CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

November 25, 2011

Little Whiz Warehouse Sale 2011

Dear all,
Khas untuk mereka yang hunting for baby's stuff! Just a quick update, most of you selalu tanya di mana saya beli barang baby adam dulu, so now ada GOOD NEWS!!


YESS!! Little Whiz ada warehouse sale starting 26th - 28th ini! Sila jangan lepaskan peluang anda ok. Tapi Sale ni hanya untuk online purchase kalau tak silap, but if you stay nearby, pergilah showroom dia yang comel tu untuk tengok barang dulu. Sila klik pada gambar untuk ke website Little Whiz ok!

 *baby dusk*

November 16, 2011

1.11.11 Hari Lahir ke 27

Biasalah update bila dah terbabas lama. Patut update on 1.11.11 tapi hari ini dah 16.11.11 baru nak update. Birthday ke 27 tahun ini adalah antara birthday paling bermakna dalam hidup. Bukan sebab dapat hadiah atau ada celebration, segalanya sederhana, Cuma inilah pertama kali dalam hidup menyambut hari lahir sebagai seorang IBU.

 
Dapat pula celebrate with my lovely son, ADAM QAISER and juga beloved hub, AZUAN MD ALI. Masa pukul 12 tengah malam, hub dah wish dulu before dia tidur, birthday kisses and hugs, dan dia pun lelap. At the beginning of the day, macam biasalah ramai wish di Facebook dan saya sangat-sangat berterima kasih sebab tak sangka pula ada rakan-rakan yang saya tak jangka mereka akan wish birthday saya. Yang lain-lain terutama dalam senarai WAJIB wish memang telah wish. Thanks to all. Ye, saya akan cuba untuk jadi yang lebih baik meniti usia ke 28 tahun ini, insyaallah.

 
Tapi 1.11.2011 tahun ni tak lah seronok sangat menyambutnya sebab saya ada 2 exams pada minggu itu. Salah satu dari exam itu jatuh pada........................... 1.11.2011. TAHNIAH! Mood birthday bercampur-campur dengan mood exam jadinya saya memang tiada mood sangat. Biasa-biasa saja. Tak macam dulu, masa kerja di IBIL, bila birthday, datang saja office akan ada kad atas meja, penuh tanda tangan 1 office, wish selamat hari lahir. Kalau bernasib baik, ada hadiah juga...weeeeeeeeeee~

 
Tapi kali ini, birthday dekat faculty, dan tiada siapa kenal AINI QAMARIAH difakulti apetah lagi tahu birthday AINI QAMARIAH, jadinya, sila lah menjalani hidup seperti biasa kerana menyedari diri telah jadi kurang penting. Setengah hari berlalu pergi dengan exam, dan saya pulang ke rumah. Sempat pula balik kelas saya singgah rumah schoolmate berdekatan kawasan rumah saya, tengok her newborn baby, Raudhah Dzulkarnain. Comelnya baby dia. Sudahnya saya sampai rumah lambat, hub dah sampai dulu balik dari kerja. See.....biasa saja birthday saya, tiada apa-apa yang istimewa.

 
Bila balik rumah, this really made my day;
first page :)

second page :)

3rd page tidak jumpa lagi apa


oohhhh~ :,)

 
Saya senyum lebar-lebar, airmata ada mahu jatuh tetapi nanti kena gelak dengan Hubb, maka tak jadi menangis. Tetapi sebenarnya memang so touched with the card and what stated in there. I am blessed! Ok jom tengok gambar lagi dan lagi apa jadi after dapat card!
Birthday icecake by Baskin Robbins!

Sedap!

Birthday girl with cute prince Adam and princess Ariana!

 
Ini adalah hadiah birthday kali ini dari Hubb and Adam Qaiser. Thanks darlings! Love-Love-Love
Saya sangat happy :)

 
Apa dalam tu? Handbag dan purse yang sama patern. Sukanya saya sebab purse sudah 3 tahun tak bertukar *punyalah tahan lama purse tu* sebab tak koyak, tak rosak dan masih elok. Jadi saya tak perasan dia tak bertukar sekian lama J Selepas hadiah ini, Hubb pun belikan juga jam tangan untuk saya sebab dia kata saya asyik membebel cakap saya dah lama tak pakai jam. Hehehehe

Ok apa lagi? Oooooo birthday treat? Hubb asked me to choose restaurant mana nak makan. Jadi saya pilih makanan kegemaran saya, Japanese food semestinya. Kami makan di KINSAHI Japanese Restaurant sehari selepas birthday. Syok. Saya order fav food saya, Unagi (belut) set. Hubb sebenarnya orang yang tak makan makanan Jepun. Dia tak suka makanan yang tidak dimasak. Tapi sebab birthday saya dia layankan sajalah.
Kinsahi Restaurant..amboi kerusi tinggi bebeno

maaf. muka memang excited untuk makan fav food.

kasihan, sedang fikir "bala" apa dia nak makan kejap lagi..ish2

Ini En.Azuan punya...semua dimasak sempurna...apelah takut sangat makan benda mentah!

waaaaaaaaaaaaa!! Ini birthday girl punya belut! (Unagi Bento)

Yummy~

Hah, maaf! sedang makan dengan kusyuk! No camera sepatutnya! Habis keayuan aku!

 
Itu saja review untuk birthday ke 27 ini. Agak-agak ape hadiah nak dapat birthday ke 28 nanti ya? Oh???? Hahahaha OVER SANGAT KAU NI!

 
p.s: Terima kasih semua sahabat, rakan sekerja, keluarga dan sesiapa sahaja yang baik atau buruk, yang member impak positif atau negative kepada saya sepanjang 27thn ini. Saya berterima kasih kepada anda semua kerana sudi mewarnai hidup saya sama ada dengan warna terang atau gelap. Terima kasih juga untuk MAMA, ZAMZIDAR OSMAN kerana melahirkan saya ke dunia ini, dan kerana itu saya dapat apa yang saya dapat sekarang, saya gembira sedih dan berduka, tapi ianya sangat berbaloi. Untuk AYAH, MOHD YUSOF MOHD SHAH, thanks for being a wonderful father and grandfather. Love you both.

November 13, 2011

Adam Qaiser at Sime Darby Medical Centre

Sebenarnya Adam Qaiser memang suka demam everytime sampai ulang bulan kelahiran dia. Haha setiap kali hujung bulan especially 28th everymonth, dia akan jadi maca-macam. Demam lah, selsema lah, batuk lah, rashes lah, segalanya lah. Orang kata 'budak nak beralih bulan memang macam tu'.. tapi agak-agaklah kan Adam Qaiser, every month mummy kena bawa awak ke klinik, dah tebal muka mummy dengan doctor tu tau!

So, last month memang menduga hati dan perasaan betul. Sebab Adam kena demam panas. Temp sampai 40c. Gabra jangan cakap lah. Panic segala. At 1st it was just demam biasa. Tapi after 5days demam sekejap elok sekejap panas gila saya dah rasa kurang sedap hati. Then on Tuesday, i was in class and Hubb said temp Adam naik. I told him to bring Adam to Klinik Tan. Di Klang ni Dr.Tan is among the famous paed so memang Adam selalu sangat jumpa dia. Klinik dia di depan Kudrat, near Happy Garden. Bila dah bawa, doctor kata sangat panas, suhu at that time 40c and doctor suruh pergi hospital. But Hubb at that time saya tak ada, jadi dia tak tahu mcm mana nak handle anak dia nak masuk hospital. He text me to inform then bila saya suruh dia hantar ke hospital dia taknak pula. Make it short, doctor suruh datang semula esoknya (Rabu) kalau taknak ke hospital hari itu.

Esoknya saya pagi-pagi dah bangun. Hubb pergi kerja, saya bawa Adam Qaiser ke Klinik Tan untuk check up. Masuk saja bilik doctor, Dr.Tan tak check suhu Adam pun, terus saja cakap "this is bad, you better go to the hospital now". Dia bagi surat dan zassssssssssssssss.....saya terus ke Sime Darby Medical Centre, Subang Jaya. Masuk saja terus jumpa doctor. Dapat Dr.Siti, sangat baik dan lembut. Doc check dan nak check darah. Now, drama begins, Adam Qaiser bab amik darah memang lah macam apa entahlah. Menjerit sampai 1 hospital tu Mummy rasa bergegar mcm gempa bumi. 

Dr.Siti yang cari salur darah nak masukkan jarum, cucuk 1st time, darah tak keluar, cari lagi pembuluh darah lain, cucuk lagi 2nd time pula, darah tetap tak keluar. Kesian anak Mummy, Daddy at that time memang tak tengok anak dia. Dia suruh Mummy yang tengok sebab dia kata dia takut tertampar muka doctor tu. Oh? Apekah? Adoi lah. Mummy panggil nama Adam pun Adam taknak berhenti menangis. Sakit kot masuk jarum tu. Last-last memang tak dapat keluarkan darah dengan cara tu, Dr.Siti suruh pergi lab dan orang kat sana akan amik darah ikut jari Adam pula.
Huhuhu...Mummy....ada dua plaster kat tangan comel saye nih ;,(

Lagi sekali menangis masa ambil darah tu. Pendek kata, hari tu adalah hari penuh tangisan untuk Adam Qaiser. Adam kena masuk wad, tapi malangnya tiada katil kosong. 
Nasib baik ada Mummy yang menghiburkan hati Adam kan? kan? kan?

Nurse suruh balik dulu, dan akan call bila ada katil nanti. Kami pun balik. Masa tu dah pukul 2pm. Sampai rumah lepak-lepak kejap, pukul 6pm nurse call, ada katil kosong, tapi untuk 2 bedded room. Belasah saja lah. Kami ambil saja. Dan nurse letak nama Adam dalam waiting list untuk bilik single. 
sempat tidur seround nak tunggu bili. 2 plaster tangan kiri, 1 plaster kat jari. 3 semuanya ;,(

Kami minta bilik single bukan sebab apa, mula-mula takut lah Adam malam-malam bila demam ni dia akan menangis sekuat hati. Takut neighbour sebelah rasa kurang selesa. And then, di SDMC ni kalau double bedded room, father tak boleh tidur sama, jadi mummy jelah teman Adam masa 1st night tu L. Esoknya Alhamdulillah kami dapat bilik single. Yey~!
Masuk bilik aje sambung tidur. Penat menangis ni tau~

Adam kena nebuliser (oksigen) every 6hours. Dan kena inject dengan antibiotic setiap 24jam. Setiap hari rutin yang sama. Biasa doctor akan masukkan jarum, then masuk air untuk baby, tapi tak jumpa salur darah adam, jadi doc kata bagi injection saja every 24jam. Nasib baik. Bukan apa, Mummy tak sanggup lah tengok budak-budak baya Adam masuk air. Tangan kene lilit-lilit dengan plaster and macam ada papan untuk support tangan baby sentiasa lurus tegak aje so jarum tu tak tercucuk tempat lain. Ermmmmm..not for Adam Qaiser please. Nanti Mummy emosional. Haha

Share pengalaman duduk SDMC ni, saya rasa Alhamdulillah ok. Dr.Siti memang baik dan caring. Nurse pula memang sangat baik. Cara ambil suhu malam-malam masa Adam Qaiser tidur pun sangat berhati-hati untuk tak bangunkan Adam, dan Mummy pun tak sedar juga.Hahahahaha Adam warded dari 12th Oct 2011 hingga 15th Oct 2011. 4hari duduk hospital. Siap bawa buai lagi. Aduhai. 
Relax aje tidur dalam buai kat SDMC, haha

SDMC ni bilik single tidak luas. RM230/night dan kalau double bedded RM180/night. Kalau bilik 4 katil, RM90/night. Extra bed dia bukan really extra bed, just kerusi malas yang ada tilam, it cost RM10/night. Tapi dalam bill tak ada pula include cost extra bed itu. Makanan untuk Adam just bubur yang memang smooth, kadang-kadang ikan, kadang-kadang ayam.
Bubur untuk Adam Qaiser

Syok juga tengok nurse kalau datang check heart beat atau apa-apa, mesti bawa like toys pada stethoscope meraka. Ada gantung bear, ada yang memang bentuk stethoscope itu adalah beruang dan macam-macam lah. Dr. Siti pun datang bawa bell dan macam-macam supaya baby tak nangis masa check. Dr.Siti datang check 2 kali sehari. Sekali pagi sekali lagi malam. Disebabkan Adam tak suke nurse (yang suka nurse hanya Daddy sahaja), so nurse tak perlu buat nebuliser, Mummy dan Daddy yang buat untuk Adam. Itu pun tetap menangis juga. Bagi ubat pun Mummy juga bagi, nurse just letak saja, memang kami request macam tu sebab Adam kalau Nampak nurse atau siapa-siapa yang pakai baju pink(nurse pakai baju pink) dia akan menjerit macam nampak hantu sebab dia fobia 1st day nurse 3 orang pegang kaki tangan dia masa Dr. Siti ambil darah. Apelah Adam nih...
Daddy pegang kuat-kuat..Adam nangis kuat-kuat..

Masa dekat SDMC, Mummy Emy datang, and Cik Nani juga datang tengok Adam. 
penghibur hati pada hari kejadian

Tok Chik pun datang tengok 2 hari and then Atok Ali, Opah and family sebelah Daddy semua datang tengok Adam dalam hospital. Thank you! Ok lupa cakap, our total bill for 3.5days plus the medication, nebuliser,consultation and everything, was RM2k++. The best thing is, Adam under insurans by Prudential. Saya ambil masa dia dalam perut lagi. Memang berbaloi. I'm not an insurance agent, tapi saya memang menasihatkan semua ibu bapa supaya insured anak anda walaupun dengan jumlah yang paling minimum. Berbaloi dan yang penting apa-apa jadi pada baby kita boleh jumpa dan dapatkan rawatan dari pakar.
Bila malam dan terlebih bertenaga, maka mainlah sorang-sorang Mummy nak tidur ye

Semua bill itu ditanggung oleh Prudential, kecuali yang tidak cover adalah macam kalau bilik tu cover sampai RM150, tapi sebab saya ambil single room ada extra RM80/day tu saya bayar sendiri lah. Itu saja. Lain-lain semua Prudential. Masa mula-mula nak masuk kena bayar co-insurance RM300, tapi duit ni dapat balik bila check out kalau semua Prudential bayar. Kami tak dapat balik lah duit tu sebab potong untuk extra charges for single room. Ok, itu saja review untuk hospital kali ini. Alhamdulillah until now Adam tak ada apa-apa dah. Sihat saja. Alhamdulillah.
Everytime nurse atau doctor datang, mesti tegur katil Adam Qaiser lah yang paling banyak mainan, tapi Adam tetap nangis kalau makan ubat.ish3..

Ok guys! Happy Weekend!  

November 11, 2011

Cerita saya sebagai seorang student tua

Hari ini nak cerita tentang MBA. Kelas. Lecturer dan hidup sebagai student. Dah berbulan tidak tulis apa-apa sejak hari pertama menjadi student semula.

Dulu, masa kerja, bila cakap nak sambung belajar, ramai orang takut-takutkan saya. Cakap susah lah buat MBA, belajar susah, tak ada duit, kalau dah jadi isteri lebih susah, kalau dah jadi mak pulak berganda susah. Yang saya dengar hanya SUSAH-SUSAH dan SUSAH!

Tapi saya nekad, bila saya rasa corporate line tidak sesuai dengan saya. Saya suka bercakap, corporate line bukan tempat untuk bercakap 24jam. Even bersosial pun agak susah. Sebab waktu kerja semua akan tumpu perhatian kepada kerja. Jarang berkomunikasi selain perkara kerja. Dan hanya berborak bila waktu lunch atau lepak di surau waktu sembahyang zuhur dan asar.

Corporate line ada cabaran yang tersendiri. Tapi saya lebih inginkan kerjaya yang saya minat. Jadi lecturer atau involve in education line. Seriously, saya suka. Pernah dulu saya fikir, kalau tidak dapat jadi lecturer pun tak mengapa asalkan dapat kerja di dalam bangunan education. Sekolah ke, Universiti ke, tak kisah.

Dan kalau nak masuk corporate line pun, saya rasa saya mahu dalam education industry juga. Haha gila lah! Memang minat dan sangat mahu berada dalam education line. Belum lagi cerita cita-cita yang terpendam nak belajar sampai PhD. Haha *tergelak kejap*. Amboi-amboi, Masters pun baru semester satu dah rasa macam isi perut hampir terburai. Ada hati PhD katanya? Cehs

Begitulah cita-cita saya. Dah mcm karangan sekolah rendah. Sekarang Alhamdulillah, saya sedang melalui zaman belajar semula. Dulu masa diploma, saya student yang pemalas. Ini kisah benar. Malas sama macam masa sekolah menengah yang saya cerita dulu. Klik sini. Saya 'tuang' kelas hari-hari. Iya lah diploma ada 2-3 kelas sehari tau. Penat. Jadi korbanlah 1 kelas dalam sehari. Tapi kalau ada hari yang kelas memang ada 1 saja? Korban lah jugak. Siapa suruh letak 1 kelas aje. Bazir je tenaga bangun tidur. Hahahahahaha 

Kalau study pula, saya study last minit yang memang very the last minit. Study sampai tertidur pun iye. Dan tetap berangan nak dapat 4.00! Hahaha verangan!

Study last minit saya pun tidak lah sangat amat last minit macam BFF RASHIDA NAJIHAH! Kau dating sampai malam baru balik baca buku. Siap suruh aku study dulu, nanti kau balik, kau suruh kasi kat kau summary sahaja apa yang ada dalam otak aku ye! Oh, teremosional sekejap. 

Tapi memang saya jenis begitu. Study dalam 12 jam sebelum exam. Kalau exam 8am, tak payah tidur lah. Terus pergi exam saja. Balik exam tidur 2 hari, tak payah bangun. Result? Tentulah..............................Hampeh! Tapi tak segan nak share dengan kamu semua, CGPA saya hanya 2.98 untuk diploma. *diam kau!*

Waktu ambil Degree pula di UiTM Melaka, saya datang dengan azam baru. Iyalah, masa diploma sangat amat pemalas, dan result sangat hampas, bila dapat sambung Degree rasa seperti Allah beri peluang kedua. Jadi haruslah digunakan sebaik mungkin. Tapi 1st semester saja saya dah fail 1 subjek. Huaaarrrghhh! 

Terus CGPA menjadi sangat hampas sekali lagi. Masa tu yang saya hairan, saya tak rasa bersalah pun fail subjek Managerial Economics tu. Haha mungkin saya tak suka atau kurang selesa dengan lecturer yang mengajar. Lecturer tak salah. Saya yang salah sebab sebagai pelajar lembab matematik (ekonomi penuh kira-kira), saya patut berusaha berlipat ganda. Tapi saya tidak. Saya amat berharap lecturer explain in details. Lecturer pula lelaki, memang tidak lah kan?

Akhirnya reseat paper itu, dan masa reseat saya study bersungguh-sungguh hingga tahap saya sendiri terkejut, macam mana saya boleh sangat-sangat amat rajin. Akhirnya saya dapat 4.00 atau A+ untuk subjek Managerial Economics yang saya fail 1st semester.

So, semester kedua sehingga semester ke 4, saya belajar dengan agak baik, walau masih last minit, tapi last minit yg teratur dan full swing! Last-last saya grad dengan CGPA 3.45. Yey~!

Sekarang saya buat MBA. Kelas hanya ada 4 kali seminggu. Dan hanya 3 hari saja. Isnin ada 1 kelas petang. Selasa ada 1 pagi dan 1 petang. Rabu ada hanya sebelah petang. INDAH! Hidup ini indah! Lecturer Masters lebih cool. Mereka lebih relax dan lebih banyak member info dari membebel. Haha Yela, mungkin mereka faham, student bukan lagi fresh SPM holder atau fresh grads Diploma lagi, tapi ada yang dah bekerja sehingga 10 tahun, dan ada juga mempunyai syarikat sendiri dan sebagainya.

Less stress! MBA lebih mudah dari study Diploma atau Degree. Serious! Dulu kalau datang kelas lambat, lecturer kunci pintu. 

Saya selalu kena. Haha sebab kelas pukul 8pagi. Saya bangun tidak lah lambat sangat, dalam pukul 750pagi. Ok ape! Tapi Masters class, kalau lambat, masuk dan duduk saje terus. Buat-buat macam tadi pergi toilet. Hahahaha adoilah.

Mungkin sebab yuran MBA ni mahal, jadi lecturer lebih suka student fikir dengan lebih matang. Bayar mahal, jadi hargailah setiap saat. You come late, you will lose some! Time is money. Saya tak pernah lambat ke kelas. Ajaib kan? Dulu masa diploma, kelas hanya 5 minit berjalan kaki dari bilik. Saya akan lambat dalam sejam atau at least 30minit. Sekarang, dari rumah ke kelas, adalah 45km jaraknya. Saya ambil masa sejam memandu ke kelas. Tapu saya TIDAK PERNAH lewat! Waaaaaaaaahhh...ada trofi kah untuk saya? Hehe

Saya juga belum pernah ponteng tanpa sebab kukuh. Tak macam dulu, saja-saja tuang kelas sebab nak tidur. Sekarang saya akan rasa amat tak best kalau tak pergi kelas walaupun sebenarnya saya demam panas dan kena MC. Sebab kelas Masters lebih fun. Student involvement adalah 70% dan lecturer pula 30%. Dah tiada lagi 2jam kelas dengar lecturer membebel entah apa tak faham macam dulu. Lecturer Masters akan masuk, beri input atau buka topic, dan 1 kelas akan bercakap untuk discuss about the topic itself. Best! Terutama untuk yang banyak cakap mcm saya.

Tidur dalam kelas? Hehehe tak pernah....ok tipu. Pernah. Sebab mengantuk. Topic kurang menarik dek kerana kurang pengalaman nak dikongsi. Ada 1 hari, saya sangat mengantuk. Saya keluar dari kelas. Dan terus ke toilet untuk basuh muka. Dan basuh muka pun saya masih mengantuk! Mata saya hanya buka separuh. Saya jalan dari toilet ke kelas semula. Sampai saja saya buka pintu kelas, terus ke tempat duduk.

Tiba-tiba ada seorang negro sedang duduk ditempat saya. Saya terus STRESS! Muka saya berkerut-kerut nak marah negro tu. *amboi-amboi, aku hilang 5 minit pergi tandas, suka-suka hati kau saja duduk tempat aku!* baru saja saya nak buka mulut marah negro itu, negro tu terus tegur saya "Miss, i think you enter the wrong class......."

Gulp!! Saya bukak mata luas-luas. Pandang 1 dewan kuliah. Iye, saya duduk depan selalunya, jadi saya ada betul-betul didepan dewan kuliah ye. Semua mata melihat saya. Saya pandang pula lecturer. OK! Lecturer tu saya tak kenal. Jadi? Berjalan macam lipas kudung, muka tunduk ke lantai, capai tombol pintu, buka dan tutup sambil cakap "sorry....". Muka ketika itu adalah setebal kulit gajah!

Terus saya segar sepanjang hari. Huhu oklah. Saje je hari ni nak share hari-hari saya sebagai student. Pada yang nak further MBA, saya nak beri kata-kata semangat. Jika anda memang berminat, teruskan belajar. Kalau buat part time pun kelas bukan setiap hari. Hanya 2-3 hari seminggu. Di mana ada kemahuan, disitulah ada jalan. Sekarang ini graduan degree dah terlalu ramai. Compete less with MBA. Just another 15months sahaja. Sangat sekejap.
Kita boleh, kalau kita mahu. Jangan dengar apa orang cakap. Ilmu itu memudahkan....tidak sesekali memberatkan. Take care everyone!

September 11, 2011

Saya Bukan Top Student


Hari Jumaat lepas saya ke Sekolah Menengah Kebangsaan (P) Raja Zarina Pelabuhan Klang. Buat apa? Ya, saya ambil sijil SPM saya. Yelah. Saya tahu. 10 tahun sudah, baru nak ambil ke? *diam kau!* hahahaha Duduk di sekolah tu buat beberapa ketika betul-betul mengimbau kenangan zaman muda mudi *cewah*.

Sampai-sampai di depan pintu pejabat sekolah, saya sua muka pada lubang kaca tempat bercakap. Lantas cakap dengan kerani sekolah, "Assalamualaikum Puan, saya datang nak ambil sijil SPM. Tapi tahun 2001. Ada simpan lagi tak?" selamber saja muka macam tahun lepas adalah tahun 2001. Hahaha Kerani tu pandang muka saya lama-lama, dan jawab " ada....mesti sekolah ada simpan.." Huish! Lega!

Saya pun terus cakap, "nama saya..." belum habis cakap kerani tu pancung ayat saya " Aini Qamariah kan?" nganga mulut saya kejap. Mata pun terbeliak. Biar betul dia sebut nama ex-student 10 tahun lepas. 10 tahun weh. Bukan 2 ke, 3 ke...5 ke...huhuhu saya senyum dan cakap "perghhhhhhh~!! Gile lah Puan ingat nama saya???" terus terkeluar perangai tak sopan saya kejap. Haha Kerani tu jawab "Kamu kan famous, mestilah ramai orang ingat" ok. Kembang? Mesti. Terbang? Sikit-sikit. Spender koyak? Tak check time tu, mungkin! Hahaha

Masa saya ambil sijil SPM tu, sain-sain, beramah mesra dengan kakitangan pejabat di sekolah, adalah insiden-insiden yang berlaku buat saya terasa nak tulis blog. Dan Entry saya kali ini saya tujukan buat mereka yang lebih kurang saya, dan remaja-remaja *Nampak sangat aku dah tua sebab panggil korang remaja, ceh!* yang sekarang sedang di dalam alam persekolahan. Tajuk karangan saya adalah : Saya bukan TOP STUDENT.

Hahaha *sedang ketawa sendiri*

Masa zaman sekolah menengah, saya seorang pelajar yang pemalas. Kamu tahu haiwan nama SLOTH? *bahasa melayu saya tak tahu apa nama haiwan tu*, saya lebih malas dari SLOTH. Malas pergi sekolah. Malas belajar. Malas pergi tusyen. Malas ulangkaji. Malas buat kerja sekolah. Malas..Malas..Malas..! Setahun, saya datang sekolah memang tak selalu. Kebanyakkan masa, saya habiskan atas katil di rumah. Saya ponteng, tapi, saya tidur. Bukan pergi berjalan membuang masa dan duit. Saya memang suka tidur.

Ni lah sloth, pergerakan dia sangat lambat dan sepanjang hidup dia memang suka tidur
Masa tingkatan 1, saya duduk sebelah top student sekolah batch saya. Lee Von Yen nama dia. Dia seorang yang pemalas. Kami duduk sebelah-sebelah. Perangai kami sangat serupa. Kami pernah kena rotan sebab dua-dua tak buat kerja sekolah. Pernah juga kena berdiri luar kelas sebab tak hantar kerja sekolah. Tapi hujung tahun, dia periksa nombor 1, saya periksa nombor akhir. *kurang hasam betul dia!*

Masa tingkatang 4 dan 5, saya keliru saya kelas mana. Sebab saya suka masuk kelas kawan-kawan saya. Dan ponteng kelas sendiri. Hahaha kerja saya, 24jam dah macam ADUN, melawat kawasan sahaja kerjanya. Saya terasa mcm YB dikala itu. Setiap kawasan (kelas) saya lawat, saya akan berborak. Berborak. Berborak. Jangan salahkan saya. Salahkan kawan-kawan saya yang sentiasa welcome saya setiap kali saya melawat kawasan mereka. Hahaha kalau saya tak melawat kawasan, saya akan susun kerusi dalam kelas, 3 kerusi saya susun sebaris. Kemudian saya akan tidur atas kerusi tu. Sampai seorang rakan kelas berbangsa india pernah tepuk dahi dan cakap "aiyoyo..look at her, dia dah susun kerusi lagi!" hhahahahaha

Kalau kerja sekolah, saya tak pernah buat sendiri kecuali subjek-subjek pilihan hati seperti BM,BI, dan Agama. Subjek lain, dari form 1 sampai form 5, saya tiru kawan sahaja. Saya pun tak tahu kenapa dengan saya pada masa itu. Tapi, memang itulah perangai saya di zaman persekolahan. Kesimpulannya saya seorang pelajar yang sangat lemah di dalam banyak subjek semasa di sekolah.

Tapi, kalau bab Ko-Kurikulum, saya memang suka yang teramat sangat. Saya wakil sekolah dalam macam-macam aktiviti. Dari benda yang orang dah menyangka saya akan mewakili sekolah seperti Debat, Pandu Puteri, Bola Baling, Teater dan sebagainya sampailah yang orang takkan sangka, seperti nasyid dan kejohanan tilawah Al-Quran peringkat daerah. Ko mampu? Hahahahaha

Lepas sekolah menengah, mama dapat surat supaya hadir ke Hari Quality 2001. Tapi mama kata dia taknak pergi. Sebab, mama kata, parents orang lain datang sebab anak meraka dapat pelajar terbaik subjek, pelajar terbaik keseluruhan akademik, pelajar cemerlang pelajaran dan sebagainya. Tapi mama pula hadir sebagai ibu bapa kepada Pelajar Terbaik Keseluruhan Ko-Kurikulum. Hahaha sebab saya pegang terlalu banyak jawatan peringkat kebangsaan dan negeri. Involved terlalu banyak aktiviti peringkat kebangsaan dan negeri, maka saya menang anugerah tu. Tapi akademik, habis lah! Zero value.

Jadinya, dengan lakaran sejarah di sekolah yang tak berapa cemerlang sangat, dengan akademik yang memang hancur, maka saya teruslah tersedar dari lamunan, mungkin kerani tadi ingat nama saya kerana saya bukan cemerlang akademik, tapi cemerlang benda lain. Hahaha apa-apa pun, saya tetap dalam list pertama pelajar yang ringan tulang setiap kali cikgu atau kakitangan sekolah perlukan pelajar nak angkat buku teks ke, hantar buku ke bilik guru ke, buat mural sekolah ke, susun buku teks dalam bilik pinjaman buku teks ke dan lain-lain. SEBAB? Semua tu boleh elakkan saya dari masuk kelas dan belajar. Hahahaha...adoi.

Saya memang bukan TOP STUDENT. Tapi Alhamdulillah, esok, bukan top student ni nak masuk sekolah balik. Tapi bukan sekolah menengah, sebaliknya SEKOLAH PENGAJIAN SISWAZAH PENGURUSAN, UPM SERDANG. Persuing my MBA International Business. Semoga saya jadi student yang rajin belajar dan komited terhadap pelajaran, insyaallah.

Jadi untuk yang mempunyai sejarah lebih kurang saya, atau yang sedang melalui zaman persekolahan lebih kurang saya, sukacita saya katakan, perjalanan hidup saya selepas SPM tidak mudah! Susah dan penuh masalah. Bererti, jika anda boleh belajar rajin di sekolah, belajarlah!! Jangan banyak main. Jangan buang masa macam saya. Anda akan menyesal nanti bila lihat perjalan hidup rakan-rakan anda yang lain agak mudah dan senang. Sementara anda perlu bersusah payah dan berusaha berlipat ganda dari orang lain.

Pada yang dah lepas SPM pun, dan mempunya result lebih kurang saya, jangan putus asa. Berusaha, dan anda mesti boleh jadi lebih baik dari orang lain. Jangan berhenti belajar dan sentiasa memperbaiki diri.

Kita berhak merancang kehidupan kita. Rancanglah untuk Berjaya. Insyaallah kita boleh berjaya dalam hidup.

Ok, nanti saya tulis entry lain. Tata

August 25, 2011

Ibu Bapa adalah istimewa dalam apa jua keadaan pun!


Saya tengok dalam Blog Serius. Tiba-tiba rasa nak share pula. Cuci hati sikit lepas buka puasa ni :)

August 22, 2011

Tolonglah, ini bulan Ramadhan tau!

Hari ini saya nak berleter macam mak nenek. Saya dah kurang sabar dengan sikap segelintir manusia yang sangat kurang adab sopan terutama di bulan mulia ini. Kita sekarang melalui satu ibadah yang di tuntut. Sama ada kita suka atau tidak, kalau dilahirkan sebagai anak orang Islam, maka secara automatic kita mesti menunaikan ibadah ini.

Saya bukan lah seorang yang sangat-sangat alim. Bukan juga seorang yang bertudung litup. Bukan juga seorang yang bercakap sopan 24jam. Saya sangat terbuka. Dari cara berfikir dan bertindak, saya tidak ortodoks!

Namun disebalik semua itu, saya yakin, anda semua setuju dengan saya bila kita tiba untuk bercakap perihal menghormati agama kita sendiri. Biar semoden mana anda, biar sesosial mana kita, bila sampai masa kita perlu mengalah kepada apa yang kita dituntut, maka, MENGALAHLAH! Sebelum anda di label BEBAL!

Ya! Saya sedang berleter *mana tak berleter weh! Aku meluat kot*

Mula-mula saya nak bercerita tentang pakaian. Tolong lah! Ini Ramadhan tau. Bulan yang semua umat Islam tunggu-tunggu. Kenapa? Sebab segala kebaikan akan dibalas berlipat ganda dalam bulan ni. Jadi, kalau taknak buat baik sekalipun, tolong lah BANTU orang lain buat baik. Saya tak minta anda, terutamanya wanita, tiba-tiba nak pakai tudung, tiba-tiba nak jubah, tiba-tiba nak purdah..segala nak tia-tiba kau kan? Tapi memadai lah sekiranya anda berpakaian sopan.

Nak pakai tudung ke taknak itu masalah anda. Bukan orang lain. Saya pun tak pakai tudung, Tapi sekurang-kurangnya, saya tak pakai pulak mini skirt ke bazaar Ramadhan. Iyelah, bazaar Ramadhan kau pergi dekat tempat high class. Orang kaya-kaya punya bazaar, tapi perlukah kau pakai mini skirt? *aku rasa nak memaki sekarang*

Ada pula ke bazaar Ramadhan pakai dress kerja. Ketat, singkat, stoking hitam dah mcm pramugari Air Asia dah aku tengok kau. Perlukah? Ada sekali saya iftar di Seoul Garden, One Utama. Ada 1 minah *terpaksa panggil minah, kalau kau reti adab sopan mungkin aku panggil kau perempuan*, ni dia pakai dress panjang. Labuh sampai kaki. Bagus dah tu. Bagus. Menutup segala kaki bagai. Alhamdulillah. Dia pula pakai cardigan, bagus lah tu, sebab kalau dress tu sleeveless bagus lah bercardigan bagai, tutup sikit lengan dan bahu. Saya beratur belakang dia masa nak ambil makanan.

Sedar-sedar dia ambil makanan terus duduk. Saya masih lagi "browsing" makanan yang ada. Masih lagi ambil segala siput, ketam,udang,kambing,lembu,ayam….ooopss tercerita bab makan pulak. Haha kemudian saya berlalu. Minah tadi duduk mengadap org beratur nak amik makanan. Depan dia ada lelaki pula. Saya tak rasa adik beradik atau sanak saudara. Saya rasa kawan sepejabat atau buah hati mungkin. Saya yg lalu depan minah tadi terus terbeliak biji mata. Kenapa? Muka cantik. Perempuan melayu terakhir, rambut panjang mengurai, cantik betul. Baju dah labuh dah. Lengan dah tutup dah….semua tiptop…tapi…pandang dari depan mcm gambar di bawah :

gambar ihsan google. aku tak besarkan, terbeliak mata korang bulan puasa ni.

Oh apekah? Tak payah malu-malu nak tulis, alang-alang saya dah nak berleter ni, biar cakap terus sahaja lah. Buah Dada tu cik kak! Kenapa mcm nak terkeluar dari baju? Why must you unbutton your cardigan? Saja-saja kah? Terus dahai saya berkerut. Such an ignorant! Time bulan puasa macam ni, susah sangatkah nak butang cardigan tu? Kenapa mesti sexy bulan puasa. Bulan tak puasa kau nak jadi apa kau jadi lah. Tapi bulan Ramadhan ni, tolong lah sensitive sikit. Haih! Orang lain nak makan, nak buka puasa. Semua yg beratur nak ambil makanan memang tertumpu kat dada kau sahaja. Tak malukah?

Itu baru bab pakaian. Sekarang nak cerita bab puasa itself. Dua kejadian. Kejadian pertama. Saya baru habis exam IELTS di IDP Subang kira-kira pukul 12 tengahhari. Memang kawasan IDP itu tempat foreigner. Student oversea duduk area situ. Merayap kat situ segala lah. Ok lah. Kata lah saya emosional sebab saya baru habis exam dan saya tak confident saya dapat cemerlang exam tadi menyebabkan mood saya sangat lah swing. Tapi ada 3 ekor mambang tanah ni menambah rasa menyampah dah emosi aku terus fluctuate!

Saya tunggu Hubb untuk ambil saya. Puasa-puasa ni saya letih sikit lah. Jadi saya duduk di Subway bahagian smoking area di luar. Betul-betul depan pintu masuk. Sambil tunggu saya nampak segala mat saleh lah, negro lah, Korean lah keluar masuk Subwat beli makanan. Ada yang dine in ada yang tak away. Bau Subway tu memang menusuk kalbu. Tapi walau iman ni nipis, saya gagahkan untuk tidak pergi beratur beli sandwich!

Tiba-tiba, masuk satu mamat ni, terus sahaja tolak pintu Subway dan masuk ke dalam. Saya tak syak apa-apa walau sepatutnya saya dah syak sesuatu. 10 saat kemudian, masuk pula 1 pasangan yang tak tahu malu. Minahnya berdress bagai, pendek sampai paha, jarang pula. Mamatnya berseluar pendek ala-ala hip hop, berkaca mata hitam, bertopi bagai. Mereka masuk terus tanpa memandang saya yang ada betul-betul depan pintu. Mata saya menyorot langkah mereka. Oh? Ke kaunter sudah!! Saya dah berkerut. Aik, order pula? Dalam hati terdetik mungkin perempuan itu uzur tidak puasa. Yang mamat tu pula temankan sahaja.

10 minit kemudian saya pandang kaunter dah tak ada dah. Aik, keluar ikut pintu belakang kah? Saya cari dalam Subway, pandang-pandang, tiba-tiba…waaaaaaaaahhh!!! Enaknya hidup kau bertiga! Makan sandwich! Minum segala… Ya Allah….saya terus bengang. Rasa macam nak pergi maki. Tapi bersyukurlah bulan puasa kekuatan tu tak berapa nak ada. Tapi dalam hati saya masa tu memang tak putus-putus marahkan mereka bertiga. KENAPA KAU TAK PUASA HAH?????!! Uzur kah lelaki tu? Sihat saja saya tengok. Well, kalau kau boleh berjalan dari kereta ke Subway, beratur pula beli sandwich, kira kau uzur ke bro? Perempuan tu pula, kau ni tak malu kah? Tak ada sensitivity? Kalau yak au uzur, kenapa makan di tempat awam? Arghhhh!!

Geram? Tunggu cerita terbaru pula. Semalam saya iftar dengan rakan sekolah di Midvaley. Tiba saja di Midvaley, kami 1 family parking di P1. Kemudian kami kena lah naik escalator untuk ke G. Dekat P1 tu ada kedai-kedai. Tiba-tiba saya nampak ada 1 minah dan mamat ni, pasangan bercinta gamaknya, pegang tangan. Takpe lah, bercinta kan. Boleh saja. Tapi sebelah tangan minah ni pula pegang air dalam cup! Lepas tu dia sedut pula. Sambil jalan kau minum air kak? Kau tak puasa? Kalau iya pun kau tak puasa, perlu kah kau minum air dengan tak tahu malunya depan orang? Ini Midvaley cik kak. Orang datang nak shopping raya. Majority yang datang melayu. Kau minum air depan orang? Tengah-tengah org awam? Kau ni mabuk kah? Atau kau tak siuman?

Haih, geram aku sebenarnya. Macam ni sajalah. Kalau lah perempuan tak mahu puasa atau tak boleh puasa, beradab lah. Jangan biadab sangat. Makan ditengah awam. Ini Malaysia. Agama rasmi : ISLAM. Kau muka melayu habis. Takde mix2 ke apa benda, tak payah berlagak muka kau kafir habis orang tak noticed kau melayu Islam. Boyfriend kau lagilah, muka memang melayu habis takda pula inda ke cina ke mix ke, boleh pula kau minum depan orang macam tu. Yang dekat Subway tu lagi lah. Mentang-mentang kau makan dalam Subway sebelah menyebelah dengan orang kafir, kau pun nak jadi kafir ke?

Sedangkan saya masa pergi exam that day, pengawas peperiksaan semua cina, dan dia bagi taklimat beritahu semua pengawas yang lain yang candidate boleh bawa air minuman, Cuma jika candidate beragama Islam, mungkin meraka tidak bawa kerana berpuasa. Kau tengok! Orang bukan Islam pun tahu orang Islam berpuasa di bulan Ramadhan. Kau Islam? Kenapa kau tak hormat orang berpuasa weh?

Sudahlah. Cukup berleter sampai di sini. Yelah, orang mungkin nak cakap "alah Aini, kau pun bukan bagus, tak perlu nak tegur orang lebih-lebih" tapi saya nak beritahu dulu. Memang saya jahi juga agama tapi sekurang-kurangnya, saya masih ada kesedaran bahawa saya dituntut berpuasa dan menjalankan ibadah ini dengan sesempurna yang boleh. Juga saya perlu membantu orang lain berpuasa sesempurna yang mungkin.

Ramadhan datang setahun sekali. Entah kita berjumpa lagi dengan Ramadhan tahun seterusnya atau tidak.

Sama-sama kita cuba jadikan bulan penuh berkat ini bermanfaat! Tolong lah! Ini Bulan Ramadhan tau…

August 19, 2011

Friday Thoughts #2 : Dunia itu ditangan, bukan dihati


Tatkala suatu ketika, seorang raja yang agung memanggil seorang ulama' bagi mengadapnya.

"Wahai orang alim, bisakah kamu memberi satu nasihat kepadaku yang pasti akan terkesan di hatiku ini?" Kata Raja tersebut.

Maka balasnya:
"Aku tidak bisa membuatkan hatimu terkesan dengan kata-kataku melainkan dirimu sendiri yang membuka pintu hatimu. Wahai Tuanku, berapa banyakkah harta-harta Tuanku?" 

"Harta-harta ku ibarat titisan hujan di negeri ini banyaknya, walaupun dimana engkau berada, di situ terdapatnya hartaku. Tidak terbilang banyaknya."Jawab Sang Raja.

"Wahai Tuanku, andaikanlah suatu ketika Tuanku sesat di tengah padang pasir yang sangat panas bahangnya, yang pasti tiada satu pun pohon yang dapat Tuanku jadikan tempat teduhan.Tuanku berjalan mencari jalan keluar. Namun Tuanku hilang arah tuju. Tidak tahu lagi dimana untuk menapakkan kaki Tuanku lagi.Dan tatkala itu, Tuanku berasa tersangat keletihan. Kehausan membuatkan Tuanku terasa untuk menjadikan sekalian laut sebagai minuman. Seakan nyawa berada di hujun badan. Namun Tuanku tidak punya apa-apa. Lalu seorang lelaki datang kepada Tuanku. Di sebelah tangan kanannya ada botol yg berisi air.
Dan Dia berkata pada Tuanku:
" Jika kamu ingin air ini, sudikah kamu untuk menukarkan ia dengan setengah dari hartamu?"
Jadi apa jawab Tuanku?"

Raja itu terus bersuara:
" Sememangnya beta terpaksa menerimanya, sekiranya itu adalah jalan terakhir bagi beta selain mati begitu sahaja."

Lalu dibalas kembali oleh ulama' tersebut.
"Alhamdulillah, Tuanku bisa menilainya dengan baik. Saya yakin yang Tuanku pasti meminumnya. Tapi bayangkanlah pula wahai Tuanku, tatkala habis air itu tuanku minum, lalu Tuanku berasa ingin membuang air kecil pula.Namun malangnya. Tuanku tidak boleh berbuat sedemikian. Walaupun dicuba sedayanya, Tuanku tidak juga berjaya. Sememangnya akan rasa keperitan yang teramat sangat tatkala itu. Keperitan yang cukup membuatkan diri Tuanku terasa derita.Lalu datang pula lelaki yang lain. Dibawanya pula sebotol ubat. Lalu dia berkata kepada Tuanku: Wahai Tuanku, ubat ini bisa menyembuhkan penyakit itu. Namun sudikah tuanku menukarnya dengan sekalian harta tuanku?" Apakah jawab Tuanku pula kali ini?, Ulama' itu menyoalnya.

Lalu dijawabnya:
" Sekiranya itu jalan terakhir, dan jika tersangat perit Beta menahannya, maka Beta sanggup."

Ulama' itu tersenyum lalu berkata:
"Tahniah Tuanku, tuanku bisa berfikir dengan baik sekali lagi. Namun Tuanku kini sudah tidak punya apa-apa. Jadi Tuanku renung-renungkanlah. Harta kekayaan itu sebenarnya tidak memberi jaminan bahawa kita akan tetap kaya. Apatah lagi bahagia. Allah itu bisa menjadikan kita miskin walaupun bergunung emas dihadapan kita.
Kerana sekiranya suatu ketika, Keperluan lain datang secara tiba-tiba, dan tatkala Allah mengurangkan sedikit nikmat yang ada pada dirimu, Yang denganya jasadmu akan terseksa. Pasti sekalian harta kamu sanggup menjadi tukarannya. Namun bagaimana sekiranya Tuanku tidak dapat mendapatkan nikmat itu kembali?
Ketika itu, Pasti kita akan merasa. Bahawa orang miskin yang makanannya hanya sehari sesuap sahaja ternyata lebih kaya berbanding kita. Orang yang tinggal di pondok buruk lebih bahagia hatinya. Orang yang tidur beralaskan tikar buruk, lebih nyenyak tidurnya.
Jadi apakah hakikat sebenar harta dunia?"

Marilah bersama mengenal erti qanaah sejenak.

Qanaah ialah kepuasan hati dengan rezeki yang ditentukan Allah. Dikatakan bahawa Allah menentukan lima perkara pada lima tempat iaitu kemuliaan pada ketaatan, kehinaan pada maksiat, kehebatan pada ibadat malam, hikmat kebijaksanaan pada perut yang kosong dan kekayaan pada sifat qanaah.

Qanaah bukanlah bermaksud hilang semangat untuk berkerja lebih keras demi menambah rezeki dan produktiviti.Malah, ia bertujuan supaya kita sentiasa bersyukur dengan rezeki yang dikurniakan Allah.

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:
"Jadilah kamu seorang yang warak, nanti kamu akan menjadi sebaik-baik hamba Allah, jadilah kamu seorang qanaah, nanti kamu akan menjadi orang yang paling bersyukur kepada Allah, sedikitkanlah ketawa kerana banyak ketawa itu mematikan hati." (Hadis riwayat al-Baihaqi)

Dari Abu Hurairah r.a katanya, Rasulullah SAW bersabda:
"Apabila kamu melihat seseorang dikurniakan kelebihan dengan harta melimpah-limpah dan dengan kecantikan, maka lihatlah pula kepada orang yang serba kekurangan". (Bukhari)

P/s: Semoga entry ini dapat sedikit sebanyak memberitahu kita tentang tujuan kita hidup didunia ini. Saya ambil entry Friday Thoughts hari ini dari iluvislam.com, penulisan Anuar Azemi.

August 17, 2011

Wordless Wednesday #3

Today,Speaking Test at 11am, IDP Subang Jaya.
Good luck :)

August 12, 2011

Friday Thoughts #1 : Pencil and Eraser



Pencil: I'm sorry....

Eraser: For what? You didn't do anything wrong.

Pencil: I'm sorry because you get hurt bcos of me. Whenever I made a mistake, you're always there to erase it. But as you make my mistakes vanish, you lose a part of yourself. You get smaller and smaller each time.

Eraser: That's true. But I don't really mind. You see, I was made to do this. I was made to help you whenever you do something wrong. Even though one day, I know I'll be gone and you'll replace me with a new one, I'm actually happy with my job. So please, stop worrying. I hate seeing you sad.
:)

I found this conversation between the pencil and the eraser very inspirational. Parents are like the eraser whereas their children are the pencil. They're always there for their children, cleaning up their mistakes.
Sometimes along the way... they get hurt, and become smaller (older, and eventually pass on). Though their children will eventually find someone new (spouse), but parents are still happy with what they do for their children, and will always hate seeing their precious ones worrying, or sad.

This is for all parents and children out there....

p/s:Was taken from email sent by my colleague this morning - Selamat Hari Jumaat. Lepas ni every Wednesday akan buat Wordless Wednesday, dan every Friday akan buat entry Friday Thoughts, kasi cuci sikit jiwa raga.. hehe thanks for reading!

August 11, 2011

Pertama kali Adam Qaiser demam

bila demam nak dukung kat Mummy aje

Adam demam selame 4 hari dengan suhu meningkat setiap hari. Mula-mula 37.5C then 38.7C then last was 39.8C..memang panic gila. 1st time jadi parent memang macam nil ah. Angkat-angkat dari buai, pegang kepala Adam macam pegang air panas. Sebab dia berpeluh-peluh, then kepala panas gila pulak. Panic!

Hari ke 4 lepas tu di satu subuh yg hening betul-betul lepas azan, saja-saja angkat Adam dari buai. Terus panic gila bila rasa panasnya kepala dia. Sebab kepala dia panas dan tangan saya sejuk agaknya, dia terus terjaga dan menangis sekuat hati.

Memang sepanjang demam, Adam Qaiser tak menangis masa 1st day demam saja. Masuk je malam nak ke esoknya tu, menangis sekuat hati. Sekuat-kuat hati. Macam kena pukul. Macam kena dera. Haih! Buat la apa pun, takkan mendatangkan kesan. Penat lah Daddy jadi beruang kutub, Mummy jadi Princess (oh kenape daddy beruang, tapi mummy nak princess? Hahaha), Tok Ayah jadi kambing, Wan Ma jadi kucing, tak lupa jugak kakak Ariana jadi siput Tuile (baby TV), TETAP MENANGIS.

Adam Qaiser hanya diam kalau tidur saja. Mummy dah rasa mcm nak tukar nama Adam Qaiser jadi Ahmad Albab…….. (T-T)

Hari ke 4 lepas menangis subuh-subuh tu jugak terus bawa ke hospital. Merasa lah masuk ICU jap. Amik darah. Masa amik darah tu, jarum cucuk kat tangan memang bergegar satu hospital dengan suara Adam. Mummy tgk daddy pandang tempat lain bila Adam kena cucuk. Mummy pun tak sanggup tengok tangan comel anak Mummy kena cucuk jarum L tapi Mummy tengok jugak takut nurse t salah cucuk ke apa-apa ke.

Alhamdulillah, lepas cek darah tengok tak ada apa-apa masalah pun. Tak ada denggi, tak ada H1N1 tak ada semuanya. Ok. Cuma memang nak demam kot. Itu yang doctor cakap. Cehs. Hari ke 5, Adam kena cirit birit pulak. Dan hari ke 6…..YESSSSSSSSSS Demam campak! Baru 5 bulan dah kena demam campak.

Apa saya buat bila baby kena macam ni, based on banyak suggestion dari orang yang lebih berpengalaman :

  1. Lap badan baby dengan air asam jawa untuk kurang kan panas (panas yang melampau boleh buat baby kena sawan tarik)
  2. Letak cool fever dekat dahi dia 24jam.
  3. Mandikan dia hari-hari tapi dengan air paip biasa, bukan air suam.
  4. Pastikan dia tidur tidak dengan air-cond. Doctor kata, badan baby panas, kena air-cond akan menyebabkan demam tak hilang dan paling teruk adalam sawan.
  5. Tak perlu bedung baby macam selalu (Adam memang tidur berbedung).
  6. Kena demam campak, saya kasi minum air kelapa dan mandikan dia dengan air kelapa..(untung laaa, mummy buat minum, adam buat mandi?? Wahh!!)
  7. Kasi ubat ikut masa. Sebab mcm Adam, kena bg every 6 hours. Kalau saya terlambat, saya tengok badan dia cepat panas balik.
Ok itu saja buat masa ni ye.

Tata!

*perut lapar, gagal berfikir!*

August 10, 2011

Wordless Wednesday #2


July 31, 2011

Suppliment for infant


Hai all. Gila lah lama tak update blog. Entah lah busy pasal ape tak tau. Haha sorry guys! Memang busy sampai nak hadap laptop mengupdate blog pun tak sempat. Tapi idea jangan cakap lah, punya lah banyak, especially pasal baby Adam. Ada juga pasal benda lain, tapi semua hanya draft saja, then terus simpan dengan harapan nak sambung dan post, tapi harapan tinggal kenangan gamaknye. Huhuhu

Ok, saya nak share something pasal baby Adam. Dah agak lama saya nak beri Adam Qaiser supplement. Bukan apa, Adam ni baby yg lasak. Ada masa dia demam, tapi tak mcm baby yg demam. Ada masa pula die tak minum susu 6 jam, tapi dia boleh bermain tak tidur-tidur selamber aje. Memang tak mcm mummy langsung ye. Mummy tergelincir sikit je dari time makan dan tak makan-makan, memang akan tukar hijau dan mule lah jadi sgt lembab segala pergerakan dah mcm sloth! Haha

Ok, dek kerana itu, kami husband and wife pun pergi lah ke farmasi bawa Adam. Sampai kat farmasi Tanya lah supplement for infant, then terus lah dorang suggest kami beri Adam Qaiser ini :


Yes,APPETON MULTIVITAMIN PLUS INFANT DROPS. Bila sebut Appeton semua ingat untuk kasi berat baby naik. Hehe. Tak semestinya ya. Sebab Appeton multivitamin ni sesuai untuk baby sampai 1 tahun. Untuk antibody dia juga, supaya tak senang sakit dan sebagainya.

Berkesan kah? So far saya tak tahu lah nak cakap mcm mana, tapi, seminggu after beli Appeton ni, dan beri pada Adam, saya kena demam yg agak kronik. Batuk yang melampau-lampau sampai tak boleh tidur malam. Selsema yang beriye2 sangat lah sampai rase tidur pun tak selesa. Semua pun tahu baby sangat sensitive dengan orang diseliling. Kalau ada sesiapa yang sakit, memang tak boleh cium-cium atau duduk dekat sangat dengan baby. Tapi saya ni boleh pulak sehari tak cium Adam? Hahaha sejauh mana Hubby bawa Adam jauh dari saya tetap saya kejar dua orang tu sampai dapat! Ekekekeke

Saya bukan cium sikit-sikit, bukan peluk sipi-sipi *ape pasal anak sendiri kene cium sikit2 aje pulak kan?* haha, so saye cium sebanyak mana saye suka, saya peluk sekuat mana dan sekerap mana saya nak. Dalam hati terdetik juga takut dia demam. Mama pun berleter kata jangan buat mcm tu nanti Adam demam, saya degil jugak. Hubb siap warning tak baik demam jangan dekat dengan Adam dah. Saya tetap tak juga dengar......

Tapi memang pelik. Sebabnya, Adam tak langsung kena demam. Tak langsung selsema, bersin pun tidak. Batuk mengada-ngada sebab dia banyak berborak tu ada. Tapi bukan batuk sebab sakit. Wah, berkesan saya rasa. Lepas tu, dia duduk nursery, faham-faham saja lah kan. Kalau budak duduk nursery, senang sangat sakit. Sebab dekat nursery berjangkit-jangkit kalau seorang bersin, yang lain mesti bersin esoknya. Tapi Adam tidak.

Seronok sangat sampai rasa kena share di blog. So, ibu-ibu boleh cuba ok. Bagi dia 1ml. Atau sekali picit saje. Manis gila kot. Boleh masuk dalam susu, tapi Adam memang taknak. Dia boleh makan mcm tu saja dari letak dalam susu. Lepas saya bagi 1 picit, saya kasi air kosong J

Bila Adam dah 6 months saya nak cuba 7 Seas. Orang banyak bagi Scouts Emulsion kan? Ermm...taknak lah. Nak try 7 seas jugak. Sebab orang kat farmasi tu kata memang bagus. *ke sebab harga die pun boleh tahan bagus?* hahaha ok lah!

Tata mommies~!

July 13, 2011

Wordless Wednesday #1

Mummy love Adam love Daddy
Harta yang saya ada di dunia dan akhirat. Ya Allah, berikan yang terbaik kepada "harta-hartaku", semoga mereka mendapat kebaikkan darimu di dunia, dan di akhirat. Amin

July 4, 2011

Ya Allah, berikan keajaiban kepada dia

Frankly speaking, I am speechless ketika mahu menulis entry ini. Tak tahu mana nak mula. Tak tahu juga bagaimana mahu memulakan entry ini. Perlukah saya hurai panjang lebar, atau perlukah saya buatkan entry ini hanya pendek dan terus kepada maksud sebenar? Ermmm….*paused*

Masih teringat kali pertama Adam dilahirkan. Saya sebagai seorang ibu, naluri ibu sangat menebal, nak cium, nak usap kepala dan nak peluk Adam setiap masa. Hanya mahu duduk bersama Adam, susukan dia dan merasai setiap detik-detik penuh nikmat.

Hari ini saya melayari blog. Membaca blog adalah rutin saya setiap hari. Cuma masanya mungkin berbeza mengikut mood. Tapi hari ni, terjumpa 1 blog, baca dan terus jatuh rasa terlalu simpati, dan terlalu insaf. Ingat 5 perkara, sebelum 5 perkara. Itu perkara pertama terlintas difikiran saya bila membaca setiap entry yg ada di dalam blog ini. Blog ini adalah kepunyaan Moon, seorang kakak ipar kepada gadis cantik bernama Norma.



Norma and Talib on their wedding day


Namanya Norma, orangnya cantik, bertudung, manis sekali. Melihat keceriannya pada hari perkahwinan lebih setahun yang lalu buat saya tersenyum seorang diri. Namun, takdir Allah mengatasi batasan fikiran manusia. Mengatasi keinginan dan jangkauan akal.

Rezeki dan khabar gembira dari Dia untuk Norma adalah zuriat yang hidup dalam rahim wanita ini. Kebanyakkan anda mesti pernah lalui perkara ini. Pertama kali mengetahui didalam kita ada seorang lagi insan sangat istimewa! Norma juga begitu. Naluri keibuannya mesti sama atau lebih dari saya.


 

ini adalah Rafiq..permata hati Norma & Talib

Namun begitu, dugaan Allah datang kepada mereka yang mampu menanggungnya. Dan kali ini, adalah giliran seorang ibu muda seperti Norma menerima takdir yg tersurat. Kebahagian Norma mendapat zuriat pertama, Rafiq, disusuli dgn berita bahawa dia menghidap Brain Cancer Stage 4. (T_____T) *terus aku menangis lah kan*

 

Norma at hospital. Jauh beza dengan waktu dia sihat :(
I just can't hold my tears anymore. Ya Allah, dugaan yg Kau bagi padanya betul-betul menginsafkan diriku. Norma masih didalam pantang ketika itu tak dapat berjumpa Rafiq. Memeluk Rafiq dan tidur bersama Rafiq seperti mana kita, ibu-ibu yg normal boleh lakukan. Lebih meruntun hati saya, apabila Norma tidak dapat menyusukan Rafiq kerana penyakitnya. Sedih. Dia telah di bedah sebanyak 5 kali since mac 2011..sekarang baru Jun,2011. 5 kali dalam masa 3 bulan adalah banyak. Norma juga perlu diberi suntikan atau ubat *kurang pasti* berharga RM10,000.00 / suntikan. 

Sayu hati saya bila melihat Rafiq. Umur Rafiq sebaya permata hati saya, Adam. Sedangkan sehari tak jumpa Adam boleh buat saya resah dan tak tentu hala. Tak peluk Adam masa dia tidur boleh buat saya tak tidur lena. Bagaimana pula bayi sekecil Rafiq melalui hari-harinya, malam-malamnya tanpa seorang ibu (T___________T). Bagaimana kalau dia menangis? Lapar? Mahu dipeluk? Mahu diusap? Mahu di agah?


Kisah Norma betul-betul menginsafkan saya. Terus terfikir sejenak, andai saya diberi dugaan hebat begini, apakah yg akan terjadi? Ermm…ingat 5 perkara sebelum 5 perkara..masa SIHAT SEBELUM SAKIT...
Rafiq with his mother...ohh~ (T__T)
Terus meleleh-leleh airmata tgk gambar ni. Selaku blogger, saya bukan kaya raya, harta juga tidak banyak. Namun, saya ada tanggungjawab sosial yg perlu saya tunaikan atas dasar kemanusiaan. Secara serius, saya tidak menagih simpati anda untuk menyumbangkan sesuatu. Tetapi, saya amat-amat berterima kasih jika entry saya kali ini dapat membantu Norma sekeluarga walaupun hanya dengan RM10. Sesiapa yang ingin menyumbang, boleh ambil details dibawah.
cimb

01070068677528

Noormawati Mohd Rasif


Ya Allah, Engkau maha mengetahui. Berikan keluarga ini kekuatan. Berikan ibu ini ketabahan hati untuk melawan dugaanMu. Dan berikan keajaibanMU semoga anak kecil itu kembali tidur lena disisi ibunya. Amin.

Rafiq, aunty pun tak tahu one day Rafiq akan bace entry ini atau tak Rafiq pun tak kenal aunty, dan aunty sendiri tak kenal mama dan papa Rafiq. But, one day when you grow up, u must be a strong person just like your parents. Mesti! Sebab mama dan papa sangat kuat sekarang demi Rafiq (T_____T)

a very strong husband...to a strong wife

Semoga Norma dan Talib sekeluarga tabah mengharungi hari-hari mendatang.

Entry mengenai Norma boleh dibaca di blog kakak iparnya Moon. Sila lah panjang-panjang kan diFB, tweeter, blog or mana-mana jika anda mahu. Thanks for reading.

June 30, 2011

Plump Piece yang Lazat!

My beloved friend Emy Suraya and her sister Effa sedang active menjual barang-barang pre-loved mereka. Mereka berdua bersaiz UK14-UK16..hehe. Dan mereka adalah penggemar setia Dorothy Perkins, Guess, dan macam-macam lagi. Sekarang, dek kerana bernafsu buas dalam membeli belah, asyik beli-beli-beli (tolong lah bertaubat!), tiba-tiba meraka tak sedar yang ada banyak baju dan barang yang tidak digunakan. Walau jangkamasa setahun pun tak sempat nak rotate pakai (keji sangat perangai macam ni).

Di suatu petang yang hening, saya ternampak mereka post gambar dimukabuku masing-masing. Gambar baju-baju dan barang-barang berjenama tetapi tak muat lagi. SEDIH!



Menggunung bukan? Dan mereka nak buat kelakar pergi buang sahaja sebab almari dah sendat mcm ni.



Ooppss, cartoon itu tak menggambarkan bentuk sebenar kawan baik saya itu. Muahahahha Tapi pintu almari memang begitu lah kaedahnya kalau nak tutup. Azab!

Lantas saya pun terus beri cadangan kepada mereka dua beradik, supaya buka online shop menjual pre-loved item. Yes! Saya tau saye bijak. Terima Kasih. Maka dengan itu, wujudlah :

Menjual pre-loved item yang pelbagai. Untuk ladies dan gentleman. Dari baju, kepada kasut, kepada beg. Semua ada. Bagi saya, tak salah beli baju-baju pre-loved yang branded with low price. Asalkan kita yakin dengan owner barang-barang tersebut!

Ok guys! Sila lah menjenguk, ke Plump Piece. Kalau ada yang berkenan dihati sanubari, just email or text Emy, tapi mcm biase, nyatakan kata kunci "Aini yang comel lagi bergaya" muahahahahhahaha kidding lah!

Love you guys! Daaaaa~!

p/s: sesungguhnya saya tiade share dalam business ini. Hehe


 

June 22, 2011

Salah ke tak pindah rumah lepas kahwin?

Ok, looser gile lah. Sekarang baru nak cari rumah sewa. Dulu lepas kahwin taknak cari rumah sewa. Sekarang baru terhegeh-hegeh nak cari rumah sewa. Ermmmm…..masa mula-mula kahwin, ramai tanya "taknak pindah?" ada pulak tanya "lepas ni duduk mana?" ade lagi jugak tanya "dah beli barang masuk rumah baru?" ek eleh. Soalan nak sama aje semua orang. Hati pun jadi panas.


 

Seriously, I don't have any reason to move dari rumah mama. The 1st thing mama said to me before married is, "tak payah pindah, duduk sini dgn mama". I do not know on what reason mama cakap macam tu, tapi saye setuju. Kenapa? Sebab saye takda rase keperluan untuk pindah. Tanya hub pun, dia kata tak payah lah. Nanti dulu. So I happy. Mungkin mama tak percaya lagi saya boleh atau tak jaga suami sendiri. Dia pun takut suami saya tak makan ke, baju tak basuh ke segala, so when she is around me, dia akan remind saya macam-macam perkara supaya saya taklah lalai sangat. It is ok. Saya sebenarnya boleh buat kalau dia tiada dekat dgn saya. Hahah Boleh ke? Boleh-boleh-boleh!


 

Tapi saya tak suka lah bila ada jugak orang-orang perasan bagus gila nak bercakap tentang kami suami isteri. Kononnya taknak keluar dari rumah mama sebab nak hidup senang. Tak payah masak, tak payah kemas, tak payah sidai baju, tak payah basuh kain, basuh pinggan segala. HELLO!!! Mahu saja saya maki mereka. Tapi dah dasar dangkal, lebih baik biarkan saja.


 

Let me tell you the truth, blog ni pun mama baca, hub baca, my siblings pun baca, so tak ada makna aku nak menipu dalam blog ni. Duduk sekali dengan parents after married bukan lah sesenang yang semua orang sangkakan. Bukan lah semudah mana, sampaikan segala benda tak payah buat. Nama pun TANGGUNGJAWAB, tak berkurang tanggungjawab seorang isteri dan ibu walau sedikit tak kira dimana dia berada. Tanggungjawab melangkaui batas masa. Melangkaui batas tempat.


 

Ok. Listen here, saya tulis entry ini bukan nak memenangkan mereka yang tinggal dengan parents atau parents in law after married ye. Banyak lagi keje aku dari nak buat perbandingan. Sebab saya percaya, duduk sendiri atau duduk dgn PIL, sama sahaja cabarannya. Cuma cabaran datang dari sudut yang berlainan. Tapi tetap, cabaran adalah cabaran.


 

Jangan lah nak banding-banding aku menyampah kot! Jangan lah asyik nak kata hidup anda lebih berdikari, yg duduk kat rumah parents or PIL tak berdikari, lagi lah aku geli dengar. Sama saja. Duduk rumah sendiri tak bermakna anda tak perlu masak. Tak bermakna tak perlu basuh kain, sidai kain, mop lantai, vacum rumah segala mak nenek. Itu bukan saye, tapi mungkin anda kot, yg duduk sendiri. Mungkin anda yg akan jadi macam tu kalau duduk dgn mak bapak sendiri. *emo kejap*kening angkat sikit*


 

Cabaran sama sahaja. Ada anak, sama jugak. Dalam pantang mungkin lah anak saya boleh tidur dengan my mum sehari dua sebab kita dalam pantang operation, ada difficulties sikit-sikit, tapi lepas pantang, mimpilah kau kan nak suruh mak sendiri tidur dengan cucu dia. Memang die "NAK" sangat! I don't know lah your mum, but mine, memang tidak lah. She always reminds me that, "semua anak mama, mama jaga sendiri, tak pernah bagi Opah. I expect the same thing from all of you. I won't help you on raising your own children, because I want you to know how hard it is and at the end, baru you akan appreciate every single moment with them" Tapi kalau dia sendiri request nak tidur dengan cucu dia or whatsoever, itu lain, untuk saya suruh dia tidur dan jaga cucu dia semata-mata saya nak berehat, memang kirim salam lah weh!


 

Hidup dengan PIL or parents sendiri memang agak komplex. Buat air termanis, atau tertawar, kena tegur. Basuh pinggan tak bersih kena tegur. Bilik tidur tak kemas, kena tegur. Baju bertimbun tak basuh, kena tegur. Sampaikan tak duduk semeja layan suami makan pun saya akan kena marah. Ada anak? Dukung je anak, duduk sekali kat meja makan. Layan saje suami makan. Mana nak datang senang? Lebih mencabar kot. Setiap perkara orang perhatikan. Kalau suami sendiri dah makan padahalnya, tapi die memang ada muke mcm org lapar, sure mama akan tegur, "adeq, wan tu tak makan lagi ke? Kenape tak bagi die makan dulu lepas balik kerja tadi?" hah…tension?? Harusss. Mencabar tak hidup tu? Sebab everything must be perfect. Kalau duduk rumah sendiri boleh mengelat-mengelat kot. Sape nak marah pun tak? BUT, I believe kalau anda isteri mithali tak perlu ade orang ingatkan, duduk rumah sendiri atau ruman PIL / parents sendiri, semuanya akan dibuat sehabis baik sebab? Tanggungjawab!


 

Isteri yang baik, duduk rumah sendiri atau rumah parents, dia tetap jalankan tugas dia. Isteri yang baik, tak berkira, dalam buat hal rumahtangga. Dan paling penting, isteri yang baik, tak sibuk bandingkan kesibukkan dia hari-hari kat rumah dgn kesibukkan isteri orang lain. Hah..padan muka kau! Aku kasi tepat. Mind your own business.


 

Seriously tak menangkan orang yang duduk dengan parents dan tak pulak mencemuh yang duduk sendiri. Saya sangat rasional. Cuma kalau orang tidak rasional dalam percakapan dia, terutama yang banyak sangat komplen-komplen dan duduk nak banding-banding, saya memang diciptakan Allah untuk bagi anda sikit "tamparan" harap maklum.


 

Harap anda di luar sana lebih rasional bila berkata-kata. Kita bercakap tak boleh dari hasil penelitian yang mudah. Nampak orang tu senang duduk dengan parents dia, kita cakap semua yang duduk dgn parents after married adalah org yang memang nak hidup bersenang lenang. Nampak orang tu duduk sendiri after married, dan nampak dia struggle gila nak hidup laki bini, kita pun terus letak perception, oh hidup sendiri adalah much more challenging dan akan bantu jadi lebih matang. Matang? Tolonglah!


 

Whatever it is, I love it when I have all my siblings around me, kakak saya ade rumah sewa tapi dia duduk juga dengan mama, rumah sewa dah mcm stor simpan barang, but I just love it bila Ariana ada dengan Adam main-main dalam rumah. Even if kakak saya balik rumah sendiri, I just cant wait for Ariana to coming back to mum's house. Saya suka ramai-ramai. Saya suka kalau saya masak, mama masak, my sister baking pulak, I just love the environment. Just love every moment. I enjoy it much.


 

Tapi……………………………sekarang telah sampai masa mencari rumah sewa. We are planning for it. Sebab akan sambung belajar di UPM. Agak jauh kalau stay di Port Klang. Jarak sama macam kerja di Mont Kiara sekarang which is 85km return. So buat macam pergi kerja sajalah. Tapi tak pe, mungkin boleh cuba cari rumah sewa. Itu akan ditulis dalam next entry.


 

Till then, love you guys!


 

Ps: sudah tentu, lain orang lain pendapat. Ada org suka duduk sendiri sebab mahukan privacy. That is true juga, saya tak kata salah. Keep on reading even though we have different opinion, I just love to share whats on my mind.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...