CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

June 22, 2011

Salah ke tak pindah rumah lepas kahwin?

Ok, looser gile lah. Sekarang baru nak cari rumah sewa. Dulu lepas kahwin taknak cari rumah sewa. Sekarang baru terhegeh-hegeh nak cari rumah sewa. Ermmmm…..masa mula-mula kahwin, ramai tanya "taknak pindah?" ada pulak tanya "lepas ni duduk mana?" ade lagi jugak tanya "dah beli barang masuk rumah baru?" ek eleh. Soalan nak sama aje semua orang. Hati pun jadi panas.


 

Seriously, I don't have any reason to move dari rumah mama. The 1st thing mama said to me before married is, "tak payah pindah, duduk sini dgn mama". I do not know on what reason mama cakap macam tu, tapi saye setuju. Kenapa? Sebab saye takda rase keperluan untuk pindah. Tanya hub pun, dia kata tak payah lah. Nanti dulu. So I happy. Mungkin mama tak percaya lagi saya boleh atau tak jaga suami sendiri. Dia pun takut suami saya tak makan ke, baju tak basuh ke segala, so when she is around me, dia akan remind saya macam-macam perkara supaya saya taklah lalai sangat. It is ok. Saya sebenarnya boleh buat kalau dia tiada dekat dgn saya. Hahah Boleh ke? Boleh-boleh-boleh!


 

Tapi saya tak suka lah bila ada jugak orang-orang perasan bagus gila nak bercakap tentang kami suami isteri. Kononnya taknak keluar dari rumah mama sebab nak hidup senang. Tak payah masak, tak payah kemas, tak payah sidai baju, tak payah basuh kain, basuh pinggan segala. HELLO!!! Mahu saja saya maki mereka. Tapi dah dasar dangkal, lebih baik biarkan saja.


 

Let me tell you the truth, blog ni pun mama baca, hub baca, my siblings pun baca, so tak ada makna aku nak menipu dalam blog ni. Duduk sekali dengan parents after married bukan lah sesenang yang semua orang sangkakan. Bukan lah semudah mana, sampaikan segala benda tak payah buat. Nama pun TANGGUNGJAWAB, tak berkurang tanggungjawab seorang isteri dan ibu walau sedikit tak kira dimana dia berada. Tanggungjawab melangkaui batas masa. Melangkaui batas tempat.


 

Ok. Listen here, saya tulis entry ini bukan nak memenangkan mereka yang tinggal dengan parents atau parents in law after married ye. Banyak lagi keje aku dari nak buat perbandingan. Sebab saya percaya, duduk sendiri atau duduk dgn PIL, sama sahaja cabarannya. Cuma cabaran datang dari sudut yang berlainan. Tapi tetap, cabaran adalah cabaran.


 

Jangan lah nak banding-banding aku menyampah kot! Jangan lah asyik nak kata hidup anda lebih berdikari, yg duduk kat rumah parents or PIL tak berdikari, lagi lah aku geli dengar. Sama saja. Duduk rumah sendiri tak bermakna anda tak perlu masak. Tak bermakna tak perlu basuh kain, sidai kain, mop lantai, vacum rumah segala mak nenek. Itu bukan saye, tapi mungkin anda kot, yg duduk sendiri. Mungkin anda yg akan jadi macam tu kalau duduk dgn mak bapak sendiri. *emo kejap*kening angkat sikit*


 

Cabaran sama sahaja. Ada anak, sama jugak. Dalam pantang mungkin lah anak saya boleh tidur dengan my mum sehari dua sebab kita dalam pantang operation, ada difficulties sikit-sikit, tapi lepas pantang, mimpilah kau kan nak suruh mak sendiri tidur dengan cucu dia. Memang die "NAK" sangat! I don't know lah your mum, but mine, memang tidak lah. She always reminds me that, "semua anak mama, mama jaga sendiri, tak pernah bagi Opah. I expect the same thing from all of you. I won't help you on raising your own children, because I want you to know how hard it is and at the end, baru you akan appreciate every single moment with them" Tapi kalau dia sendiri request nak tidur dengan cucu dia or whatsoever, itu lain, untuk saya suruh dia tidur dan jaga cucu dia semata-mata saya nak berehat, memang kirim salam lah weh!


 

Hidup dengan PIL or parents sendiri memang agak komplex. Buat air termanis, atau tertawar, kena tegur. Basuh pinggan tak bersih kena tegur. Bilik tidur tak kemas, kena tegur. Baju bertimbun tak basuh, kena tegur. Sampaikan tak duduk semeja layan suami makan pun saya akan kena marah. Ada anak? Dukung je anak, duduk sekali kat meja makan. Layan saje suami makan. Mana nak datang senang? Lebih mencabar kot. Setiap perkara orang perhatikan. Kalau suami sendiri dah makan padahalnya, tapi die memang ada muke mcm org lapar, sure mama akan tegur, "adeq, wan tu tak makan lagi ke? Kenape tak bagi die makan dulu lepas balik kerja tadi?" hah…tension?? Harusss. Mencabar tak hidup tu? Sebab everything must be perfect. Kalau duduk rumah sendiri boleh mengelat-mengelat kot. Sape nak marah pun tak? BUT, I believe kalau anda isteri mithali tak perlu ade orang ingatkan, duduk rumah sendiri atau ruman PIL / parents sendiri, semuanya akan dibuat sehabis baik sebab? Tanggungjawab!


 

Isteri yang baik, duduk rumah sendiri atau rumah parents, dia tetap jalankan tugas dia. Isteri yang baik, tak berkira, dalam buat hal rumahtangga. Dan paling penting, isteri yang baik, tak sibuk bandingkan kesibukkan dia hari-hari kat rumah dgn kesibukkan isteri orang lain. Hah..padan muka kau! Aku kasi tepat. Mind your own business.


 

Seriously tak menangkan orang yang duduk dengan parents dan tak pulak mencemuh yang duduk sendiri. Saya sangat rasional. Cuma kalau orang tidak rasional dalam percakapan dia, terutama yang banyak sangat komplen-komplen dan duduk nak banding-banding, saya memang diciptakan Allah untuk bagi anda sikit "tamparan" harap maklum.


 

Harap anda di luar sana lebih rasional bila berkata-kata. Kita bercakap tak boleh dari hasil penelitian yang mudah. Nampak orang tu senang duduk dengan parents dia, kita cakap semua yang duduk dgn parents after married adalah org yang memang nak hidup bersenang lenang. Nampak orang tu duduk sendiri after married, dan nampak dia struggle gila nak hidup laki bini, kita pun terus letak perception, oh hidup sendiri adalah much more challenging dan akan bantu jadi lebih matang. Matang? Tolonglah!


 

Whatever it is, I love it when I have all my siblings around me, kakak saya ade rumah sewa tapi dia duduk juga dengan mama, rumah sewa dah mcm stor simpan barang, but I just love it bila Ariana ada dengan Adam main-main dalam rumah. Even if kakak saya balik rumah sendiri, I just cant wait for Ariana to coming back to mum's house. Saya suka ramai-ramai. Saya suka kalau saya masak, mama masak, my sister baking pulak, I just love the environment. Just love every moment. I enjoy it much.


 

Tapi……………………………sekarang telah sampai masa mencari rumah sewa. We are planning for it. Sebab akan sambung belajar di UPM. Agak jauh kalau stay di Port Klang. Jarak sama macam kerja di Mont Kiara sekarang which is 85km return. So buat macam pergi kerja sajalah. Tapi tak pe, mungkin boleh cuba cari rumah sewa. Itu akan ditulis dalam next entry.


 

Till then, love you guys!


 

Ps: sudah tentu, lain orang lain pendapat. Ada org suka duduk sendiri sebab mahukan privacy. That is true juga, saya tak kata salah. Keep on reading even though we have different opinion, I just love to share whats on my mind.

10 ideas:

senorita_alynne

sape yg kutuk ko tuh? meh sni aku blasah dier! suka suki jerk! hihihihih nnt nk blaja kat UPM ek? waaah! dekat dgn aku kat bangi ni. cari la umah sewa area bangi! aku suka! aku suka!

AiniQMY

hehe berjiran dengan ko?? aku sgt3 sukaaaaaa!!! adam ade kawan...kihkihkih boleh melepak~! yey!

wannie7984

Suka sgt2 this entry yang oooiii.. keep updating yeahhh..luv u much :)

AiniQMY

harus, sesetengah org kat luar sane tu perlu dibetulkan otak mereka....sebab pandangan mereka selalunya bias! haih

Anonymous

yup..i agree ngn u.... me pon facing this situation too... xde nye sng dok umah mak sndri kalo sume kje nak kne wat..!! siap ade additional kje lagi..(tgk2 mak n ayah) huhu

AiniQMY

ahaha..kan? mencabar sebenarnya duduk dgn parents sendiri....duduk dgn PIL bagi seorang menantu perempuan lagi lah amat2 mencabar....duduk sendiri ade jugak cabaran..semua same aje...kenape nak banding2 kan? ish3

sista_siska

btol weyy dok sndiri bleh skelip2.. bangun lambat.. suh hubby ko masak la.. itu la ini la..plus bleh marah2 ble die malas tlg ko kat umh..lalalla... tp try dok umah mak bapak tgk.. x pasal2 kn sound berdesing2... bingittt telinga...

AiniQMY

ahahaha aku suke bab ko suh moktam bekerja dirumah tu..kasi die kurus..suh angkat kain, jemur kain,basuh kain segala..amboi3....duduk tgk tv aje die yeh!

Puan Nurul

True!!! Agree!!! I pon stay at my PIL house... i would say benefit tu dr segi duit la, saving sket dr menyewa rumah. But staying at PIL/parents house as what u've said la, sama jek mcm stay sdiri..different is privacy. For those yg xde experience cm kita ni, xleh la nk judge lebey2 kan... aduih ter'emo' plak =p

Aini Qamariah

Puan Nurul: itulah...ada beza lah benda2 mcm ni, tapi tak bermakna salah satu lebih baik kan? hehe :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...