CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

July 17, 2012

Biasiswa Tenaga Pengajar Muda UiTM 2012/2013


Assalamualaikum *gitu lah sopan kalau dah berabad tidak berblog akibat rasa bersalah maka sopan lah aku hari ni*

Pengumuman kepada sesiapa yang berminat untuk menyertai UiTM sebagai tenaga pengajar, tetapi masih belum ada Masters atau gila sangat nak ambil PhD, silalah apply TPM, UiTM 2012 yang telah bermula 15th July, 2012 sehingga tarikh tutup adalah 25th July, 2012 *caci lah aku sebab lewat inform sekarang sudah 17th July kan?*

Tapi, sebelum kamu semua semakkan line UiTM tu dengan berpusu-pusu atau berpasu-pasu apply, sila check diri anda dulu ye. Pertama sekali result Degree dulu tak boleh hampeh *kalau lecturer dah hampeh, student nak jadi ape pulak tu? Jgn kau berani apply!* hahaha

Keduanya, mesti minat menjadi pensyarah UiTM sebab kamu akan di bond selama 7tahun atau gantirugi RM100,000.00 dalam masa 7hari. Fikir dulu ye. Jangan main sebat aje. Lagipun aku nak sound sikit ni *menanah lah telinga korang kejap* selaku pemegang biasiswa TPM, aku paling menyampah orang cakap tak serupa bikin. JANGAN sesekali guna biasiswa ni sebagai batu loncatan untuk dapat Masters @ PhD kemudian sampai masa kene report duty korang taknak dan lebih rela konon-konon bajet kaya nak bayar RM100,000.00 sebab nak kerja swasta kerana gaji lecturer sikit ke apa-apa nak banding gaji swasta korang tu. Memang saje minta cacian!

Mesti bertanggungjawab, mesti ada mission untuk jadi sebahagian warga pendidik dan memang mahu bergiat aktif dalam industry pendidikan Negara. Hah, macam makcik gomen kan ayat aku? Haazaaaaab!!

Ok adik-adik boleh layari laman sesawang ini http://onlineapps.uitm.edu.my/eTPM/ sila buka HANYA DENGAN INTERNET EXPLORER kalau tidak memang tak dapat apply.

Tak sabar nak tunggu kamu semua apply dan melalui zaman aku dulu pergi interview dan menangis oleh kerana sengal dalam interview tersebut. Kihkihkihkih Good luck ye, oh sekejap, untuk menjeleskan kamu, aku dah semester 3, next semester dah final semester. FINAL tau. Dah nak habis azab MBA di UPM ni. Yeeehaaaaaaaaaaaaaaaaa!! 

p/s: kalau tak faham apa-apa silalah bertanya kalau aku boleh tolong, aku tolong ler membuat amal jariah membantu kamu jadi warga pendidik, semoga sama-samalah kita dapat pahala menurunkan ilmu untuk diwarisi zaman berzaman. Gitu~ Tapi before tu panggil aku KAKAK SENIOR! muahahhahhahahhah *sejahat-jahat gelak*

Tata 

89 ideas:

Anonymous

KAKAK SENIOR...ooo KAKAK SENIOR..(huruf besar tuh ok)
KAKAK SENIOR da nak abes azab yer..baper tahun ek KAKAK SENIOR amik MBA ni??

-REEN yg COMEL lg CUTE-

Aini Qamariah

haih...ade saje lah mambang tanah ni...kamu dah apply kan? sile lah fikir nak jadi lecturer ape. OM ke HR? hahahahah nanti tolong buatkan kakak senior air oren 1 baldi ye. mekasih!

Anonymous

kak kalau tgh buat master boleh ke apply???sebb die nk transkrip master untk apply PHD..kn??kre x boleh apply la kan??
-g-han-

Anonymous

Kakak senior..kalau apply scholar ni sy kena belajar kat uitm jugak ke?

Aini Qamariah

ghan: boleh..no prob..dia akan reimburse yuran mba ghan..... :)
anon: mana2 u didalam @ luar negara.. tapi dia tgk nnt keperluan..kalau perlu dan lyk oversea die hantar..kalau dlm je..dia akan ckp lah..

woohaaaaa kembang kempis idung aku org pggl kakak senior! ptt aku suh pggl kakak senior yg comel lagi kurusss *verangan*

Al Kisah

akak senior, qiblat blah mana?? ayat pancing nak jadi adik angkat..

Aini Qamariah

uish...terus angkat jadi adik angkat..sejuuuuukk lah mata perut hati segala..hhhahaha

saeedah yafi'ah

assalamualaikum, saya da abes master bulan lpas, jd transkrip master tu x dpt lg sbb x convo lg... klw just dpt result final je leh x?

saeedah yafi'ah

nk tnye jgk, klw lepas shorlisted, ape next step? ade yg kate lpas 6 bln mock teaching baru ade intrvw...ape lg cbrn2 utk dptkan biasiswa ni ek..hehe...tq!

Aini Qamariah

saeedah: telah ade cgpa dalam mini transkrip kah? Kalau ada boleh apply :)

Sebenarnya based on experience, saye dapat call dulu dari UiTM utk dtg interview (mock teaching sekali), then before attend, surat UiTM pun sampai..kiranya once dorang select, diorang prepare surat and hantar, at the same time they will call u juga.

Interview tu sekali mock teaching, boleh tgk pada entry saya masa saya dapat surat tawaran..saya cerita detail ape jadi :)

good luck :)

_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me

saeedah yafi'ah
This comment has been removed by the author.
saeedah yafi'ah

kak senior, hehe... if nak attach ngn selin uitm, kna inform time nk apply ni ke atau bila kna gtau?

btw, tq for detail explanation! =)

Aini Qamariah

saeedah: tak pyh inform...tggu surat aje...kalau dah dpt surat tawaran dlm tu dia tulis "melanjutkan pengajian di dalam negara" "di mana-mana uitm" atau "diluar negara"... klu tulis kna dkt uitm so mmg masuk uitm jela belajar..mcm saya, saya belajar kat upm sekarang...under tpm.. :)

saeedah yafi'ah

ooo...hehe...thnx ea...for mock teaching, kna prepare slide right? nk prepare slide tu awal2 ke bila da dpt intrvw letter bru buat slide? tjuk tu nnt dye bg ke kte yg decide utk slide kte? slmat berpuasa.. =)

Aini Qamariah

slide pilih sendiri dan buat sendiri. kalau nak jadi lecturer HR, buat slide topic HR. Better amik buku text HR then pick 1 topic. less than 10 pages..

bila confirm ke interview baru prepare. yg tu senang aje rasenye..

hana yoriee

aini..lama tak jengah sini! hikss.. hrtu hana pun apply tpm ni. lor..rupanya aini kat upm ke? hana pun kat upm kat fac medic. baru submit thesis last month. takde transkrip pun. tapi apply je takpe kan? hana juz kepilkan surat dr GSO upm yg mengatakan kita tgh tggu viva. Boleh ke?

Ni yg nak kena tgk entry sblm2 aini ni..haha..

Purplefreak88

Hi. Nak tnya. selalunya berapa lama br tau kite layak utk dpt interview @ tk? then, interview tu camne eh? boleh share2 tak? hehe. TQ :)

cik violet

oh tidakkk.!! terlepas pandang tpm ni. hoho.

7 tahun kene ikat jd lecturer uitm? lame tuu. hoho

Aini Qamariah

ampun! lame tak tgk blog..huhu

Hana darling:
boleh2....hehe lama tak dgr cerita hana :) good luck ok :)

Purplefreak:
boleh refer jawapan saya pada saedah kat atas ni. and boleh juga refer pada label Biasiswa TPM utk tgk masa sy pergi interview :)

Cik Violet:
Lame memang lama. sebab tu yg apply mesti mmg nak jadi lecturer uitm dan sedia berkhidmat dgn uitm. Kalau kite ragu2, better tak perlu apply.. hehehe :)

_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me

Anonymous

hye nak tnye, maximum pengajian utk tpm berapa tahun ye?and also mcm mne klau kita dh berkahwin, and stay kat johor, tapi pngajian kat s.alam...saya baru nk apply, tapi nk plan la jugak mcm mne...n klau tbe2 dlm tempoh pengajian tu,termengandung mcm mne...hehehe...

Aini Qamariah

anon:
sorry lambat reply. Max pengajian adalah 3tahun. Kalau dapat biasiswa carilah U yg dekat dengan rumah. Kalau tak, kene lah pindah dan tak ada elaun pindah ke apa-apa. Just elaun sara diri je. Tak cukup kalau nak buat rumah sewa atau keperluan lain.

kalau dlm tempoh pengajian mengandung, saya rasa ok kot asalkan boleh habis dalam tempoh 3 tahun. Pandai-pandai lah cut off cuti bersalin or berpantang whatsoever. Yang penting habiskan dalam tempoh pengajian. Itu saja.

Anonymous

dear sis,

i nk confirmkn smule psl mock teaching tu..i kene pilih topic yg pernah i amek mse degree atau topic course yg i apply for MA tu..i still apply course under same fac...da blur da ni sis..if u could help me on this matter..hukhukhuk

Aini Qamariah

Dear anon,

choose topic related to what subject u applied for utk Scholar ni. topic yg u pally for MA.. :)

_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me

Anonymous

Salam,

Baru lps mock teaching minggu lps untk smbung PHD. nak tnye......

Biasenyer brape lame br kite dpt taw kite di select?

Anonymous

Akak , really need ur help sbb da ksuntukan msa . Sy dpt email kna dtg iv TPM Isnin ni . Kna prepare slide untk course kt aply for TPM or pe2 topik masa kt amek time dip or dgre dlu pon boleh ? Guess what . Sy da prepare slide bkaitan dgn topik sy blaja time dip . Huahua . . Ley ke kak ? Sy aply TPM course yg sama mse dgre .

Anonymous

msh menanti pggilan interview TPM...kwn yg amk PHD dh dpggil interview. kite yg nk apply master ni xtau ape cer.. ade kwn yg tgh amk tpm ckp result utk pemohom master tpm dh kua.. mkneny pmohonan kite ni gagal ke?
nk tny akk senior.. utk intake 2013 dh kua result ke?

Aini Qamariah

anon:
better prepare slide untuk kos yang mahu di ajar..itu better :)

anon:
erm...ada kata sekarang sedang dalam calling2 for interview. biase akan panggil interview sampai hujung tahun ni. Tak tentu juga. Mungkin bukan bulan ni..bulan depan dia panggil ke... :)

_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me

Aini Qamariah

anon:
sistem sekarang tak tahu lah. kami dulu interview bulan 2 dan surat tawaran bulan 10.. hahaha gile lambat. sekarang mungkin cepat kot. insyaallah :)

MyaZara

salam, kak, sy nak tnya, brape elaun yg diorg bg utk master...or if akak tau..brape elaun tuk phd?

Aini Qamariah

Ermmm tidak sesuai cerita pasal duit disini..ekeke tapi boleh lah...

aroung RM3k for Masters and for PhD supposed more than that..maybe add up another 1k...rasenye lah..

aziatie azan

salam akak senior yang cumil lg kurus (hehehe), ni 1st time jenjalan kat blog akak...bgus akak senior ni sbb share mende ni ngan kami...fyi, saya pun salah seorang yang dh pun terima tpm ni...thn lps lg...tp sept 2012 br msk blaja..kat upm gak...ehehe...elaun pon xdpt lg...nk tnya akak, agak2 bape lama tempoh nk dpt elaun tu...dh nk semput dh tgu nih...huhu

Aini Qamariah

Aziatie azan:
Ahaaaa..ni soklan paling bagus dalam byk2 soklan, dan paling bagus pujian yg diberikan...hahaha

dik, akak dulu masuk belajar bulan sept,2011.... gaji dahlah takde kan...elaun masuk bulan mac dek nun....... jangan kate semput, separuh mati jugaklah menunggu duit tersebut sampai ade rase nak terjun sungai punye lah stress...haha

tapi elaun KPT cepat, dalam 2 weeks after submit semua borang, insyaallah masuk kalau semua borang complete. Then, elaun KPT yg masuk 1st time tu cover byk elaun sekali gus, jadi banyak lah.

Pepandai lah nak manage tu sementara tunggu elaun tutor uitm masuk...huhu

nani

As-salam sy ni snanye bru je taw psl tpm sume2 ni..sy nk tye klu sy blum lg grad dr study ijazah sy skrg ni cmne?skrg sy tgh wt degree biotech n sy mnt sesgt2 nk jd pnsyarah snanye wlaupn sy ptt nye keje research2 ni..sy bru pasan yg nk apply tuk 2013 da ttup..sy mmg kene tgu sy grad degree dlu bru blh apply tuk tpm in master/phd ea? sori sy mmg blh cite xtw pape psl biasiswa tuk master ni snanye huhu..btw thanks in advance sis =)

Aini Qamariah

nani: wsalan..boleh apply bagi pelajar tahun akhir atau semester akhir degree. boleh tunggu next intake..

Anonymous

Salam.nk tny.mcm mane nk apply utk TPM?kne apply msuk U dulu ye..or mmg kne apply under TPM then choose U yang kita nk msuk ke?sy x paham process flow dia.huhu.sorry akak senior yg cantik lg kurus menawan.sy budak baru belajar minta tunjyk ajar

oren merah

Salam. memang nak tunggu result dia lama ke?saya rasa nak dekat 6bulan dah ni.ada tak dibgatahu kalaupon gagal?
terima kasih.

Anonymous

Salam..
nak tanya, elaun diberi selama tempoh kita berlajar atau ikut semester. Maksud saya kalau cuti semester dapat x? hehehe

Aini Qamariah

Anon:
Apply di web uitm....tak perlu apply U pun tak apa... apply biasiswa dulu...dah dapat baru cari U...

Oren: dulu saya lama...sekarang saye tak pasti.....ikut fac mungkin...

Anon: dalam cuti pun dapat elaun...ikut bulan :)

Anonymous

Salam kak.. Sepanjang tempoh pengajian, berapa ya elaun yang kita dapat.. Saya pilih local Uni, so memang dioffer local uni lah.. Cuma nak tahu elaun yang dapat sepanjang tempoh pengajian dan juga gaji TPM nanti.. TQ akak ;)

Anonymous

Kakak senior yg kurus lg cute menawan..kiranya senang ke nkdpt biasiswa ni???sy dh dpt tawaran kt u,tp blom ada lobang2 sponsor..huhu

Anonymous

salam kakak senior yg undoubtedly pretty.. :)

saya nak tahu kalau sepanjang pengajian under TPM, kita akan ada job as tutor tak, or belajar je full time?

and then for kakak senior, lepas MBA terus jd lecturer or repeat lg life as TPM scholar untuk PHD?

thanks
syera

Anonymous

Salam akak.
Saya dh terlepas utk intake 2013 ni..Prog TPM ni buka setahun sekali shj ke? akak tau x anggaran bila selalunya dia buka?

Anonymous

Salam akak,

saya dh dpt offer biasiswa ni. Then, nk continue master ni 1st thing kene lepas exam ielts dulu ke? or ielts ni hny utk further study ke oversea je?

Aini Qamariah

sorry lambat reply ye.. bz..
anon:
Elaun tu kalau nak tahu sile email atau PM lah..private dan tak sesuai di share di public page :)

anon:
terima kasih ye walaupun tak kurus sgt kakak senior ini :))
tak senang..tapi tak susah..usaha..prepare, insyaallah :)

syera:
heheheh.. yes.... tidak dibenarkan berkerja sepanjang pengajian..full time study, sebab kita akan dapat gaji tutor.. cuma tak perlu mengajar :)
nak terus PhD boleh... nak masuk mengajar boleh...

anon:
tak pasti bila die bukak... tak ada specific date... insyaallah akak selalu update bila die bukak nanti ye :)

anon:
IELTS adalah wajib di buat utk semua TPM.

Candylicious

Hi dear,

Can i also email u utk dptkan info pasal elaun tu?hehehe..

I think i'm gonna apply for PhD coz i dah ade MBA. How long is the duration for PhD yer?do u mind to share kot2 u ade info about this.Tq dear :)

Aini Qamariah

Candy:
Boleh :)
Utk elaun PhD i belum pasti lagi sebab i pun baru nak apply for PhD under TPM ni... tapi duration PhD ialah 3 tahun max :)

mila

Salam akak senior yg comel lg bek hati..

saya sbenarnye xbape nk phm flow TPM ni?? boleh akak share info ckit kt sy.

Skrg ni sy tgh apply master cousework kt uitm untk second intake 2013 n result akn kua bln 3 ni.

Sy nk tny klu sy dpt smbung master boleh ke apply TPM ni???

TPM ni apply sebelum smbung master or selepas smbung master???

Akak tolong la sy...sy begitu kebuntuan.

Aini Qamariah

Mila:
Boleh apply sebelum masuk Masters, atau sedang dalam pengajian Masters. Tak ada masalah. Kalau dah masuk belajar dalam 2 sem, then dapat TPM, nanti UiTM akan bayar semula yuran 2 sem tadi..

Nurul syazawani

hai kak.. melepaslah saya nk buat TPM ni sbb sekarang saya tgh buat master pjj kat upm. sedihnya...

Aini Qamariah

kenape melepas? apply je lah.. di dalam pengajian pun boleh apply :)

Things to Know about Mua~

Salam, sy ada apply TPM ni 2 taun lpas, pastu kna pgl interview, stahun kmudian dorg pgl 2nd interview. Skrg dh stahun 6 bulan sy tgu untuk result. Memang normal ke?

Aini Qamariah

Normal.. atau maybe u dlm kiv list.. tapi mmg biaselah lambat tu..

Anonymous

Assalamualikun akak yg baik hati,
Nak tny...kalaw saya skarang tgh amik master leh apply jgak ke kak?o_O

bluefairy

Hi Kakak Senior yang cantik lg bergaye (tetibe ayat xsame seperti yg disuruh)..huhu..Utk tahun ni akak rase intake bulan bape eh?saye serious nak apply..klau akak taw akk update eh..ni email sy mochaholic87@gmail.com
TQ bakal kakak Senior..hehe...

Aini Qamariah

anon:
boleyyyyy

Aini Qamariah

Hehe tak dpt dikesan. Ikut kursus juga. Biasa awal2 tahun ni mmg buka...

Anonymous

Assalammualaikum..saya minta maaf jika soalan saya ni mengganggu Saya bercadang nk aply biasiswa TPM, jadi saya nk tau , adakah elaun tutor masih lagi 1500 ataupun sudah naik? ke ada beza jumlah elaun antara PhD dan master? Saya sekadar bertanya, kerana saya ada tanggungan dan saya kene plan financial saya betul-betul.

Terima kasih ye :)

-Nisa-

Aini Qamariah

elaun tutor dlm rm1500+
tak masuk elaun KPT...
total almost 3k permonth..
rasenye PHD dan master berbeza..

Anonymous

terima kasih..yang elaun KPT tu applicable untuk local ker? kalaau oversea mcmner?

terima kaish

-nisa-

Aini Qamariah

elaun KPT applicable for both local n oversea..

Anonymous

Salam kak. Saye mmg minat dgt dgn TPM. Tpkn, klo saye xsilap sekarang open for phd je. Saye nak continue master. Mmg mcm ni ey? Master tak skali dgn phd pnye application?

Anonymous

kakak seniorita mamasita! ada tau ka ini taun bila dia ada bukak jugak?? saya punya tunggu punya tunggu punya tunggu belum nampak ada bayangan jugak ini tahun punya borang.....

Anonymous

salam...kak nk tnye..:)

saya dpt smbg blja bln sept ni... tp utk penempatan semua kte byr sndri dulu ke mcm mne ea? sbb nk tggu duit kpt tu cm lambat je.. huhu

Aini Qamariah

wsalam,
boleh cek dgn U yg nak sambung belajar tu. kalau UPM, just bagi saje surat tawaran biasiswa, dan semua bende dapat free sebab dorang tau biasiswa akan cover.

U lain tak pasti kene semak.

Anonymous

Salam.. hai kakak.. Nak tanya ni. sy dah lama dah nak apply TPM sekian tahun, tapi sangkut sbb masa degree dapat 2.98 je. Tapi master dah bertaubat dan belajar bersungguh dapat pointer 3.83. Takde peluang jgk ke nak apply TPM ni since degree xlepas 3 :(

Anonymous

Salam Kak, first & foremost thanks for the TPM sharing,saya just nak tye regarding TPM Course selection.

If sy ade degree in engineering but then skrg dah 2 taun keje in HR Field.Jadi masa nak apply boleh amik course related to HR ke?

Or must select course related to engineering jugak..thanks yea

Aini Qamariah

Untuk jadi academician, degree Dan masters perlu 1aliran... PhD boleh lenyek kos lain.. :)

Aini Qamariah

Pastikan degree n masters 1 aliran, Dan kalau bab tu ok, boleh try PhD takde masalah..

Aini Qamariah

Esok bukak.. 1ogos-21ogos 2013

Anonymous

Salam akak, sy akan sambung master coursework uitm untuk intake sept 2013. n course yg saya pilih untuk master is statistic sedangkan mase degree amik mechatronics engineering..
let say kalau sy nk apply for TPM ni, akan timbul issue x bile time interview?
sy nk sambung master in statistic sbb i believe my stregth is in math and I really love working with numbers..hehe..so, if ade rezeki terpanggil untuk interview TPM, nak kene mock teaching pasal stats ke? and also, if amik master in coursework mode, nk kene ade proposal jugak ke mcm research?

ini email sy- nazira239@yahoo.com, harap boleh dapat respon dari akak very soon, sbb esok application untuk TPM intake 2014 bukak..

Aini Qamariah

1. Perlu mohon utk mengajar subjek yg sama dgn degree or at least same fac. Sebab nak jd academician kite perlu pakar, specialist maknanya perlu major degree Dan masters sama.

2. Tak timbul isu nak mock teaching yg mana sebab dlm Surat panggilan temuduga dah ditulis uitm mahu awak nanti mengajat subjek apa. Jadi akan mock teaching subjek tersebut.

Coursework tak perlu proposal.





Anonymous

hari x boleh masuk.. penangguhan..

mayamin yuhaniz

Asslam ;)
Tahu apa2 pasal cuti penangguhan TPM utk bersalin?

Aini Qamariah

Tak di galakkan menangguh pengajian tapi kalau dah preggy Dan nak bersalin boleh ambil Dan isi boraNg penangguhan.

max bug

Assalamualaikum kak senior mannniisss. Sy dlm plan utk smbung Master(Maths).Slpas start jenjalan kat 1st comment smpailah abes, mcm2 pertanyaan nk hembus ni. (Ni bg yg positif dpt TPM after sume interview,test,etc..)

1.Skim ni mcm SLAB ke??

2. sy tgk iklan TPM 2014, diorg mention pasal "BELUM melanjutkn pelajaran".Tetibe teringat komen akak sblm ni,even DALAM PENGAJIAN still blh proceed.

3.Memandangkan feedback diorg almost 6bln, agak2 rasional ke sy dptkan SV,Uni,siapkan proposal so xlah melanguk tnngu 6bln(cz still stick dgn plan nk smbung Master even finance pn masih terkapai-kapai).Niat di hati nk sngt dpt SBTPM ni.

4.Pasal elaun,DURING MASTER, kta dpt elaun KPT+Tutor ke?? so, yg ELAUN TUTOR tu sbb kta attach dgn UiTM ke?Cz mcm SLAB dpt elaun sara diri yg KPT bg(xsilap sy)

5. let's say lepas Master, nk mengajar terus, mostly kita akan mengajar diploma students ke?

Blh x sy bg conclusion, START dr apply apps utk MASTER(eg:hntr proposal,tnggu respon pihak Uni,register,pengajian Master....) kita anggap TPM ni as scholar(even mcm2 condition diorg bubuh).

**FYI, after dpt offer Master, sy diberi 6bln utk register as PostGrad Student.
:::FADIL:::

Anonymous

Salam senior. Borang penangguhan pengajian tu borang yg mana eh? Ada x link dia? Sy try cari x jumpa pulak...

Anonymous

salam kakak senior...bole ke apply if skrg umur dah 30 thn? pastu sy dulu belajar accountancy...so ape yg sy tau if amik tpm in accountancy kena complete master together with acca..fyi, skrg ni sy amik acca part time..so bole ke sy apply tpm 2014 ni? thanks..

Anonymous

salam. tahu tak tpm ble bkk lg sbb sampai skg tggu penangguhan tpm.1 ogos tu xde pape brita

Aini Qamariah

Tak dapat dikesan bila buka semula selepas penangguhan..

Aini Qamariah

borang penangguhan / perlanjutan tempoh pengajian.

Aini Qamariah

max bug:
1. mcm slab. tapi slab utk kakitangan awam. TPM utk org luar yg belum pernah menyertai uitm.

2. entry dulu tak valid. entry sekarang ade dinyatakan mmg utk yg belum memulakan pengajian ketika memohon TPM.

3. boleh buat kalau konfiden mmg dapat skim ni. tapi better tggu saje, sebab dah dapat nanti ade tempoh sehingga setahun utk mulakan pengajian.

4.elaun KPT dan tutor. elaun tutor dapat sebab kita telah jadi sebahagian UiTM.

5. diploma atau degree uitm tempat mengajar yg akan beri portfolio pada TPM yg report duty. tak ada specific.

nasra

As-salam akak..sy nak tanye.. hari tu sy ade apply utk tpm ni, then sy tersilap isi details psl result, sy terletak CGPA sy yg diploma (3.50) spatut nye sy kne isis CGPA degree sy la (2.92), Then diorng panggil utk mock teaching & interview, so klo sy attend, agak2 akak ade msalah x?

Aini Qamariah

memang akan ada masalah sebab dia akan check result degree. TPM degree wajib above 3.00

mariam

salam. saya dh dpt offer phd tpm uitm br 3 minggu yang lps.offer luar negara.tapi saya kena masuk belajar by 30.09.2014 ni..sedangkan byk lg dokumen yg kena settle, btn,pot,ielts..agak2 sempat tak sy bt semua tue..memandangkan skrg dh jun 2014.kl x sempat..blh ke sy bt rayuan dalam negara.harap dpt membantu.terima kasih..

Anonymous

salam. sy graduan uitm (degree), dan berminat utk apply biasiswa tpm. tapi ada beberapa perkara yg sy tak berapa faham.
1. sekiranya sy apply utk mana-mana kursus bagi pengajian master, dan sekiranya dapat, sy boleh memilih utk melanjutkan pengajian peringkat master di mana-mana ipta dan bukan hanya di uitm ke?

2. Sekiranya dapat panggilan interview dan sy tidak hadir, adakah sebarang tindakan boleh diambil ke atas sy?

3. Ataupun sekiranya saya telah lulus semua peringkat interview dan telah menerima surat tawaran, tetapi saya menolak tawaran tersebut adakah saya akan dikenakan tindakan?

Mohon pencerahan, sebab saya agak keliru mengenai perkara ini.

Aini Qamariah

anon:
1. didalam surat tawaran uitm akan decide sama ada perlu sambung dengan uitm atau boleh pilih U lain. Kebiasaannya jika kursus tu ada ditawarkan oleh uitm, uitm akan minta sambung di uitm. kalau tak, memang boleh pilih.

2. nama di gugurkan dan kemungkinan akan ada rekod dan tidak dapat utk apply pada tahun berikutnya. adalah lebih baik tak apply jika tak pasti.

3. sama mcm SPA sebagainya, pasti akan disenarai hitam sebab bukan mudah admin/HR uitm nak saring dan kemudian pilih dan melalui mesyuarat sebelum dapat dibuat senarai utk penerima biasiswa dan sebagainya. Jadi, jika kita tak serius atau tak pasti, berilah orang lain peluang.

Anonymous

Asalkm..dah hbis master ker?sy pn bukan staf uitm.tp dpt slai..pastu bawah program pspm..semua sama macam tpm tapi nanti jadi penyelidik.

Unknown

Assalam kakak senior! Maaf kalau lewat sangat menyibuk hehee. Selepas tamat Master under TPM, bolehkah kita memilih mana-mana lokasi kampus UiTM untuk berkhidmat sebagai pensyarah? Sebab saya sudah berkahwin dan kami berdua nak apply TPM bagi sesi 2016. Risau kalau tercampak jauh, sorang Sabah sorang Terengganu :(

o'she ashikin muzapa

assalam sis.. sy baru je apply tpm utk intake 2016.. masa isi borang online tu, pilihan utk course master x byk.. pastu xde pun pilihan ipta selain uitm.. in fact, faculty bisnes (masa sy degree) pun xde pilihan coursework utk master.. so, sy terpaksa main pilih je mana2 pilihan yg ada.. sy pilih sarjana pengurusan halal (under fakulti akademi pengajian islam & kontemporari).. sgt lain dgn degree dulu (health admin).. soalan sy, klu ada rezeki ditawarkan tpm nie, adakah sy boleh tukar pilihan coursework/ipta sblm interview? sbb segala salinan dokumen dah pun dihantar ke fakulti akademi pengajian islam & kontemporari..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...