CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

June 20, 2013

Ikan Patin Asam Tempoyak

Ok, tadi sambal betik, sekarang Ikan Patin Tempoyak. AWAS! ini bukan resepi Mak Mertua. Bukan resepi Mama juga. Ini aku buat penyelidikan (eceh) aku buat gabungan macam-macam, dan jadilah resepi yang aku guna pakai bertahun dah bagi laki aku makan. Hahaha

Resepi Ikan Patin Asam Tempoyak 




1 ekor ikan patin dibersihkan dan dipotong
1 batang serai di ketuk
1 batang bunga kantan di belah 4
3 batang daun kesum
1 helai daun kunyit
1 biji kunyit hidup sebesar ibu jari
2 ulas bawang besar
2 tangkai cili hidup
Tempoyak, garam, gula secukup rasa

1. Blend : kunyit, bawang besar, cili hidup, belacan, tempoyak 
2. Tumiskan dgn sedikit minyak
3. Naik saja bau asam tu, masukkan serai dan daun kesum
4. Biar seminit dua, masukkan air secukupnya
5. Perasakan dgn garam dan gula.
6. Dah menggelegak, masukkan ikan.
7. Masukkan bunga kantan dan daun kunyit
8. Dah masak ikan, tutup api.

Selesai!

Tips:
1. Tempoyak paling syok adalah yg tak masam sgt (lama), kalau dia manis-manis durian memang seronok gilaaaaaaaa masam manis rasa dia.

2. Garam gula ikut suka. Masam pun ikut tempoyak. Ikut selera, suka masam letak byk tempoyak, kalau tempoyak baru, tak masam, letak lah asam keping ke atau asam jawa sikit.

3. Yang buat kuah pekat ialah tempoyak yg di blend tadi dengan segala bawang tu. Kalau dah buat tapi tak pekat, nak tambah tempoyak jangan terus scoop masuk dlm periuk, masukkan dlm blender dulu, letak air sikit, letak garam gula sikit, blend dan tambahkan dalam periuk.

4. Orang selalu tanya "ikan sungai tak hanyir ke?" ok aku beli ikan sungai yg sangkar. Patin sangkar. Yang hanyir ni patin kolam. Kalau patin sangkar aku tak perlu beriye-iye buang hanyir sebab dia tak ade bau pun. Tapi kot lah korang memang tak boleh bau sikit pun, buat macam ni:

- ikan yg dah di bersihkan, rendam dalam air asam jawa.
- kalau takut jugak lagi, lepas tu rendam air limau
- kalau rase tak konfiden jugak, masukkan dia dalam tepung gandum. Goreng. hahahha bukanlah, masukkan dalam tepung gandum.. balik-balikkan... biar lama sikit, kemudian bersihkan dia.

Sekian terima kasih makcik-makcik kepoh sekalian! haha

0 ideas:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...