CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

July 23, 2010

1st check up and a story about daddy to be

Today story basically for my beloved husband (daddy to be), and this is also a note, for my lil munchkin, so when he grow up one day, and terbace this entry, dia akan tau, dan sentiasa ingat, how lucky we are, to have such a wonderful husband/father like him :) (oh sungguh emo, sehingga airmata sudah mahu jatuh,haha ibu mengandung sgt sensitif ye...mintak maaf..huhu) For those yg dah bace 1st paragraph ni, and ade terase loya melebihi org mengandung, sila tukar ke blog lain dan jgn sambung membaca :)

Where to start, oh, ok, this week i dah 8 weeks preggy, and dah pun buat 1st check up at UMRA Medical Centre Shah Alam. At time i realised i was 5 weeks preggy, so, dah about 3 weeks lah both of us tau that we are insyaallah goin to be a mummy and daddy :)

3 minggu ni memang indah, but, 1st time pregnant, semuanya i rase tak betul and agak susah. BUT, i'm learning, so, i accept all those kind of feeling supaya i lebih redha, and to make this pregnancy wonderful. Talking about pregnancy, ade ibu2 mengandung yg melalui morning sickness dan ade jugak yg tak. If yes, then morning sickness ade berjenis2 dan bermacam.....terpulang pada setiap preggy lady tu sendiri.

Macam i, i loya like setiap minit. Haaa..best? and asam sebenarnya tak dapat membantu i utk prevent i dr muntah. Muntah pulak like everyday secara confirm, cuma tgk la, muntah air, muntah angin, or muntah segala jenis makanan yg i makan couple hours ago. Bukan nak mengomel, or merungut, tapi ni semua as a note for my baby, so that 1 day dia tau, how hard i tried to face semua stage ni utk dapatkan dia.... :)

I kerja, but i selalu pulak MC, tapi i rasa mcm dah taknak MC starting next week, sebab i rase mcm dah used to this feeling, muntah, loya and all that lah kan. Tapi susah jugak, sebab ofis i toilet kat luar, tingkap pulak kat tepi meja boss i. so everytime i rase nak muntah, i mcm kelam kabut, tak tau nak lari mana. Nak muntah kat tingkap tu, nanti boss i terperanjat pulak..hahaha nak pegi toilet, alahai, jauh pulak...nak muntah dlm tong sampah kat tepi i...habis laaa 1 ofis berbau nanti...tgk!!! serba salah tau..sebab tu malas pegi ofis..rase nak setel everything at home aje :(

A Husband Like Him:
I just cant face all these by myself, i'm so glad and thankful that i have my husband right beside me, everytime i need him. Betullah org cakap, tunggu sampai mengandung and ada anak, utk tgk sejauh mana sayangnya husband kita pada kita. Kata lah apa nak kata while you are reading this, like i care kan? huhu but, so far, i rasa, masa i pregnant ni, he is more sensitive towards what i need, what i request, ape i mintak tolong and so on.

Ingat lagi bila malam, perut i akan selalu rase cramp, rase die mcm u buat sit up, tapi tak warming up dulu..then perut u rase sakit giler, mcm kejang. I selalu rase tu, everynight, during day time kurang, tapi kalau malam, sampai i susah nak tidur, then my husband lah yg akan urut perut i slow2, sebab die takut efect baby pulak...die urut sampai lah i tido atau i kate stop.... even i know, die baru balik keje, and penat sgt drive...oh..so sorry... :|

then every weekend for us adalah hari mengemas....but dah 3 minggu i tak kemas pun bilik ni..semua benda husband i buat, dari kemas katil, tuka cadar, vacum carpet, basuh,sidai,lipat baju semua i tak buat. I nak buat, but entah la, i angkat vacum, opah menjerit, jgn angkat vacum nanti bla bla bla bla bla...i nak pergi angkat bakul kain, husband bising, takpayah, die buat....ermm..serba salah (konon), but deep down, waaaah...this is good!! hahaha

Dapat husband yg ringan tulang and berdikari memang best giler, sebab tak payah ajar, pandai buat sendiri, iron baju, basuh baju, semua 10/10......tapi....bila tgk dia buat kerja, i rase sedih pulak. Kesian...yela, selama ni, i buatkan for him, now 9 months die nak buatkan for me...dgn tahu kerja opis dia byk, dia tensen dgn ofis, then balik die nak layan i yg sikit2 dah sakit sana sini..rase sedih jugak..mcm mana penat pun, everynight without failed husband i akan urut kaki i or kepala i sebab pening or loya.....kalau i tak mengadu sakit, dia mcm dah di terbiase, tetap urut jugak tgn ke, kaki ke...huhuh bagus betul :)

i should be proud of him, setiap 1 benda keluar dari mulut i, semuanya memang dapat especially makanan. Sampai i rase tak boleh cakap ape2, takut i sebut tetibe die pegi cari....like 1 day i nak mangga/pelam muda. Mane ade jual kan? org jual yg dah masak, manis.....i nak yg muda, tak masak lagi.....i nak cicah kicap and gula, i baru cakap........tiba2 i toleh, my husband tengah pakai baju, i tanya, nak ke mane? dia jawab, cari pelam....i terkejut, sebab masa i cakap, mata die half tertutup sebab nak tidur..hahaha

And many more sweet things he did sepanjang 3 minggu ni...i rase blessed and happy.. :)

1st Check Up at UMRA Medical Centre, Shah Alam:
At 1st, we decided to go to Pantai Med Centre, Klang, tapi after chatting with few friends, ade suggest UMRA, so i decided to give a try. Yela, why not, 1st check up aje pun. Later on i boleh pergi mana2 hospital lain utk try lagi..kan..i nak jumpe dr.Ummul, tapi die tak ada. Yg ade Dr.Nikraj tak silap.

So after nurse amik darah, blood preasure and everything, doc pun panggil i masuk. i gabra ok..haha :) my husband dia taknak masuk, i paksa dia masuk, nanti i bersalin, die kena masuk takkan lah scan ni pun dah gabra kot??? Haih!!! so, die pun masuk join i dgn doc tu. Friendly lah doc tu, die sgt lembut cara cakap, and muke die mcm nak pastikan every explaination dia, both of us faham. So dia cakap kat i...then ulang kat husband,, die tunjuk monitor dekat i, then explain, after that kat husband i, then explain jugak. Mcm dwi bahasa dia buat....hahahah english-BM lepas tu..huhu

He explained very well and very detail. Lagi2 sebab 1st pregnant, so dia byk bg nasihat and consult regarding pemakanan, aktiviti harian, and kesihatan..then suggest buku2 yg kene beli utk tambah knowledge. Both of us satisfied dengan amount yg kami bayar dan servis yg diberikan. balik dgn senyuman ye..hehehe

I know my husband die mcm tak berape percaya i pregnant, sebab dia selalu mcm konfius2, and i tau die selalu mcm pelik2 je tgk i..hahah..then bila sampai masa utk membuktikan yg i pregnant, masa nak scan tu, we both excited gile, i baring and nurse tu buat kan semua benda, angkat kan kaki i...letak kasut i kat tepi, letak segala mcm benda lah ape bende ntah, then, doc tu scan....... i gabra, sebab nampak kosong aje...gelap..haha

i was like, habis la...tak pregnant ke?????? tiba2, doc tu cakap, "now we can see that you are definitely pregnant!" i terus renung monitor tu..huhuh waaaah, i nampak sesuatu....mcm kacang bentuk dia..heheh :) comel..kat perut i.....husband i fokus gile kat monitor, then the doc zoom in lagi, kasi nampak bebetul...and...tu dia, i dah nampak..sooooooo comel....1.6cm, and doc tu terlupa nak off sound, kuat gile terpasang tiba2, bunyi jantung dia......Dup! Dup! Dup! Dup! sgt laju..twice dr kelajuan jantung kita :) i pulak rase mcm..oh adekah my baby panic sebab masuk tv?? and panic sebab mummy and daddy sedang tgk dia?? heheheh


Doc terangkan kat husband i, mana rahim i, mana kedudukan baby, kat mana die melekat, mana air ketuban what so ever dunno if he was listening or not sebab dia ralit sgt tgk "kacang" kat screen tu..heheh i was amazed. Actually i wanted to cry la..dah agak bergenang kan..but tahan...relax aje..huhuh then Doc suruh i amik folic acid and so on.....and bagi nasihat lagi dan lagi...and inform bila i kene dtg check up lagi.....

After that, DONE! We paid RM67.00 for all, including segala scan, consultation and vitamins, then kami balik rumah tersengih2 happy :)

Itulah cerita for today.....nanti i update lagi ok!! Take care you all...daaaaaaaaaaaaa :)

p/s: harap2 en azuan tidak bace entry ini walaupun die memang akan bace, harap2 sangat lambat..kalau tidak nanti saye malu..bahahahahah :)) opsss!

13 ideas:

Nariko

ohh..terigt masa first2 i preggie dulu. rindu pulak nk preggie lagi ce ce ce.. enjoy ur journey k dear :)

AiniQMY

hi Nariko....hehe sekarang sedang berusaha enjoykan diri, sebab kalau happy2 mesti dapat baby comel mcm your princess tu!! ekekeek :) u take care ya!

senorita_alynne

muahahha..terasa mcm ko copy paste kisah hidup aku jerk! ekekeke. cume aku x scan lg lah..tggu nnt bulan ke 4! hikhik excited giler nih.. yg penting kne happy keh! nnt baby pon happy gak!

AiniQMY

haha same ek kisah ko dan aku? itulah die...baby pun hampir same umur dalam perut...tapi konfem lahir same tahun kan??? hikhikhik...tula..kene happy je selalu...tapi tak best, byk movie kat wayang takleh tgk..husband aku tak kasi :( ko take care ye mak buyung!

Nani Jauneh

im loving this entry!!!nuff said!! :))

love, ur bff nani :)

AiniQMY

ngeh3..ingat kamu nak loya bace td...bahahaha naseb bek... love ya!!

Diela Mustafa

wahhh...sgt murah servis kt situ ek.apsal die charge aku mahal sgt hr tu?pdhal aku msk wad die 1/2 hr jek.die charge aku smp RM300.mungkin aku muntah kt klinik die byk sgt kot.die charge aku utk cuci tong sampah die skali.huhuh

wanzazzil

wah...best gile kna layan mcm anak raja...ak nye rumah pn ketontang x smpt nk kemas..enjoy pregnancy ko sbb by the time ko nk deliver, ur gonna be sad that it will soon be over..

pregnancy brings miracle in one's life..and definitely urs too!! keep us updated!! baby dusk~

AiniQMY

Dil: haha..entah...aku ni muke bertuah agaknyer..bahahaha charges die reasonable utk aku bayar laaa..ok laa kat sane... aku suke.. :)

Her: hehe skang enjoy laa susah dan senang mengandung...huhu nanti2 aku akan rindu gak taim2 ni..taim ni laa husband takleh rejek ape je request aku tak? kalau tak..manjang ade tapisan...huhu :)) same to you.... take care!

1mM@

ish apsal ko murah? ubat dia kasi ape? aku mmg check up sampai nak beranak kat situ. check up mmg tip top. tp nak bersalin aku x konpiden lg.hahha sbb byk bc review.. tp dnt worry.. check up mmg terbaek!!
:)
take care beb!

AiniQMY

imma: murah ke? aku tatau..ekekek aku 1st time..bayar aje..ekeke.... bersalin aku kene listkan option2 lain jugak kot....hehehe... thanks for dropping by babe. kim salam anak ko yg mmg comel itu...hehe :)

CINDELLYNA

wahhhh!!bape minggu time scan nih??sy dah nk masuk 8 weeks.weekend nih baru 1st time nk g bt ultrasound.excited xingat nih!!=p

AiniQMY

Cindellyna:
masa ni 8weeks :) mmg plan dah 2 months baru buat 1st cek up...ikut hati before2 that nak pegi..tapi nak tggu besar sikit, nak nampak..haha mcm laa besar sgt! hah.....congrats yea! Mesti happy gile....enjoy ur moment masa scan tu....pegang lah tgn same2...so sweet~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...