CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

August 26, 2010

Bila ditimpa perasaan khas utk muhasabah diri dan KAWAN



Entry kali ini lebih bersifat personal, dan satu penulisan hanya untuk menyatakan apa yg aku rase. Tiade kena mengena dgn yg hidup atau telah meninggal dunia, kecuali lah bila kamu2 bace dan kamu2 tertimpa perasaan sendiri..maka jgn lah salah kan penulisan ini. Lebih baik bawa bertaubat atau bermuhasabah nak2 pula hari ni dalam bulam Ramadhan, dan tadi kamu2 baru je berpuasa. Lebih elok elakkan ditimpa perasaan sendiri dan bila takde syaitan dalam hati, sebab syaitan outstation sekarang, harap maklum, jd jgn lah wujudkan syaitan kita sendiri dalam diri kita...sekian, renung2 kan dan selamat beramal (kata prof Ezi yg pernah sound aku masa melepak tanpa buat pape dekat kampus UiTM Dungun satu ketika dulu...kureng betul die tu!)

Oh hari ni mood adalah tenang walau ade emosi aku sikit2 pelik dan terganggu. Tapi disebab kan aku rasa aku menuju perubahan hidup, nak2 pula aku membawa seseorang didalam badan aku, aku cuba bersangka baik, walau hati aku terasa seperti pelik dgn beberape perangai manusia disekeliling aku.

Ada 1 blog yg aku sgt suka bace bila hati aku terasa tidak keruan. Dan hari ni, aku bukak blog ni buat sekian kalinya dan terjumpa entry ini yg berantai..part 1, part 2, dan part 3 . bila baca, aku tersenyum sendiri. Sebab? aku pernah melalui perasaan mcm ni.. yg kita namakan PERASAN. namun ni bukan perasan ade org minat kat kite, tu GEDIK namenye... tapi ni adalah satu perasaan yg NEGATIF dimana kite melihat sesuatu, merasa sesuatu, melalui sesuatu, tapi kita tidak berbalik pada diri kita, sebaliknye terus melontarkan salah pada diri org lain, sebagai tanda protes! Bodoh perangai ni..sebab kite sedang cuba meletakkan kesalahan, atau masalah ke atas bahu org lain, kita tuding jari pada org dan secara TIBA2 salah kan org lain sebab kita sendiri taknak salah kan diri kita.....ekekekekekek

Aku pernah lalui perkara ni. Dan aku sekarang telah jauh tinggalkan perkara mcm ni. Mungkin sebab dulu aku seorang mencorak hidup aku...aku jadi tak pandai (aka sengal). Tapi since aku kawen, i have my 2nd mirror...which is my husband. Dia akan tunjukkan aku patut mengamuk atau aku patut muhasabah...kalau dia melalui perkara yg sama aku pula jd 2nd mirror dia, cuma aku agak fail (kena mengaku) sebab aku beremosi. PEREMPUAN memang emo. Lelaki lebih relax...

Dulu aku tak suka berterus terang. Sebab aku taknak tahu kebenaran. Kalau aku sakit hati, aku lebih suka jadi bom jangka. Bila dah tak tahan terus meletup. Selagi boleh simpan, aku simpan. Tapi tak bagus perangai ni. Membawa pada penyakit hati yg kronik. Kesian kalau jadi mcm ni. Serius. Kita buat kerja tak usul periksa. Kita bersifat dengki tak tentu masa. Kita tak bersyukur dgn apa kita ada, tapi kita sibukkan dgn org lain yg hidup lebih baik dr kita (kita rasa mereka lebih baik...hakikatnya? Kan Allah je yg tahu?) so kenape mesti kita ada perasaan mcm tu?

Selalunya hubungan persahabatan yg akan selalu dilanda perasaan PERASAN ni dgn hebat. Dan hanya org pandai berfikir dgn baik, akan melaluinya dgn cara yg betul. Macam2 perasaan datang, perasan betul, perasan hebat, perasan cool, perasan vouge, perasan pandai, perasan bersalah, perasan disisihkan dan mcm2 perasan lagi ada. Puncanya, kita tak berbalik pada diri kita, betul ke aku pandai? betul ke kawan aku kate aku bodoh? betul ke aku ni cool? betul ke kawan aku dah tgglkan aku? betul ke die kutuk aku...atau...BETUL KE SI AINI NI TULIS KAT BLOG, DIE TENGAH MENGATA AKU??? ahahahahah PERASAN tu semua beb!

Ape ubatnya? Pertanyaan.........bertanya, dan berterus terang. Tiba2 kita tak bertanya..tiba2 kita amik kesimpulan dr ape kite lihat, ape kita dengar...dan ape org buat pada kita........kita bukan yg MAHA MENGETAHUI...kita tak tahu....sebab tu bila tak tahu..kita tanya :) bila tanya, kita jd pandai...bila tak tanya dan buat andaian sendiri..kite jd yg bertentangan dgn pandai tu..apekah die? Lu Pikir Lah Sendiri.

lama2 cerita pasal org perasan ni boleh mati tau. Dan mati sebab pk pasal org perasan ni tak berbaloi...we had fun we had joy (mcm lagu season in the sun), tapi at last, kite musnahkan semuanya atas sebab kite DITIMPA PERASAAN.....sedih bila fikir2. Kawan mana tak tergigit lidah??? kawan mana tak buat salah? kawan mana yg tak pernah bergaduh? kawan mana tak pernah kecik hati? Kawan mana???? Tapi dalam jangka umur dah masuk 30 ni.....aku tak rase kita sesengal itu utk jadi mcm budak2...........kite cari kawan, sahabat, teman........bukan buang segala yg kita ada...sebab PERASAN kita punya ramai sahabat, kawan dan teman......selalu aku dengar dr mulut org, dan dulu aku sendiri pernah cakap...ayat mcm ni.."eh, tak matinya aku takde dia tu..." or "eh, aku ade melambak lagi kawan lain yg lagi bagus berganda2 dari die tu..." aku pun penah cakap dan aku menyesal cakap mcm tu.....sebab, hakikatnya, kita bukan Allah...kita tak tau. Ada jalan didepan kita, tapi hanya Allah yg tau..siapa yg akan berjalan didepan dan di belakang kite...kan? Mungkin kah org yg aku buang tu adalah org yg akan berjalan dgn aku????? atau org yg 1 hari nanti akan tahan belakang aku, bila aku nak terjatuh? Aku tak tau..dan aku menyesal.. :)

aku ade pesanan, yg aku baru je terfikir sekejap ni......ini adelah pesanan untuk diri aku.....dan pada yg bace, dan rase ape aku pesan ni betul....simpan dalam hati..dan kite same2 lah perbaiki diri kite :)

Kite cari sahabat, bukan utk gelak ketawa saje, bukan jugak utk kongsi kisah duka semata, sahabat akan bermakna lebih dari 2 perkara ni...umur kita dah meningkat....kite dah rase makin tua.....kite dah dekat nak jumpa yg MENCIPTA kita....apa kita bawa bersama? Hati yg sarat dgn emosi? Hati yg berhasad dengki? atau hati yg penuh prasangka??? Terus terang aku cari sahabat yg kalau pun tak mampu iring aku ke kubur...die berdoa utk aku...sebab tu aku cari ramai kawan, dan takkan buang walau seorang pun....biar pedih mana ape yg die buat pada aku..sebab, siapa tahu...org tu lah yg akan doakan aku bila aku takde...aku taknak PERASAN BEST dan tinggalkan semuanya sebab aku  PERASAN SEMUA ORG TAK BEST......at last, when the final day come, aku takut apa aku ada...rupanya tak cukup...dan aku dengan masa yg sedikit yg masih bersisa tu...aku kutip semula yg telah aku campak dulu...utk penuhkan bakul aku............sadisss......aku taknak jd mcm tu.... :)

Buat semua yg membace, kite lebih baik eratkan silaturrahim..bukan memutus kan.....tak perlu aku ni bercakap pasal agama..aku tak pandai...so..kalau korang ni sume ade yg membace entry ni....moh laa kite berbaik2 dgn kawan2 baik kite, dan kawan2 tak baik kite sempena raya tahun ni...mane lah tahu...ni raya kite yg terakhir..............kan?

Love you BFFs....daaaaaaaaaaaaaaaaa

jgn tanya kenape aku tulis entry ni..asalnye aku nak tulis pasal hari raya tau! tapi tetibe lepas bace blog yg aku suka tu pasal entry ni, aku terdetik nak menulis......itu sahaja..aku pun pelik kenape aku tulis camni....tapi, mmg ni yg terlintas dalam otak aku.....dan ni jugak reminder untuk aku dikemudian hari....sekian!

6 ideas:

wanzazzil

Thanks for the reminder.Insyallah,it's never too late for everyone to see that the world is not for eternity..there are more to life than hatred and envy...(rhyme x?? busta rhyme ke nursery rhyme??)

Abg Hashim

dia ada kawan
dia ada azuan
dia ada izwan

rhyme tak?

Hannah Johary

Wow. Entry ini betul2 membuatkan saya rasa WOW membacanya.

I pun pernah buat silap macam tu, & I regret.

Muhasabah diri sendiri juga. Thanks for the entry. :)

wanzazzil

abg hashim,

rhyme2..hehe

Abg Hashim

thanks wanza

Nora a.k.a Aira

hii b2b blogwalking... nice sharing info =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...