CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

April 19, 2010

Bride's Journey Begins : Hantaran

Setiap pengantin mesti nak sesuatu yg berharga utk hantaran masa pernikahan / perkahwinan masing2 kan? Same laaa *angkat2kening*. Aku pun mcm tu. Since mula2 plan for wedding ni, hantaran antara benda yg pertama masuk dalam bajet and checklist. Sebab? Selalunya hantaran lah akan makan duit yg banyak. Yela, kalau korang dah nak sangat kasut Gucci, Jimmy Choo bagai.....boleh ke dapat RM10? hahahahahahaha

Then, same story jadi kat sini, En.Azuan and i memang selalu sgt berbincang pasal hantaran. In fact, we both dah start survey since right after bertunang. Nak budget and simpan2 duit *konon2*. Dari 1st month surveying lagi dah masuk butik CK, DKNY, Tods, Aigner, Coach and tah hape2 brand yg aku sendiri baru tau ade brand tu. Hahahahaha gile kampung. En.Azuan plan utk beli semua CK, sebab die tak pernah guna perfume selain CK..so, nak hantaran die semua barang2 CK..*amboi3*tunjukjarikelingking* dari baju, perfume, belt, kasut, jam, semua CK *katenyer..*

And aku? Plan for barang2 DKNY sebenarnya, dah pegi butik, tgk sandal dia, beg, jam and perfume... :) Oh indahnya mimpi2 hantaran ni. Mimpi kan..harus lah indah. Aku pun actually tak cerewet...So, time utk buat budget dah sampai.......kire2 punya kire2, total semua sekali hantaran sahaja ada dalam approximately RM5k..full set.. hahahahaha terus kitorang gelak *byknye duit ko, nak makan lunch pun asek mamak* hahaha

Gile? RM5k hantaran saje? Lepas tu aku yg sengal ni nak set barang kemas (taknak cincin aje) konon...ko tgk berangan tu...tak sudah2...while En.Azuan pula, mcm biase, cool aje, die kate taknak pun cincin *sewel kot* mane ade org tak bg cincin time menikah dekat lelaki..dah tu nak sarung ape kat jari die? takkan glove bola pulak? haih..mule lah dah bercanggah pendapat.

Setiap pasangan ada sebab musabab die pilih ape die nak utk hadiah hantaran...and kami telah sepakat utk bg item2 kat bawah ni. Puncanya, bila kami fikir2, En.Azuan kate, kasut aku byk. Ayah pulak kate, kasut aku melampau sampai amik rak kasut family members yg lain sebab tak cukup nak letak. Plus tanpa pengetahuan aku, ayah dah buang kasut2 yg die kate aku tak pernah pakai (padahal kalau tak pakai bukan pasal tak muat tapi mungkin kasut tu utk majlis formal sahaja..adoi).

Then, perfume pulak, En.Azuan kate, after perfume dah hbs, aku nak simpan ke botolnya? Ke aku beli perfume lain dan botol hantaran tu aku campak dalam tong sampah? *pedih* lepas tu, handbeg aku die kate, aku selalu beli handbeg, adekah bile handbeg ak dah outdated aku akan buat clearance dan bg sedara mara seperti yg dah terjadi pada handbeg2 lama aku? *pedih jugak*..

Same thing utk En.Azuan, kasut, baju and perfume or semuanya lah, lunyai jugak nanti. Masalah........ape yg boleh tahan lama? Last2, both of us fikir2, and with the same budget, kami beli barang2 idaman kami sekian lama....he will buy me 1 barang yg aku mmg nak sgt, and i buy him barang yg die nak sgt..........maka terjadilah hantaran kat bawah (item disusun mengikut dulang) :

From En.Azuan to me:
1. Sireh junjung
2. Bunga rampai
3. Set barang kemas (rantai, cincin, gelang, earings) + Mas kahwin
4. Cheque duit hantaran + Jam tangan
5. Camera Canon DSLR 1000D (rebel XS)
6. Tafsir Al-Quran + Buku agama
7. Telekung
8. Buah-buahan
9. Cake / kuih / etc

From Me to En.Azuan:
1. Sireh junjung
2. Bunga rampai
3. Cincin nikah
4. Laptop Acer TimeLine 4810T
5. Al-Quran + Tasbih
6. Sejadah
7. Patchi / FR / BeRyls
8. Halwa / Manisan
9. Kuih / cake
10. Makanan (tak decide lagi, mama buat,haha)
11. Makanan (tak decide jugak lagi)


Itu lah dia akhirnya. With the same bajet as before, last2 i will get my dream DSLR camera (sgt jakun dgn camera ni) and he will get his lappy yg ikut spec yg dia idamkan selama ni *bakal tidak dihiraukan sebab dia akan asyik buat keje grafic kat laptop* :(


Siape aje yg tak tau aku sgt suke bergambar. Sebab tu bila org suruh tukar hp canggih aku taknak. Sebabnya, hp aku sekarang ade camera 5mp....hp lain selalunya 3mp..BFF Nani suruh tukar pakai BB, hahahaha tak teruja sgt sebab BB ade 2MP or 3MP aje...aku cuma takleh tahan nafsu tgk Sony SATIO..12MP..tggu lah aku akan beli.....Aku memang takkan beli sendiri DSLR kalau takde pasal. Harga dia tu membuatkan aku tak mampu..dan terpaksa telan air liur setiap kali tgk camera ni. But i admire those who have it especially perempuan, sebab org yg takde minat dalam fotografi mmg takkan beli camera ni, officemate aku ade sorang (perempuan) ada this camera. Dia bawa masa ofis aku buat workshop dekat langkawi, masa tu teruja sgt, sebab camera ni mampu buat org tak cantik pun jd cantik..hahaha dan pemandangan yg huduh jd superb *berangan lah ko, bace guide book pun ko dah tertido,pemalas).

Hehe, mama kate aku pelik sebab suke benda2 mcm ni, termasuklah aku sebenarnya tak suka brg kemas sgt. especially yg berwarna kuning..hehehehehe..lantak laa, ramai jugak kate pelik, sebab aku patut excited bila nampak handbeg coach or kasut gucci, tapi nyatanya tidak..hahahahaha...i will buy benda2 tu 1 hari nanti...ok..lebih excited utk amik gambar tepi pantai guna DSLR dan matahari terbit / terbenam using my DSLR ni..yey~! Tak terkata bila En.Azuan terus pergi kedai dan beli..hahahahaha :)

Ok, itu sahaja.. nanti kite borak lagi...

p/s: Sebenarnya, apa2 barang pun boleh dibuat sebagai hantaran. Soal harga, adalah ke 2, yg penting, ukur lah baju kat badan sendiri supaya after kahwin kite tak sengsara sangat dgn duit hutang.. Life after wedding tu lebih penting..Puji-pujian org kan sementara saje? *pandainya cakap,cili mulut tu nanti* heh

10 ideas:

firhan

sy tawu sape perempuan yg ade dslr itu!!! hahaha :P

AiniQMY

hahaha..terpuji die tiba2 kan? alalalalala....saye suke camera dia!! ;P

Sarah Abd Rahim

Hehe.. Barang hantaran ni sentiasa boleh menimbulkan perbincangan yang panjang lebar.. Kami berdua pun sama.. Hehe.. Takpelah, at least for you everything dah settle. Kitorg 2 hari sebelum nikah baru nak kelam kabut beli a few more items hehe..

Yanie

Macam sama je. Nak beli hantaran i pun berkira2 babe. Survey sana survey sini. Pastu dok serba salah. Padahal dah plan lama dah nak beli apa. Bila time nak beli tu i dok contemplating. Should i buy this, or that? Or not buying at all... Hoho... Bajet babe bajet... Tuh yang dok berkira2 tu. What to do....

But anyway, selamat berkenalan. Haha

AiniQMY

sarah:
you punya azab dah hbs dah dear, walaupun last minit...hahaha sure gempak hantaran u...i nak tgk kat page u now...ekekkeke :D

Yanie:
End up u beli ape bebe? hehehe tak percaya betul both of us kedekut rupenyer tau..bile i pgg 1 thing die bising..bila turn die pgg i bebel..hahahha susah laa..

Eh, selamat berkenalan kat u jugak k!

hana yoriee

what a wedding blog!! 1st time bace n i was so impressed..hehe..i follow u yea?

anyway..hana pun tgh duk pikir nak beli ape utk hantaran..en tunang kata kami kena pentingkan kehidupan after kawen..huhu..taat kan aje lah..

AiniQMY

Hi Yana,
Happy reading tau...semua ni adelah merepek aje...dulu suka cakap sorang2, now better tulis dr cakap..hahaha..

Takpe, u ikut cakap tunang u, future husband kan...lelaki selalu fikir jauh sikit..insyaallah best! :)

dear, y i cant follow ur blog ye? takde public sharing ye? :(

hana yoriee

aini..tak boleh ke?hana tak tau pun..huhu..rasanye boleh..cube lagi yea.. =)
mesti dup dap dup dap dah saat ni kan?hihi..semoga semuanya berjalan lancar k?

AiniQMY

Haah, takpe, i will try sampai dapat folow hehe :)

Sekarang tak terkata gabra nye. Rase mcm semua bende tak siap lagi, rase mcm tak tau sape yg boleh dtg kenduri.. semua yg negatif tu ade je dlm otak ni.. aaarrghhh kene amik nafas selalu..huhu

hana yoriee

aini..bawak bertenang..buang yg negatif, ambil yg positif..k?renung2 kan..hehe.. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...