nak didik anak saye jadi insan yg sgt prihatin. Sekurang-kurangnya dia akan membuatkan seorang lagi ibu hamil masa hadapan sejuk hati dan senyum..mcm yg saye lalui :)

Ok...thanks for reading...nanti saye fikirkan entry baru lain ye!

p/s: sifat2 murni ni perlulah dipupuk bukan sahaja bila berhadapan dgn ibu2 hamil, tapi dgn sesiapa sahaja, org yg lebih tua dari kita, warga emas, kanak2 kecil, OKU, sesiapa sahaja yg kita tahu, memang memerlukan kita untuk bertolak ansur. Harap2 entry ni dapat lah dijadikan pengajaran dan akan mewujudkan sifat prihatin yg menebal pada kite semua! 

11 ideas:

Hannah Johary

OMG boleh saya nangis baca entry ni? Sangat touching. & makes me miss being pregnant once again. Hihi.

Ehh this Sunday join bloggers gathering ya? I nak jumpa you & hug you because I love your entries. :)

AiniQMY

hehe..insyaallah Hannah darling! :)

thanks for being the 1st person comment utk entry ni. Harap2 ade ramai lagi yg bace :)

Takce care dear!

nani jay

wah!pegi blogger gathering!HAHA!semangat! :p

missT

wahh... best nya jd ibu mengandung.. dpt layanan istimewa.. :)tp memang patut pon dpt layanan istimewa..bkn sng nak bw perot tu... sian...

nurul

Interesting! I like~ bole ke gtu cm dlm FB :p
Anyway, its true bila pregnant org akan jd lebih concern pasal kita and kita pon jd sgt2 dihargai.

ding dong bell

dear kak aini..
wah...sweetnye kejadian kt mcD tu....tharu plak..

p/s:fyi,sy enjoy bace setiap entry akak n tertunggu2 entry baru.. sy follow akak since u are miss aini until now.. jgn mare..i am your fan laaaa..haha :)

AiniQMY

Nani: tidak pergi kerana tiada driver..aku tak boleh drive jem2 ahad tu... :( next time aku g la..

Miss T: ye betul....mmg patut pun ye...kalau berdiri sgt2 seksa sebenarnya...sakit kaki mcm nak tercabut!

nurul: betul3...sebenarnya situasi mcm ni buat emosi ibu mengandung sgt2 happy dan ceria..hehe

ding dong bell: hehe keep on reading ye, thanks for supporting this blog...jgn lupe drop by komen, boleh share2 idea.. :)

nurul_cds

dulu masa sy ngandung pun dapat camtu gak. ada sorang baik hati bagi tmpt duduk masa dalam komuter nak gi ke shah alam. kira dapat sepesel and first class layanan. hehhe.

AiniQMY

nurul: hehe best kan? tapi mmg patut dapat pun..sebab preggy lady mane laaaa boleh berdiri lame2 especially dalam train... :D

Anonymous

Salam(",) Aku saje je jalan2 cari pasal TPM. Skali baca punye baca...eh? aku macam kenal ini mak budak... ko rupenye! Congrats dah nak jadi ibu. Best kan? Hehe due date dah dkt besday anak aku ni ha. 2/3 ni dia stahon... Nway, kalau ko knl aku lg la. ajun!! 1997-1999 RZ!

AiniQMY

ajun: weh!! gile ke tak kenal ko?? hahahah sah2 lah aku kenal ko! mane duduk skang???? email laa aku fon number..... :D

yela aku dah nak bersalin dah ni..sekali dapat date same anak ko kan...hahahaha..

lame tak dengar cite, kasi laa aku ym ko ke ape ke weh!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...