CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

October 20, 2010

Tawaran Biasiswa Tenaga Pengajar Muda UiTM 2010

Hi all,
Tak tahu mana nak mula. Oklah, early this year, could not really remember maybe bulan February or Mac, i dapat panggilan from UiTM utk di interview bagi mendapatkan biasiswa Tenaga Pengajar Muda (TPM) UiTM 2010. Ape tu TPM??Adeh...TPM ni skim biasiswa utk siapa2 yg berminat untuk jadi lecturer UiTM tapi tak ada Master atau PhD. So, UiTM akan bagi biasiswa utk further study dengan syarat lepas habis pengajian mestilah berkhidmat dgn UiTM selama at least 7 tahun atau kene bayar gantirugi.

Ok lah,i memang nak jadi Lecturer, since i habis degree Nov, 2007, i apply for TPM ni tapi tak pernah dapat untuk interview pun...huhu nampak sgt lah i tak mampu bersaing dgn ramai gila org best2 yg apply at that time. Tapi i still believe konon2 i bijak laa kan, boleh buat Master, and result Degree i bukan hampeh pun, i sgt layak berdasarkan result tu. Huhuhuhu tapi, rupenye, memang lah walau menepati syarat tak semestinya akan dapat utk dipanggil interview. *sigh*

Then kisahnya, i apply lagi end of 2009, utk biasiswa 2010, dan tiba2 i dapat surat untuk interview. Wah, betapa gumbiranya hati beta hahahaha dan i pun dgn happynya terus lah konon2 study entah ape2, but frankly speaking, tak study sgt pun sebab i dah kerja 2 tahun, i betul2 lupa ape tu study! aarghhh....so dgn ala kadarnya i pergi interview tu dgn harapan menggunung i dapat biasiswa ni. Oh please lah. Sgt pemalas masa tu! I kene buat presentation slide (mock teaching), so i pilih tajuk Recruitment and Manpower Planning sebab sekarang i keje bende tu kan.....siap 10 slide saje..hahaha

On that day i went for interview dgn hanya slide dan notes2 kecik ala2 nak berdebate gitu. Then, guess what happened next? ah tak payah next, terus end of that interview day tu kan..ape jadi, i keluar bilik panel tu, i cepat2 terus masuk kereta i, dan ape lagi, i pun menangis laaaaa...hahahahhaa sebab, rase mcm telah membodohkan diri sendiri! i tak jawab soalan2 yg diberi panel. Of cos soalan tentang diri sendiri i jawab dgn excellent nya, tapi bila tanya issu semasa, Ya Ampunn!!!!!! Aku FAIL semuanya....cuma i pandai lah merepek2 kan, so i merepek aje sepanjang dalam interview masa soalan issu semasa tu. Dalam tu dah rasa nak menangis dah..i tahan aje.

Sebelum tu mock teaching dulu, before i was a group of Human Resource punya applicants tau. Dorang apply TPM untuk jadi lecturer HR, i pulak apply utk jadi lecturer International Business, konon nak further study IB lah, sambung sebab dulu degree i amik IB....then bila nama i kene panggil, panel terkejut sebab i buat presentation utk tajuk HR....tgk tu!!!!!!!!!!! arghhhhhhhhhhhhhhhhh~!!!! mane i tak menenges, i tak ikut tajuk ok.........benci laa masa tu, nasib baik panel suruh i teruskan aje mock teaching. Tapi masa tu i dah kelam kabut sebab tau i silap dah..benci!

Well, itulah cerita interview TPM.....berakhir dgn cerita sedih dan i terus cakap pada few officemate yg tanya "how was ur interview for TPM??", i jawab "kalau i lah panel, tobat lillah i tak amik org mcm i....sebab sengal sgt!" dan i rase itu sgt seperti nightmare...dgn itu, TERPADAMLAH semua impian i nak further master and jadi lecturer...sedih jgn cakap lah...rase mcm LOSER! uurghhhh!

-END of THAT-

Today i balik rumah, lepas kerja, i lepak atas sofa, hubby baru 5 minit pergi outstation ke JB..i baru lepas like sedih2 so ever lah kan sebab konon2 akan duduk sorang without my the other half until Jumaat...haih...tiba2, my BIL dtg dekat i.."Dik, nah surat ko.." sambil dukung anak buah i yg comel itu..heheh
inilah budaknya, gambar masa gigit tgn hubby sebab geram..haha 

Then i pun amik lah surat yg besar itu, dan bace kat depan ade lambang UiTM.. i konfius jap. I fikir, kenape lah UiTM kasi aku surat besar2 ni...tebal pulak tu..ish, i duk laa fikir ni ape ek? sijil degree aku ke ape?? aku ade lupa amik pape ke masa clearance degree dulu? penuh konpius i bukak envelope coklat ni,

Bila bukak...............
TAWARAN BIASISWA DI BAWAH SKIM TENAGA PENGAJAR MUDA UiTM TAHUN 2010/2011

Melompat i kejap, bace byk2 kali........betul ke ni??? Hah?? Tak caye ni......i terus jerit2 mcm org gile, hubby tak ada, if not i really want to hug him..sebab happy gile...terus i mcm pening2 eh sape i nak inform eh??? so, i called my aunty, the person behind the scene ni...yg selalu support i kalau i nak jadi lecturer UiTM...so dia at 1st blur, after i ulang2 inform die..die pun excited gila! hahahahhaha oh syoknya masa tu..then i inform my husband, dia dekat tol Bukit Raja, Klang......

same jugak, blur2..and dia tak dengar kot ape i cakap...bila dah faham...i dengar hubby said "yeke? Alhamdulillah..." sejuk hati i....ini yg dia harapkan jugak dulu, nak i jadi lecturer...tak mcm kerja ofis sangat..and ada byk masa untuk anak...dan boleh laa i jaga anak dan ajar anak since i pun "pengajar" kan? dia nak sgt i dapat, i pun...and Allah finally give what we wanted most.... Alhamdulillah.....

Rasanya ucap syukur juta2 kali pun tak boleh nak balas apa yg dah dikurniakan Allah utk kami sekeluarga...mula2 rezeki dapat anak...lepas tu sekarang rezeki dapat biasiswa sambung belajar and jadi lecturer....satu2 impian dah tercapai...Rupanya target untuk i dapat Master before age 30 adalah possible..i ingat dah tinggal cita2 aje....Rupanya Allah bagi lambat....tapi tetap bagi....alhamdulillah.....syukur sgt2...thanks pada BFF Nani yg tolong i surf internet and kasi i info pasal isu semasa masa i interview dulu...sebelum masuk interview BFF Nani laa yg i kacau mintak tolong tgk itu ini...last minit punya budak...hahaha oh...cant describe ape i rasa sekarang..rasa best..mcm melayang2...huhuhu

To my beloved husband and baby,
Alhamdulillah, at last kita dah makin hampir dgn apa yg kita plan dalam hidup kita...org kata ni rezeki baby, tapi walau ape org kata, kite percaya yg semua pun datang dari DIA.......harap2 ni adalah permulaan baru bagi setiap kejayaan lain utk kite dimasa akan datang........i love both of you more everyday....tak sabar nak tunggu B balik dr outstation and lagi tak sabar nak tgk muke baby mummy ni
Love-love-love

55 ideas:

Wani Jauneh

congraz kak aini!
wa pon ingat nak apply TPM tu.
=) congratz!
happy 4 u.

Saed Ramadhan

rezeki anak tue.. tahniah..

Nurul Fazreen

congrats beb...really happy for u..biler la turn aku nak dpt camtuh ek..hurmmm..

ciDa

congrats laling!! bestnye :)

Sal Abdul Rahman

congrats ainiQ! good luck ;)

~Yun~

congratz dear.. =)

aini,cmner ye nk apply utk TPM..klu kte bukan pemegang scholar uitm,and nk keje under uitm blh ke?yun now buat master,tp bukan scholar uitm..terpk lepas abis nk keje ngn uitm..any idea?hehe~

AiniQMY

Wa: Tenkiu Wa..haa...apply2! tapi tips jgn mintak laa Wa..kak aini bengek sgt time interview tu..hahaha i believe you will do well!

Ed:Thanks Ed! Haah....baby bawa luck ni.. :)

Reen: Hah, ko usaha lagi..mak try 3 kali nok baru dapat...ko bayang...ko baru sekali kan..sile try lagi dan lagi! Tenkiu!

Cida: Tenkiu laling!!!

Sal: Hehe thanks...tula, nak sambung belajar ni, back to school mmg kene ade luck byk...hahahah kalau tak ape je nak jawab exam ni...ekeke

Yun: Thanks, hehe nak explain, tapi panjang ni...kalau skang buat master bukan under uitm pun takpe nak apply TPM...kalau dapat, UITM akan bayar balik semua perbelanjaan Yun from 1st sem..katelah skang dah setengah jalan kan...last2 sem punya yuran segala die akan bayar balik kat Yun...

tu kalau nak TPM la..kalau taknak, just complete your master, then apply je kat HR UiTM utk jd lecturer...uitm terima je semua yg ade master dari mana2 pun utk jd lecturer dorang :)

Apply TPM ade borang, hujung tahun ni keluar..biasa akak keluar kat paper :)

ismaiman

congrats, happy for u. good luck!

AiniQMY

tenkiu intan!

Cepat lah kawin!

wanzazzil

Wah...Cik Aini Qamariah okehhh?? pegi tuka salutation tu ok sblom ak nk marah ko sbb x puan2 lagi...hehe pas ni dh ada masters, ak panggil ko masterji..anyway, congrats babe..happy for His blessings for you and family...Insyallah, rezeki terbentang luas kt dpn..idup IB!!

Lady Elle

aini, tahniah.. diorg xkesah pe content u masa mock teaching tuh.. die nk tgk how confident u are.. tp ko mmg confident dr dulu2 lg.. hehehe tahniah lg sekali.. (^_^)

AiniQMY

Her: masterji kannn????? skang dah lawak...ko mmg kureng..hahah thanks, pape pun HIDUP IB....seh semangat, padahal dulu taknak g kelas...haha

Bobok: huhu mane laa aku tau, panel tu siap tanye mcm konpius and mcm aku buat salah besar, aku gabra weh...aku sorang je ganjil ko bayang kan laaa....adeh..kekekeke thanks bobok!!!!

~Yun~

ok..tq aini,looking fwd for this offer,klu cm2 yun kene tnggu end of dis year..btw,yun pnye scholar under NSF da abis pn,kalau mintk uitm sambung pn ok gak kan..hehe~

AiniQMY

Yun: Boleh..Actually ada borang TPM dalam internet ni yg tak perlu tggu iklan....just isi aje, but really forgot lah link tu. Try cari,isi and hantar :)

Die tulis mcm ni :
BIASISWA TENAGA PENGAJAR MUDA UITM 2___/2___.

Dia kosong kan bende tu so boleh guna sampai bebila :)

Leeyana

wowwww...happy for u too aini...
lepas satu2 Allah bg utk u sekeluarga kn...alhamdulillah berkat kesabaran...

jage kesihatan yea....

AiniQMY

leeyana: Alhamdulillah...thanks ye.. hehe :D

ida

tahniah, rezeki baby tu, tula buat org yg plan2 x nak anak sbb alasan2 bodoh tu, ni dah terbukti sesungguhnya bayi tu pembawa rezeki.:)
sy pun tgh pegnen skang dah 5 bulan, anak first baru setahun lebih. alhamdulillah, baru2 ni sy dipanggil temuduga utk jawatan kerajaan setelah 6 thn apply..hehe.rezeki 2nd baby agaknya, mudah'an dpt keja tu ..amin..

BlueberrY CheesE

tahniah kak ^^ rezeki baby ^^

AiniQMY

ida: hehehe itulah......wah semoga baby baru tu bawa lagi byk rezeki ok!

Blueberry: alhamdulillah...thanks!

Sharifuddin

Kak Aini: Are u telling us that in spite of your poor performance in the interview, as per your confession, UiTM still selected you for the TPM? And you also told us that you had not been invited for interview for the previous earlier application(s)!! Amazing indeed. Something is not right, is it?

AiniQMY

Sharifuddin:
Jawapan 1: Poor performance? TPM selection based on many factors that will be taken into panels consideration. Mungkin apa yg saye rase yg terbaik patut saye beri, dan saye tak dapat beri adalah bukan ape yg panel ambil kira sebenarnya. Sebab tak ada siapa tahu, dari segi apa seorang calon itu dinilai kerana tiada 1 calon pun tahu bagaimana pemarkahan dijalankan. Oleh itu, "poor performance" dari mata saya mungkin bukan lah apa yg dijangkakan oleh panel, mereka menjangkakan yg lain, dan mungkin apa yg mereka mahu lihat, telah saye beri, tanpa saye sendiri sedar.

Jawapan ke 2: Regarding previous application, sama aje lah mcm kita apply Universiti atau apply kerja, apply kali pertama tak dapat masuk, mungkin kita tak bernasib baik..terlalu ramai atau tiada kekeosongan kerja. Cuba lagi dan lagi, dan berusaha, insyaallah dapat. Takkan semua bende mesti berjaya pada kali pertama kan? dan tak juga semua bende mesti gagal walau pertama kali kita buat....

i dont feel like anything is wrong, as long as, i know that when i am selected, maknanya saya berhak dan layak utk biasiswa itu. Perlu ke saya mempertikaikan kelayakkan panel membuat keputusan since mereka adalah panel yg dilantik khas utk menjadi panel TPM, tentu sekali meraka lebih tahu mengapa dan kenapa seseorang calon dipilih.

U ni under TPM ke? berminat ke? kalau berminat, it is much better u focus on how to get it rather than questioning how this or that people get it...kan?

have a nice day btw. bye

Suspension

Salam..tahniah..juz want to share some of my thoughts (this is only my inference as i'm also attended for the TPM interview for engineering)...rasanya semua yg datang untuk interview dapat...reason? coz semua attend time tue ambil bidang2 yang unique...paling bnyk sama field pun 2-3 org...there is a list of candidate's name and their respective course displayed on the wall at that time...most of the course selected are unique..

that's why we heard org kata interview rasa cam teruk but lastly dapat..alhamdulillah. Main filter yg diorg buat sebelum interview session ialah course2 yang unique...uitm dah nak buka option yg lebih bnyk dalam bnyk lapangan..

Conclusion: pilih course yg rare, the chances will be higher....then try to improve other factor ie presentation skills, communication etc...

AiniQMY

ermm, i'm kind of agree with you. Sebab, dengar2 mcm ramai yg dapat out of berape ramai applicants masa tu. Yg penting ialah mencuba yg terbaik dan perlu ada minat, dan niat yg betul.

Biasiswa ni bukan pinjaman, jd sesiapa pun yg dapat, mesti ada minat nak jd pensyarah dan membantu bumiputera especially membangunkan bidang2 yg masih sikit org melayu involve aka rare course.

For those yg read this entry and dah dapat, tahniah dan alhamdulillah, for those yg tak dapat walaupun dah byk kali cube, keep on trying, ada rzeki insyaallah dapat nanti.

thanks pada semua yg drop komen kat entry ni :)

Anonymous

hai,.

can u share to us what type of question yg panel2 tu tnya selain dr mock teaching?

AiniQMY

anon,
dah lupa ade berape byk round soalan. Tapi maybe macam ni, dia akan start 1st session dgn soalan berkaitan diri sendiri. Educational background, career background if any, family background, and dia pasti tanya kenape kita nak amik TPM.

Soalan bukan mcm soalan senang2 tu, every answer need some valid reason why. Contoh, kenapa nak TPM, jawapan, nak jadi lecturer, kenape nak jadi lecturer? sebab minat. Kenape minat bidang pendidikan? kenapa itu kenapa ini, 1 soalan boleh jadi lama nak menjawab soalan2 berantai seterusnya.

2nd part mock teaching, apa yg ada di slide akan ditanya. Macam panel tu student u. So be careful apa yg u letak dalam slide. Nak gempak2 boleh, but kene tau ape yg u letak.

3rd part, soalan pasal isu semasa. Haaa, ni mmg the hardest part of all. Senang cerita, tak bace paper, tak dapat jawab. Tak byk membace, tak dapat jawab, sebab dia tak tanye pun siapa Perdana Menteri kita ke ape kebende tu...hahah dia tanya Dasar Ekonomi Baru lah. NKRA lah, apa semua tu, kenapa kerajaan buat dan ape pandangan u sebagai rakyat.

Ada byk lagi contoh..ikut mood panel jugak kot. Doa lah byk2. Insyaallah. :)

Ciksue

assalamualaikum..
hehe..search psl ranting pokok sakura,masuk blog awk
kita sebumbung..selamat belajar yea
kita pun TPM,penat nak hbs kan belajar,hehehe

AiniQMY

hehe yeke? dah start ye? takpe2, lagi sikit je nak habis belajar tu...lagipun tak semua org ade peluang mcm ni kan?kan?kan?

good luck okeh!

bawang merah

salam,
tumpang tnye ye.. skang TPM ni open lg x untuk student y br grad nov 10? kalau open lg, kt mana sy boleh apply? ke sy kena tggu ujung thn nnt?

bawang merah
This comment has been removed by the author.
AiniQMY

ikut kos ape nak amik..ikut fakulti. Ade yg buka sepanjang tahun. Boleh terus call uitm, bahagian TPM...die akan inform :)

ted hardy

Saya interview jumaat nih. Tapi sekarang ni tgh buat masters gak. Tapi kalau dapat TPM tu memang confirm lah saya let go masters skang nih! huhu.
doakan saya dapat ya semua!

s h e e

wahh...beshla bace ur story...i pon br lepas apply tpm 2011...hope will get happy result mcm u...amin... (^__~)

setuju sgt...ape2 pon datang dari DIA...

Anonymous

1st,, nak wish congratz kat akak..alhamdulillah dpt TPM,,betol rezeki Allah ade kat mane2..kite juz kene keep on trying..

2nd, nk tnye..how long it takes for uitm to response dari mase akk attend inteviu smpy dpt offer letter tu...heeee,,sbb sy baru je inteviu 4 tpm 2011..tu je..tq..tahniah once again =)

AiniQMY

hi anon,
thanks...erm..interview dalam bulan january kalau tak silap..ke mac...sgt2 lupe..tapi, surat tawaran sampai bulan oktober..heheheh :) tapi ikut fakulti rasenye...kalau yg laju, laju kot..

AiniQMY

Ted & Shee :
wish u all the best! Insyaallah..ada rezeki tak kemana ok! :)

Anonymous

Salam, kak Aini, saya cari borang TPM tak jumpa-jumpa kat tenet...hampir 4 jam depan laptop.Bingung sudah. huhu...

Mohon kak bagi link kalau terjumpa ye. Saya cari kat Uitm punya web pun tak jumpa. Maybe belum dibuka kot iklannya.

AiniQMY

anon:
uik tak jumpe ke? ermm....let me surf dulu ya, kalau jumpa akan diletak kat entry baru blog nanti ok :) cari2 lagi k...

Anonymous

salam,
nk tanye..kalau dah dpt tpm tp lum dpt tempat nk wat master so kene cepat2lah cr tpt master eh...?

Aini Qamariah

wsalam,
majority pun memang dapat biasiswa dulu then baru cari tempat buat masters. after received surat tawaran, cari tempat belajar dan make sure offer dari U tempat nak buat masters mesti keluar before tamat tempoh biasiswa :)

Anonymous

boleh saya tahu macam mana nak apply utk TPM ni?

thanks.

Aini Qamariah

Hi all,
for those yg betul-betul nak apply tapi surf tak jugak dapat borang (i surf pun dah tak dapat huhuhu), datang terus UiTM bahagian sumber manusia, minta borang, they will provide you. Kalau student uitm lagilah senang aje dapat isi borang TPM yg khas for student / ex student..yg bukan, just take borang TPM..isi, sediakan dokumen dan hantar..

best of luck! :)

noah

baguslah apply TPM setelah ada pengalaman industri, baru menjadi pendidik yang berisi. biarlah bukan pengalaman berbelas tahun, at least something. tahniah. nak apply juga lepas beberapa tahun kerja

Aini Qamariah

ada limit age, boleh check nanti before apply ok :)

Anonymous

Salam, akak.. next week saya ada interview TPM..takot laa..
slide nanti nak print bpe?
panel bpe org?
aduhai..risau laa..

Aini Qamariah

anon:
alala...terlepas comment ni.. hows your interview dear? ok x? hope everything ok and you'll be the next TPM holder, insyaallah :)

shaliza khairi

as salam. sonoknya baca cerita akak. huhu. memang kalau dah rezeki tak kemana kan. saya ada interview tpm rabu ni. nervous. takot. and blur. huhu.

Aini Qamariah

shaliza:
macam mana interview? akak doakan berjaya lah ok. :)

Anonymous

Since the admin of this web site is working, no hesitation very shortly it will be renowned, due
to its quality contents.
My blog post ; cheap jerseys

Mohamad Firdaus Mat Saad

Salam kak, Boleh saya bertanya, apa isi kandungan penuh utk surat tawaran tu..

Saya dapat interview TPM, tp bila sy baca tawaran ni, sy mcm risau juga la.. so bole sy tahu isi penuh surat tawaran tu x kak.

Boleh email kepada email sy

feer.drous@yahoo.com

Tq kak

Mohamad Azam Akmal

Salam.saya nak tanya.berdasarkan pengalaman awak interview, berapa lama tempoh untuk tahu result tpm itu? Berapa bulan?

Hannan Fatimah ZHAO

Assaalam kak...maksudnya kalau kita tengah buat master dgn U lain kemudian apply TPM, masih boleh dpt biasiswa UITM ke? Maksudnya master di U lain tp nk TPM UITM..boleh ke?

Aini Qamariah

kanak-kanak semua, akak jarang bukak blog lately ni. jadi lambat reply ye. ok, jawapan untuk Hannan, ye boleh.Jawapan utk Azam, lebih kurang 6 bulan, jawapan untuk Feer, tak dapat akak nak email surat tu dah kelaut...

Anonymous

السلام عليكم kak.

Saya nak tanya:
1. Boleh ke kalau kita dah dapat offer tapi tak start pengajian lagi pastu kita apply TPM ni?

2 nak apply TPM ni, boleh eh kalau kita xdpt memana offer dlu, then kita apply je TPM biasiswa ni, nnti dah dpt offer biasiswa baru sambung belajar? Boleh eh?
Boleh tak akak sy nak email akak, tanya soalan lebih lanjut..

syazwinazafira@gmail.com

ahswajfnceklds

hahahahh hepi belated tahniah.. sy bru je last week ( 3 dec 2015) gi interview tp ni.. i pun mcm sis jgk.. mock teaching tajuk lain.. bile di tanye soklan bleh jwb je tp campur2 english and malay.. hahha i ambik sport science (sport tourism). tp tersilap, i buat slide sport sceince, sebenarnya sport tourism.. panel pun terkejut i present pasal sport science.. i ckp la i tersilap.. hahahhahahaha lps interview rse mcm nak terjun je fakulty sains sukan tu.. erm.. skrg ngah tunggu result.. hopefully dapat la..mintak2 jd keajaiban mcm cerita sis tu.. huhuhuhu amin

Anonymous

Saudara yg ambil sports science. Blh pm tak. Sbb sy pun ambil sports science. 01126047086

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...