CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

October 23, 2012

Family Vacation to Negeri Di Bawah Bayu

Assalamualaikum,

Dah lama tunggu date nak fly pergi Sabah ni. Iyalah, beli tiket bulan December, 2011 kot. Fly October, 2012. Gila tak lama? Tapi penantian itu memang berbaloi sangat. Bila upload gambar vacay dalam facebook, ramai pula tanya tentang pakej dan sebagainya.

Saya tak ambil pakej lah. Semua saya buat sendiri. Pilih tempat nak pergi pun sendiri. Booking segala, semua on my own. Tak pakai pakej :)

Secara summary-nya, kamu ada 19 dewasa, dan 5 kanak-kanak riang. Ramai. Bingit. Haha kasihan lah siapa yang naik flight dengan kami on 7th Oct,2012 dan 10th Oct,2012. Harga tiket saya ke Sabah hanyalah 10sen. Pergi balik 20sen. Kami bertiga return tiket total 60sen saje. Tak termasuk tax lah.

Iya, murah. Beli masa AirAsia Awesome 10. Tapi pukul 4 pagi lah baru dapat tembus website. Hazab!

On 7th Oct,2012 kami semua bertolak dari rumah ke LCCT at about 6:30am. Flight pukul 9:30am.




Sampai Sabah pukul 12 tengahari, touch down di Kota Kinabalu International Airport.


Saya booking transport dengan En.Fizul, 2 buah van, 12 seater. 1 hari dapat RM350.00 siap dengan driver. Tapi minyak on us. So saya sewa 2 hari. RM1400.00 total utk 2 van itu. Devide 19 org ialah RM74 per person.

Kat Sabah ni sebab nak ke Kundasang 2 malam sebab itu kami perlukan driver. Siapa nak bawa van naik Kundasang, weh? Jalan macam ular kena palu. Dan tepi tu memang gaung saja. Perlu pemandu mahir dengan jalan. Tambah-tambah jalan berkabus. Tak payah nak banding dengan Cameron Highland, jauh beza kabus tu ye. Haha

Begini kabusnya. Bangsa tak nampak jalan. Padahal ni pukul 2 petang ye.

Dari Kota Kinabalu ke Kundasang takes about 3 hours maximum. Rasa nak muntah dalam van. Aduhai. Sampai-sampai Kundasang, kami check in di Kiram's Village, Mesilou, Kundasang. I highly suggest Kiram's Village ni sebab dia mengadap Mount Kinabalu. Memang sangat cantik. Dan locationnya sangat strategik. Dekat dengan Desa Cattle Farm dan Kinabalu Park.



Kalau nak enjoy scenery, elok duduk sini. Saya rasa yang bukan kaki panjat gunung tak perlu poyo nak duduk chalet dekat gunung atau dekat Kinabalu Park. Sebab tak ada pemandangan. Macam mana nak tengok Gunung kalau duduk dekat betul-betul bawah gunung? Jangan nak obsess gunung tiba-tiba ye. Membazir :)

Ade 8 buah chalet saja di Kiram's village but each chalet boleh memuatkan seramai 2- 12 orang mengikut chalet lah. Paling murah RM80, 3 katil. Paling mahal RM250, 2 queen bed, 3 single bed berserta ruang tamu dan sebagainya.

Kami ambil:
Carrot Cabin (7 dewasa, 3 kanak-kanak)


Cabin ni menghadap Puncak gunung kinabalu


Calery (4 dewasa, 1 kanak-kanak)



Onion (3 dewasa)
Chilli (3 dewasa)

Onion & Chilli sebelah-sebelah, menghadap sun rise

Broccoli (2 Dewasa)

Broccoli membelakangkan Gunung Kinabalu

*semua dapat katil)

Kat sini 5:45am tu matahari dah keluar. 6 am tu dah boleh lah buat-buat morning walk kalau larat. Dan dari 6am - 8am adalah masa di mana puncak gunung kinabalu sangat-sangat jelas. Pukul 8am, start kabus datang, tak nampak dah puncak.

sila spot yang mana puncak kalau pandai!

dejavu di kinabalu..kasi laa chance!

Sila enjoy gambar-gambar di bawah, semasa di Kiram's Village.











Ok hari kedua kami ke Kinabalu Park. Nak masuk bayar RM5 (ini termasuk tiket Poring Hot Spring) Siapa masuk Kinabalu park dulu, masuk poring FOC lah :)




Lepas Kinabalu Park, kami ke Tagal Sungai Moroli. Tempat ikan kelah yang jinak. Besar-besar paha, sedut-sedut kaki. Seronoknya. Tapi geli. Nak masuk bayar RM3, duduk 20 minit sahaja.



Ikan memang jinak. Tak takut orang. Mengikut kata tuan punya tempat ni, dia ambil masa 3 tahun jinakkan ikan-ikan ni. Sampai mandi 3 kali sehari dia dalam sungai ni pegang makanan supaya ikan-ikan ni keliling dia. Dah 3 tahun, dia confident utk buka pada orang awam.

Selepas itu, kami ke Poring Hot Spring. Mandi air panas. Weeehooo...sejuk-sejuk masuk air panas, memang syok lah!





Lepas dari Poring, terus menuju ke tempat pemprosessan susu lembu segar, iaitu Desa Cattle Farm, Mesilou, Kundasang. Tempat ni orang panggil "New Zealand Sabah". Lembu coklat tak main. Semua putih hitam. Cantik sangat. Nak masuk bayar RM3 :)






Habis tour hari kedua itu. Balik saja kami bersiap utk karaoke dan BBQ dinner :)




Esok hari kami check out menuju ke Kota Kinabalu. Singgah sekejap Strawberry Park, tapi strawberry tak ada. Jadi terus ke Kebun Bunga. Beli bunga lah Opah saya :)



Sampai KK kami menginap di Marina Court Condominium. Ambil 2 condo. 1 condo 3 bilik. Cantik, bersih, macam rumah sendiri, ada swimming pool, dekat dengan pasar filipin dan segala tempat shopping juga seafood. Memang walking distance. Cuma kami ada warga emas, jadi saya bawa mereka naik teksi :)







Apa best dekat KK selain shopping mutiara? SEAFOOD! Yesssss...kami tak makan di restoran. Makan bawah khemah kecil-kecil saja. Near pasar filipin. Ada deret khemah macam khemah orang kawin. Tepi laut. Ada banyak gerai makan. Kat situ, lobster hanya RM10, siap masak apa kau nak! Gilaaa....aku suka Sabah!


minta lah masak butter milk..aduhai

ok..esoknya kami balik KL. Itu sahaja. Breakdown saya devide 19 peserta. Tidak lebih RM250 seorang, utk 4hari 3malam, dari penginapan, 1x BBQ dinner, 1x Breakfast, transport with driver.

HEAVEN! Planning to bring family in laws pulak datang sini tahun depan. Yipppeyyy~!

Senarai Contact Number:
1. Kiram's Village 
016-6950057 - En. Jamal (owner, sangat baik)

2. Tansport.
016-8306165 - En. Fizul (owner, sangat baik)

3. Marina Court Condo
016-8310093 - Elise (agent, very friendly juga)

Tata :)

1 ideas:

nur

hi..blog walking here..singgah ler blog sy gak kat http://precioushandsatelier.blogspot.com/ tgk bunga2 cantik mekar dlm cara berbeza ssuai utk deko umah anda..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...