CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

August 1, 2010

Susu dan petua untuk ibu mengandung


Heeyaaa :)
Dulu nak kahwin, so asyik lah mintak tolong ex-bridezilas kat luar sana suggestion lah, advices lah, macam2. Sekarang, dah kahwin, pregnant pulak...so??? ekekekekek kene jugak minta tolong readers2 yg dah ade pengalaman untuk beberapa perkara :)

Start dengan susu, alahai..my sister minum Anmum masa anak buah i yg 1st tu dalam perut dia, until now, stil Anmum. i morning sickness agak teruk, selalu muntah tak tentu pasal, so my gynea kate, better tak perlu minum susu sebab jgn risau, rakyat malaysia tak ada yg kurang kalsium masa lahir. Katenyer~ dia kata kalau i minum susu, i akan lebih muntah. Erk...cemane tu?

I bertahan lah sampai nak habis 1st trimester ni, untuk tak minum susu, konon2 i bace morning sickness ni untuk 1st trim je, so masuk 2nd nanti i konon2 tak ade morning sickness dah. Boleh lah i minum.......i cube laa 1 day amik bau Anmum my sister, pergghhhh..tak boleh blah. Terus loya dan ke sinki jawapannyer. So, discuss with my few friends, dorang minum Enfamama A+. I pun ajak hubby ke Jusco, nak beli Enfamama tu. Beli lah starter pack, RM20 ada 6 paket. Sehari 2 paket kena minum..katenyer~ Ada 2 perisa, vanila and chocolate, i suka chocolate, tapi since preggy ni, chocolate adalah makanan yg i tak boleh makan atau bau sekalipun. I muntah. Tak boleh sangat2. So. i amiklah Vanilla......tak sabar nak try....

Sampai aje rumah, i mintak hubby buatkan, ikut sukatan pada pack tu. 1 paket + 200ml air suam. Siap aje i pegang lah cawan tu nak nak minum...teguk sekali...what happened next was......i tak boleh telan susu tu... :(( huwaaaaaaaa i rase mcm dia manis, mcm ais krim. Rase die macam u beli sundae vanilla kat McD tu, pastu u biar cair...dah cair macam pekat2 tu kan, u minum.......OMG!!! Tak boleh blah... rase nak menanges...

Hubby pulak mcm cikgu displin (sebab dia yg buat susu tu tadikan) dia kate "jgn tinggal walau setitik pun, HABISKAN!" terkebil2 i.....buat muka kesian pun dia bulatkan mata dia pulak :( Susu 200ml tu i habiskan dalam masa 2 jam tau tak....i kene minum macam 1 sudu..then 1 sudu lagi but every spoon i kene minum air kosong untuk bantu i telan susu tu.....i tak boleh lah...macam mana ek?? Kalau i tak minum susu boleh ke? Ape substitute pada susu ye? Sebab org asyik takutkan i, kalau tak minum susu tak boleh breastfeed nanti...susu tak cukup lah ape laa..bla..bla..bla...(menakut2kan ibu mengandung itu adelah kejam ye!!)

Ok masalah kedua, petua untuk ibu mengandung :
Ape boleh makan? ape tak boleh makan? ada byk gile petua i bace kat internet and ade yg mengelirukan pulak...haha so better org yg ade pengalaman sendiri ceritakan....boleh jugak i amik mane2 petua yg ade bukti kesahihahnnya....macam:

Durian: i bace, semua kata tak boleh makan durian (my fav fruit ye..), sebab panas and tak elok untuk baby, tapi i bace kat Babycenter.com.my, dia kata takde pape kalau makan durian ni. Sebab tak ada fakta sains pemakanan yg mengatakan Durian tak elok untuk baby tak kira lah dari awal pregnant sampai ke sudah.

Air kelapa: i tak minat, but kalau betul2 ia boleh membantu my baby, i kena lah minum tak? ada i bace, tak elok untuk ibu mengandung dan baby, sebab ubat2 yg kita makan akan keluar semua and tak tinggal langsung / terkesan langsung. So sia2 lah kalau makan ubat / vitamin then minum air kelapa, sebab air kelapa akan cuci habis semua drugs ke, ubat ke, vitamin yg kita makan. Tapi, bace punya bace, ade org pulak kate, air kelapa paling bagus untuk ibu mengandung sebab dia kurangkan dihidrasi (melayu habisss vocab i...haha) dan paling bagus jugak sebab die cuci plasenta ibu supaya baby dalam kandungan tak terkena jangkitan kuman akibat makanan si ibu. Ia jugak akan membantu menguatkan sistem imunisasi baby, supaya bila dia besar. dia tak kena flu selalu, and tak kerap demam.Then bila anak lahir, kulit baby kita jadi lebih bersih dan rambut dia lebat dan sihat...oh betulkah???

Air soya lah pulak :
I tak minat air soya, tapi, ramai kata air soya bagus untuk ibu mengandung, supaya nanti anak lahir kulit putih melepak.......cantik kulit baby kita tu...(oh siapalah tak terpengaruh kalau dengar benda mcm ni....please!) ekekekekek so, i start lah minum air soya....konon2 berangan nak sangat anak kulit putih.....tiba2 bace dalam few blog yg mengatakan, minum soya yg banyak masa pregnant akan buat kulit anak bukan sahaja putih melepak, tetapi juga terlalu sensitif....ok, tgk my sis yg suka minum soya, anak buah i sgt putih melepak......sekali tgk mcm bukan family i..hahaha tetapi....memang kulit dia super duper sensitif....kurap susu dgn dia tak boleh dipisahkan...and lengan die tu asek merah and ade 1 time berdarah padahal dia ruam aje semata and tak usik pape pun......ermm....cemane tu???

Kicap: hah, dah nak sgt anak kulit putih melepak tu mestilah sebenarnya korang takut anak kulit hitam kan..? ahahahahaah i penggemar kicap. Tak kira lah kicap manis ke masin ke, kipas udang ke, adabi ke, jalin ke, ape saye kicap, i suka. Makan nasi kosong, letak kicap, dengan telur goreng pun dah sedap sgt, makan dgn ikan goreng je pun dah super lazat dah bagi i..asalkan...ade kicap. Bila i pregnant ni, my mum selalu marah i makan kicap, dia asek tegur, "hah, makan lah kicap banyak2, nanti anak hitam baru tau!" ooohhhh??? apekah???? jgn lah mengugut sampai begitu...sgt tragis ok! betul ke tak boleh?? betul ke effect warna kulit baby?? urghhhhhh~

lain2 makanan yg dah terbukti secara saintifik tak boleh makan, i memang dah tak makan lah..macam Sushi (fav i ni...adoi laaa....), ikan sardin, ikan2 besar, nenas, makanan laut mcm kerang, udang, sotong etc yg memang ade byk toksid, buah2 yg sejuk macam tembikai dan lain....semua i dah kurangkan sangat2.....walaupun terasa mcm nak sgt makan....sedih gila..ekekekeek

I pun cuba nak makan benda2 yg bagus untuk baby, macam buah delima (untuk elokkan penglihatan baby dan cantikkan mata dia), dan dah nak masuk bulan puasa ni lagi bagus sebab ada kurma....i bace mmg sangat2 baik untuk baby dan memang patut dimakan dalam kuantiti sangat banyak.....kalau taknak..makan kismis pun bagus.....Buah pulak, i memang suka apple hijau.....so, tadi baru beli stock apple untuk letakkan kat opis (harap2 tak ada budak opis bace kalau tidak apple itu bakal hilang dengan sgt cepat), hahahaha...

Ermm...ok lah....harap2 ade readers yg nak exchange pendapat pasal semua benda ni.....best kan kalau boleh share2 info.........thanks and take care....daaaaaaaaaaaa :)

7 ideas:

diella1809@yahoo.com

1st - air susu tu,aku try jgk minunm even perisa choc pon tak leh blah.akhirnye 1 tin susu tu terbuang camtu jek.kite kt sini mknan ckp.so takyah risau,tak minum susu pon kite n baby akan ckp zat jgk.plus doc ade bg supplement kan..
2nd - durian telah menyebabkan aku msk hospital.hahahah.mkn sket2 tu ok,tp aku mkn tak igt dunia hr tu.aku pnh tanye gynae aku,die kate durian carbo die tinggi.so buat bb kite cpt bsr.utk rase2 je ok,tp jgn la mkn mcm pesta durian plak ye...
3rd - aku suke minum soya.mmg sepjg aku pregnant air soya tak pnh abis stok dlm frige.anak akan putih melepak smp org tak perasan anak aku tu anak aku sebnrnye,sbb aku gelap.hahah.tp mmg btl kulit die amat sensitip.so aku tak pasti la soya ni bgs ke tak.sbb ade pros ade cons jgk...

gud luck!

AiniQMY

haha...eh dil, ko bebetul buat aku lega sebab tak payah minum susu beb...aku takleh..secara serius takleh...adoi laaa minum sikit pun aku rase nak muntah dah...

durian plak kalau leh makan sikit..aku nak laa makan kot..ekekekekek

Air soya tu laa aku tgh pk.....nak minum taknak...aku takut laa anak aku kulit sensitif sgt....aku ni kulit biawak..belasah aje semua..nanti anak aku kulit sensiif aku plak yg tensen..hahahaha

eh, thanks!!

Hannah Johary

Hi. Saya sedang bloghopping & terjumpa your blog. Read your entry for the 1st time & end up asyik tergelak je.

The way you write makes me feel like I have known you for so long! :)

Ok my advice as someone yang pernah pregnant & bersalin & sedang sibuk menjaga seorang baby comel, is:

ENJOY YOUR PREGNANCY.

Serious. Eat what you want, leave out what you hate. Tak perlu terikat sangat dengan cannot this, must that.. Tension woo. Macam you cerita nak habiskan susu in 2 hours tu. Seksa.. :'(

Just enjoy & selagi tak memudaratkan, selagi doctor kata ok, makan je apa yang you enjoy.

I time pregnant pun tak minum susu. Melantak durian macam apa. But Alhamdulillah. Pendek kata, niat tu. Selagi you enjoy life safely, should be fine.

I can see you are going to be a great momma! ;)

senorita_alynne

babe!
aku minum susu anmum..as usual, kdg2 minum kdg2 x minum..kalo x nak bg muntah, SELEPAS 30MIN MKN BR KO MINUM SUSU.

Ikan-mmg aku x ley sentuh. kalo teringin, just mkn sket je..secubit :p

buah-awal2 pregnnt org ckp x elok mkn epal hijau sbb ade asid. aku pedulik pe. aku telan gak coz bole hilang'n mual2 aku. now aku dh stop and mkn kurma+kismis+betik+pisang. hehehe

air kelapa- org ckp awal2 preggy x elok minum.ntah la..tp mmg aku x sentu w/pon itu feveret aku!

ssh kan byk sgt pantang..aku bace mcm2 kat tenet..mcm2 info..kdg2 bercanggah dgn ape yg org ckp..

AiniQMY

Hannah : Thanks dear, i ni cam menggelabah sikit...yela, 1st time kan, so asek laa dgr cakap org and terlalu byk membace...huhu but now, i rase betul jugak cakap u..makan aje laa...asalkan i tak melampau sgt kan? hehehe hopefully baby i ni sihat sampai lahir nanti, insyaallah...thanks again!

Alynne ku sayang :
Aku dan apple hijau takleh berpisah sgt.....aku kene makan sehari at least sebiji laa...huhuhu larat ko minum susu kan? aku mmg tak laa weh, mmg takleh langsung walau setitik...seksa weh! aku rase aku kene stop membace tenet...ekekeke kalau tak..sume bende aku takleh makan sudah nye...cek up baru2 ni..berat dr 45kg turun 41kg ye...hampeh ke tak tu?? adeh..memerlukan pemakanan lebih byk nampaknye..huhuh take care ye...!!

harzharun

hi babe...thanx for ur comment kat my blog....

i dah pernah masuk ur blog...tp xperasaan nape xde dlm list...u komen br i pasan u xde..mebe terdelete kot...sbb i suka pindah2 list...sblm kawen dlm list beautiful b2b, dah kawen dlm list sexy wifey...tp u skang dah preggy!...so, kene masuk list hot mommy....

i link u balik ni tau...

AiniQMY

okies darling....no worries! :) take care yaaaa~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...