CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

November 12, 2010

My birthday and Baby 3D / 4D scan

hubby siap cakap, takkan nak tulis happy birthday B, romantik sgt nanti mama tgk malu..hahaha

Hi all,
Lama tak update dan tak ada entry baru since hati melonjak riang after dapat tawaran TPM last month. Well, November.............dari dulu lagi November memang bulan yg paling i suka. Kenape? Sebab hari lahir i adalah bulan November, dan ramai orang2 istimewa dalam hidup saya juga lahir dalam bulan best ini.. hohohoho~ as if bulan lain tak best kan? Ok, saje aje membakar hati kamu..ok lah, bulan kamu semua lahir jugak best, cuma bulan November lebih2 best! hahaha :)

I was born on 1st November,1984 (cewah,mcm nak buat karangan kan?karangan english pasal "My Self" kan) mentang2 hujung minggu ni kene pergi exam PTD ade segala karangan English BM bagai, kau dah merepek kat blog...huhuhu..ok kembali....dan every year, 1st November memang hari yg i akan tunggu (mcm budak2), dengan harapan ade dapat hadiah...waaaaaahahahaha~

This year is the 1st time i celebrate my birthday as a wife. Jadi, few days before (eh few days ke? bukan sebulan sebelum ke??hahaha) i dah hint2 dah hubby, supaya dia tau birthday i dah dekat sambil tersengih2...hubby i mmg cool...cool sampai die pun buat tatau je walau dihint hampir ratusan ribu kali dalam sehari.....die buat tatau aje dan hatiku kesakitan betul..lebih sakit bila BFF yg sedang berYM bersama i setiap kali office hour juga lupe yg next weeknye adelah besday i...haih

Apekah sebenarnya tahun ni? On 1st Nov,2010, hari Isnin, i KERJA!!! aaarghh,,,tak cuti :( bangun pagi2 i pergi keje hubby hantarkan, then die wish lah Happy Birthday semua kan...actually dia dah wish tepat pukul 12 midnight malam tadi. Then after woking hour, hubby amik i balik kerja dan beli cake Tiramisu + coffee + coklat :) sedaaaaaaap! Tenkiu ye darling. Then BFF semua juga ucap selamat hari lahir, kawan2 fb, sms byk masuk dan fb juga byk post pada wall.. Thanks again semua ye... :) *dah mcm ucapan anugerah skrin tv3* hahahahaha

Hadiah? Oh, hadiah dari hubby adelah sandal for pregnant lady..brand SCHOLL...memory cushion, sgt selesa ye Puan2 :) sila cuba kalau tak percaya, Cari Memory Cushion, mesti korang habis terpikat sebab habis selesa mcm tak pakai kasut dan walaupun badan berat rase mcm tak susah berjalan...best! Ye...memang last month telah beli sandal Hush Puppies, tapi hubby kata die tgk i pakai HP mcm tak selesa (padahal cemane laaa dari tengok dia boleh rase? i yg pakai, i tau laa selesa ke tak!) so die belikan kasut for my birthday. Yela, maybe dia tgk HP tu mcm utk bergaya bukan nak selesa sgt, so kalau suruh i beli SCHOLL ni mesti i taknak sebab ni kasut and brand org tua kot..ekekekekeek so bile die beli as present, takleh tolak..oh??? Bijak kau! Hadiah from BFF?? oh belum lagi ye...semuanya postpone sehingga hujung bulan ini untuk celebrate kate mereka...well tak kisah, sebab dah biase! hahahaha :) Love u still BFF..no worry!

Ok habis, jom cite pasal baby, munchkin now dah 6months, and i buat scan details, 4D scan last week, hari sabtu....besstttt...bukan dgn Dr.Ummul, sebab die invite pakar dari luar bila nak buat detail scan ni..chinese doctor....lady, dan sangat baik..sebab melayan lah i yg byk tanya ni. Actually pada sape2 yg tak tau, detail scan dibuat adalah utk mengenal pasti sebarang kecacatan fizikal dan juga kecacatan otak yg terdapat pada bayi....juga mengetahui keadaan fizikal bayi sepanjag development die as fetus lah kan..

Ok, on that day my appointment was at 530pm. I pergi UMRA and tunggu sana sampai lah they called my name. Hubby and i sgt excited sebab bila 4D dapat tgk video muka anak..nak tgk sgt *sgt tak sabar punya manusia!* masuk aje bilik tu i terus baring, then start lah activity scan2 ni..at 1st die buat 2D aje...sampai lah beberape keping gambar die amik, puluh2 keping..doc cakap mcm ni...

"otak, normal, bagus, tempurung ade belum tutup, meaning brain still can grow lagi, tangan..ade dua, jantung bagus, kaki ade dua, tulang paha bagus, tulang tangan bagus tak bengkok2, tulang belakang tirus dihujung, maknanya sgt bagus dan normal, bahu lurus, jarak antara dua soket mata normal, hidung normal.mulut penuh, bibir penuh maknanya tak ada sumbing....bla bla bla.." yg i dengar just NORMAL, BAGUS, GOOD....tu je..hahahahaha :) otak masa ni melayang sebab nak 4D..taknak 2D ni..mulut tak sabar ni,,terus je potong cakap doctor tu...

"Today i tak dapat tgk muka dia ye? semua 2D aje....." masam sikit muka time ni...yela, berpuluh keping gambar die amik, semua 2D kot...mcm takde 3D and 4D aje..then doctor tu cakap camni :

"nanti2, i akan tunjuk u 3D punya gambar and 4D utk video...kasi u tgk hows ur baby looks like"...melonjak hati aku terus! hehe

Saat yg ditunggu2 tiba juga akhirnya, Dr buat 3D / 4D scan utk tgk ape entah lah munchkin buat kat dalam. Oh, lupe beritahu, my munchkin ni teramat sgt lah active Dr kata.. Cepat dia lari, pusing tempat lain, paling muka, dan setiap tempat scan machine tu ada dia akan tendang tempat tu. I nampak dan rase jugak. So, i urut2 sikit perut i, sambil dalam hati suruh dia duduk diam2...i cakap mcm ni aje " Haip!! Baby duduk diam, mummy nak tgk muka, kalau tidak mummy rotan nanti!!!" ok......tak diam pun...tendang jugak. Pasrah..

Dalam video tu masa pertama kali tgk, Dr very focus.....kasi i tengok lama2...Ya Allah...indah saat tu. Sebab i nampak munchkin macam tengah minum air. Mulut ternganga, then kemam2, lepas tu nganga balik, mcm tengah makan....Then, die senyum lebar sangat2, dan ternganga sikit, mcm tengah ketawa. Mata tutup rapat, tangan pulak garu2 pipi, pegang2 mulut sendiri, and after few minit, mcm tau ramai sgt tengah tengok ape dia buat, terus die pusingkan muka kebelakang....tak dapat lah i tengok lagi.

Semua Dr captured, and simpan dalam CD. Dari 3D/4D ni jugak Dr. kata confirm lah munchkin adalah boy :) Alhamdulillah tak kisah lah boy atau girl asalkan sihat dan i boleh bawa balik secepat mungkin after give birth. Hubby and i was so happy and excited seperti biase. Dr kata baru masuk 6 months jadi baby tak ada isi lagi.. tak berisi laaa tak tembam2.. kalau nak tgk yg berisi sikit, dia suruh buat lagi end of Dec or Jan 2011. Memang i akan buat sebab mcm asyik suke nak tgk muka anak sendiri. hehehehe

Ok, total cost utk scan detail ini adalah RM135.00 termasuk 17 keping gambar 2D (kaki,tgn,tulang kaki, tulang belakang, otak, jantung, soket mata, hidung, mulut etc), 7 keping gambar 3D dan 2 video baby movement plus, consultancy dan ubat. Murah? yeeeee...sangat murah dan berbaloi yg teramat sgt ye :) highy recommended juga.

Baiklah, kat bawah ni video munchkin yg i dah edit (padahal hubby yg edit, i arah2 aje..hahaha), enjoy it ya!

Oh ok, for those yg tak tahu ape beza 3D and 4D scan (dulu i pun tak faham), ni i quote dr babycentre.com:
"3D scans are still pictures of your baby in three dimensions, like the photos you sometimes see in newspapers and magazines. 4D scans (with time as the fourth dimension) are moving 3D images of the baby. If you decide to have a 4D scan, you may be given a recording of it on DVD."

ok, tata :)

9 ideas:

Sal Abdul Rahman

dear, best nyer...tak sabar i nk rasa all those experience! wish me luck ;)

AiniQMY

Hi darlin,
nanti ada rezeki u rasa la....the feeling is soooo different. Excited dia lain mcm, berangan pun lain mcm, and relationship wif hubby day to day pun happy dia lain....Good Luck!! You will have one nanti insyaallah, amin.

Anonymous

Tetap tak bleh bla ialah lagu MAGIKA..sian beby kene dgr lagu gebang ko tuh~miss u - HAN!

NoLLY

bestnyer.. kt ganu so far xde lg 4D.. uih nxt baby kne g UMRA gak lah.. btw, tk cr dear.. anak kamu tu gaya aktif cam kamu gak, xreti duk diam~! hiihihihi..

AiniQMY

Han: ok takpe, salahkan bapak die sbb tak letak lagu dalam laptop, sume letak kat external hrdisk. Aku nak edit hrdisk tarak, aku tibai je lagu magika yg ade dlm laptop ni..hahahah Gebang aje suda Han!! jgn cite byk...Mish yu tu~

Noly: ade kot kat ganu, kene cari kot..huhuhu kalau tak, turun sini aje la, jauh laa tapinye kan? ekekekek thanks2..take care yeh!

bardboo

hai..ni yg wat sy pon x sabr nak g scan ni..now br 21 minggu pregnant..

AiniQMY

hehe 21 weeks = lebih kurang 5 bulan kan? ermm...mcm saye dulu 6 bulan dah nak scan sgt 4d. Hasilnye mmg best tapi baby tak tembam2 lagi..ekekeke kalau dah 7 or 8 bulan best scan, tgk die dah betul2 mcm baby nak lahir.. :)

Selamat scan yeh!!! ngeeeee

Anonymous

Dear nak tanya klinik yg u gi buat detail scan ni kt mne ye?

Aini Qamariah

UMRA medical centre shah alam... seksyen 13

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...