CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

May 5, 2014

For the second time

Assalamualaikum
Lama pula rasa tak berblog. I guess i'm back lah ni kot. 

Ok, start dari mana ye? Nak cerita tentang rezeki Allah bagi untuk kali kedua. Sebenarnya tak jangka pun rezeki ni, tapi tak jangka bukan bermaksud tak nak.

Period tak stabil
Since 2013, period aku memang tak stabil. Usually 30-38 days setiap bulan. Masa anak dara 28-32 days setiap bulan. Tapi aku sedar dalam pertengahan tahun 2013 period start macam pelik. Lebih kurang 45-55 days sekali. Syok memang syoklah tak period kan, tapi dia pakej tau, sekali dengan pening kepala, sekali dengan low blood pressure, sekali dengan perut tak sedap dan sebagainya. Jadi, TAK BEST!

Sampailah hujung 2013, aku perasan makin melampau, period jadi 55-60 days oi! Then aku buat reserach sendiri untuk gather info kenape dengan aku sebenarnya. Apa yang tak normal. Bila bacam period yang atas 44 days dikira tidak normal dan kemungkinan mempunya masalah hormon. Adeh. Tercengang kejap. Hormon problem?

Planning for second baby
Bila Adam Qaiser dah masuk 2 tahun (2013), kami adalah plan utk 2nd baby. Sebab mengenangkan aku pun bukan lah muda remaja kan? Tapi bila dapat tau ada hormon prob, harapan macam terbantut pula. So, masa masalah hormon begitu kritikal (55-60 days), aku pergi jumpa doctor untuk tengok apa boleh aku buat untuk baik period cycle normal semula so that boleh lah pregnant.

Jumpa lah 1 doctor (tak payah sebut nama lah ye) perempuan juga pakar sakit puan. So after check segala, dia kata yes, aku ada masalah hormon. Dan aku tak boleh biarkan sebab tak bagus. Aku tanya macam mana nak normalkan semula, dia suruh ambil ubat hormon. Dan bila dia tahu aku pun memang nak try for 2nd baby, dia bagi aku clomid (ubat utk suburkan rahim).

Sebagai perempuan alaf baru kan, aku google segala ubat sebelum aku consume. So before aku telan ubat-ubat dia bagi, aku dapatkan info dulu. Bila baca tentang clomid, aku jadi takut. Sebab clomid leads to cancer. Melompat jap depan screen. Jadi walaupun doctor tu cakap mcm ni "awak kalau tak ambil clomid dan ubat hormon, tak normalkan semula period awak, awak susah sangat nak mengandung".

Secara serius, aku PASRAH. Aku refused ambil ubat-ubat tu. Aku berserah sajalah. Masa tu aku fikir, anak ni rezeki Tuhan nak bagi. Dia berhak tentukan pada siapa dia nak beri. Aku pun ada Adam Qaiser, apa yang aku nak lagi? 

Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan (wahai umat manusia dan jin)?" 
-surah ar-Rahman : ayat 13


 Aku duk pulak fikir, agaknya Tuhan tak rasa aku cukup bagus kalau ada 2 anak. Tuhan maybe rasa aku ni anak satu pun tunggang terbalik, ini pula anak 2. Ada betulnya tu. Lagi pula dengan husband yg weekend husband, dengan aku pun travel ups and downs bergilir-gilir, macam mana nak ada anak kecil? 


Early 2014
Masuk 2014 je aku dah lupakan hasrat nak tambah anak. hahahaha. Nasib aku baik, husband tak pernah pun tanya pasal second baby, dia relax aje dengan anak aku yg sorang tu. So we are happy together, 3 of us. 



Dan period aku memang sama aje, tak stabil. Aku tak fikir pasal anak, tapi aku ada fikir nak normalkan hormon aku, sebab tak tahan sangat kalau tak period kepala aku pening sampai nak pitam. Then blood pressure memang very low jenis 50/79 mcm tu. Gila? Nak drive pun fikir 80 juta kali.

So mission 2014 ialah pulihkan diri sendiri dulu, without ubat doctor. Apa aku buat? aku banyakkan makan makanan sunnah. Makanan yang terkenal dengan khasiat untuk perempuan. Paling banyak aku consume ialah delima (pati delima). Aku dah tak jual dah pati delima semenjak duduk jauh dari Pak Arab tu. Malas aku.

Mac 2014
Bulan Mac 2014 ialah last period aku. Then aku dah check siap-siap calender dan marked bila period seterusnya dalam lingkungan 55-60days lah kan. So mesti dalam bulan May 2014. Jadinya aku tau dalam hujung bulan 4, aku akan mengalami symptom-symptom yang tak best segala pening segala pitam. Ok. noted!

April 2014
Hari berlalu macam biasa. Setap hari aku breakfast, lunch, dinner macam biasa sahaja. Setakat rasa nak termuntah tu biasa, sebab aku tau memang perut aku senang masuk angin. Dan lagi satu, aku tak minum air manis. Everyday kalau breakfast kat kedai minum air manis mesti aku rase nak termuntah gila. Ini sejak dulu lagi. Bertahun ok. Memang macam ni. Cuma nampaknya manis sikit pun tak boleh bulan ni. Dan bosannya aku kerja nak tidur.

Masa balik kampung, duk borak dengan MIL sebab dua adik ipar pregnant dan tak lalu makan. Aku duk tergelak dengan MIL kenapalah diorang tak boleh makan sebab aku ni masa pregnant macam rimau lapar. Maaaaaaakan aje kerja aku. MIL kata dia anak 9 semua tak ada tak selera makan, dia makan aja semua. dalam duk gelak-gelak tu MIL tanya "Aini mengandung ke?" Bulat aje mata aku "Eh, takde lah mak, mana ada...." sambil aku pun gelak. Balik kampung tu 3rd week of April.

1 May 2014
Celebrate lah 4tahun sudah kahwin. Anniversary bagai on 1st May. Tapi tak kemana, lepak saje kat rumah. Malamnya aku suruh Opah call tukang urut dia datang. Aku rasa nak urut badan. Tak sedap. Lepas Isya' tukang urut datang, urut 1 badan except perut sebab dia kata aku 3 tahun lepas ceaser, dia still taknak urut perut sebab takut apa-apa jadi pulak. Aku yekan ajelah. Syokk wooooo urut. Esok paginya 2May (jumaat) rasa legaaaaaa aje badan. Best je rasa.

2 May 2014
Aku pergi office macam biasa. Hantar Adam Qaiser taska, terus pergi breakfast sebelum start kerja. Breakfast pagi relax aja, bihun sama kuey tiaw goreng, hotdog pedas, nescafe ais. Habis makan, aku minum sikit nescafe tu, rase mcm terkeluar semua bihun aku. Aku pun nak angin, bangun g kat makcik cafe cakap suh buang air sikit, tambah air kosong dalam nescafe aku. Sebab tadi aku minta kurang manis. Dia buat manis gamaknya.

Selesai minum still aku nak muntah jugak! Aku pass duit kat makcik aku yg teman aku breakfast, terus aku g longkang. Ok something is wrong dalam hati aku kata. Period tak stabil, perut aku tak betul. Balik offoce aku tengok period calender aku, ermmmmm patutnya esok (3hb may) aku period. Tapi apesal tak ada tanda-tanda jelas nyata macam sakit perut. Just perut macam masuk angin aje. Aku confused.

Duduk fikir-fikir, entah mana aku dapat ilham, aku rasa macam aku pregnant. Tapi aku try untuk deny sebab masa Adam Qaiser mana ada muntah????? Tapi hati tak tenteram, aku nak g klinik untuk minta ubat turun darah. Untuk bagi period. BUT, before that aku nak confirm aku tak pregnant. Aku pergi farmasi, beli UPT. Balik rumah terus test UPT, masa tu dalam pukul 1:30pm.

Hasil UPT itu ialah Positif. Belum percaya lagi. Aku rase membohong sahaja tu. Jadi aku nak pergi doctor. Sampai Klinik aku cakap kat doctor tadi UPT positif, nak confirm. Doctor suruh baring, dia scan perut. Scan sekejap aje terus doctor cakap "awak pregnant ni, tu dah ade kelongsong tu. Baby tak nampak lagi sebab kecik sangat ni"

Aku pun terus terkesima, gituuuuuuuu. Doctor scan dan bagi aku gambar.

Doctor kira dia kata dah 6 weeks dan baby expected due on 23rd Dec 2014. Balik rumah whatsapp semua orang yg penting-penting dulu especially bapak budak. Bapak budak pun baru balik sembahyang Jumaat agaknya terus call acah-acah terperanjat sambil tergelak-gelak.

Aku cakap takyah gelak sangat lah kan, cemane gaye kita ni? sudahlah weekend husband and wife, apa-apa jadi macam mana? Tapi sekarang malas fikir. relax dulu. Enjoy 1st trimester! Alhamdulillah. Tu saja boleh cakap. Rezeki kali kedua :D

Ok nak bersalin mana? OOpppppssssss hahahaha

Oklah tatatatata :D

5 ideas:

Anonymous

Hehehe
Adakah anak kite plak sama birthday nnt?
Tungguuuuuu~
Beranak melaka la weyyy...
Best gynae boleh suggest is Dr Ishaireen dr Putra Specialist Hospital. Weeehuuu~~~

Aini Qamariah

Dr Ishaireen? ok, mahu google sekarang!

Takut dia tak support VBAC :(

Anonymous

sorg lg partner in crime dia namely as Dr Hanisah yg berpengkalan di Hospital Pantai Ayer Keroh. Gile best kot sambil beranak leh nyanyi "pasir putih tepi pantaiiiiiii.... ah ah ah!.."
gtewwwww~~~~

both of them mmg support VBAC. don't worry.

Anonymous

sorg lg partner in crime dia namely as Dr Hanisah yg berpengkalan di Hospital Pantai Ayer Keroh. Gile best kot sambil beranak leh nyanyi "pasir putih tepi pantaiiiiiii.... ah ah ah!.."
gtewwwww~~~~

both of them mmg support VBAC. don't worry.

Anonymous

sorg lg partner in crime dia namely as Dr Hanisah yg berpengkalan di Hospital Pantai Ayer Keroh. Gile best kot sambil beranak leh nyanyi "pasir putih tepi pantaiiiiiii.... ah ah ah!.."
gtewwwww~~~~

both of them mmg support VBAC. don't worry.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...