CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

January 8, 2014

Student pagi tadi

Tadi aku ada kelas, start pukul 8:30 am. Macam biasa aku masuk memang awal. Belum pernah lagi aku start kelas lambat. Alhamdulillah lah kan.

Hari ni pula kelas dengan budak bijak. Aku bukan cuba utk asing-asingkan atau label-label kan student aku bijak ke bodoh ke sederhana bijak ke apa benda, tapi standard lah, budak accounting kot, mau ke tak bijak.

Accounting student ni dia macam senior-senior dia zaman aku dulu kan, diorang budak skema. Rigid. Dan susah nak pull off creativity dalam otak diorang sebab dia takut. Nerd.



Dia tak berapa flexible sebab kebiasaannya orang yg faham risiko dia takkan ambil risiko. So budak accounting memang macam tu (ini pandangan aku, jangan nak emosi lebih).

Bila dengan budak pandai, aku ade high expectation sikit. Which is, aku expect diaorang ni BAGUS. Alkisahnya lah, hari ni aku habiskan chapter 5 selama lebih kurang 45 minit sahaja. Memang sekejap. Kelas 8;30-10:30 tapi at 9:15 aku dah khatam chapter 5.

Tapi at 9:10 am another 5 minits sebelum aku khatam (aku tengah terangkan slide yg terakhir), pintu kelas diketuk. Aku kunci pintu tadi. Dan bila aku buka, rupanya student aku. LEWAT. Lewat 40 minit.

Anehnya, macam aku bukan diri aku yang hot temper, aku tak marah budak ni. Memang budak lelaki. Takde lah muka brad pitt sampai aku terkesima ke apa benda. Biasa saja budaknya. Aku tak marah. Aku suruh dia duduk. Dan aku sambung habiskan penerangan aku.



Dia kata sorry madam, aku angguk sahaja. Aku memang tak tahu nak react apa masa tu. Lewat 40 minit ye! habis sahaja chapter 5, aku suruh buat group discussion on their business plan sehingga habis kelas. Aku dalam kelas bagi advise to each group yang ada masalah dan tolong-tolong mana-mana patut.

Bila keluar dari kelas, aku fikir sesuatu. KENAPA AKU TAK MAKI BUDAK TU TADI???????????

Tak senang duduk aku tadi dalam office fikir kenapa aku tak marah student aku tadi. Kenapa aku tak jerit kat muka dia, atau halau dia keluar kelas atau cakap pada dia, JGN BERANI MASUK KELAS SAYA KALAU DAH TAHU LAMBAT!



Aku tahu korang pun sekarang tengah fikir "alahai baiknya kau aini, lewat 40 minit kot! bukan 4 minit!!"

Tapi seriusnya aku senyum aja bila aku dapat kenal pasti sebab kenapa aku tak marah budak tu tadi. Entahlah, utk statement paling poyo yg aku boleh buat, masa aku mula-mula mengajar beberapa minggu lepas, aku asyik cari identiti aku sebangai pendidik. Dan dengan itu, semua jenis pensyarah dan cikgu zaman tok kaduk aku muncul dalam otak. Pelbagai karakter.

Akhirnya aku janji 1 benda dalam diri aku. Aku kena adil. Mula-mula aku fikir, aku pun student jugak dulu. Aku pernah ambil diploma jugak. Aku jahat jugak. Aku playful. Aku irresponsible. Aku malas. Bila aku fikir macam tu aku rasa aku faham budak tu tiba-tiba.

1benda buat aku rasa tindakan aku betul, walaupun dia tahu dia lewat 40 minit, DIA TETAP DATANG KELAS AKU DAN MINTA MAAF PADA AKU SEBAB DATANG LAMBAT. That's it. Kat situ aku simpulkan yang dia taknak tertinggal apa-apa pelajaran dia, tak suka tertinggal kelas aku. Jadi balasan pada usaha dia tu takkan lah makian dari pensyarah dia, kan? Aku rasa tak adil pula.

Dia boleh saja taknak datang, Aku cek nama dia belum pernah tak datang lagi kelas aku. Kalau dia dah selalu ponteng maybe dia terpaksa dtg juga tadi sebab takut kena tindakan tatatertib. Tapi dia selalu datang, kalau aku zaman diploma dulu, aku siap kira, kot-kot selalu sangat dah aku g kelas subjek tu, tetiba aku rasa ter"overslept", sumpah aku sambung aja tidur!

Aku terfikir jugak. Budak "bijak" punya kelas. Aku ada ajar budak "lemah" utk subjek ETR ni. Kalau budak lemah yg buat perangai tu, tindakan aku sama tak? huhuhuhuhuhuu....... aku serahkan pada takdir saja. Tapi yang aku paling suka, so far, kelas aku tak pernah ada yang missing in action lagi. Baik kelas pandai atau kurang pandai.

Entry hari ni lebih pada nak beritahu, yang zaman pun dah berubah. Dan sepertimana aku paling benci lecturer garang macam Mak Tiri, aku pun taknak students label aku mak Tiri tak pasal. Siapa kata tak boleh marah-marah? Tapi bila marah mesti kena pada tempat dan bersebab. Aku benci lecturer aku yang ikut mood masa masuk kelas.



Agak-agak tak cukup tidur, hambur maki hamun marah herdik student tak tentu pasal. Aku doa Allah sentiasa pelihara lidah aku. Sentiasa pelihara akal dan perilaku aku. Supaya aku jadi pendidik yang bagus. Semoga Allah jaga aku sepanjang hidup aku menunaikan amanah mak bapak budak-budak ni untuk jaga dan didik diorang.

Tapi, apa-apa pun, students mesti tahu satu benda, kesabaran setiap manusia tak sama. Jadi jangan bagi dugaan kat lecturer hebat sangat, Takut kalau meletup, ke kuburan kau perginya.

Oklah, nak ambil dadam balik sekolah. tatatata

2 ideas:

Al Kisah

uish.. baiknye ko. aku depends pada lecturer.. kalau lecturer macam ko, aku berani lagi masuk kelas.. tapi kalau garang macam mak tiri.. better au ponteng terus dari kena herdik sbb mai lambat..

Aini Qamariah

tade lah baik Ed, gamaknya aku baik kot mood pada hari itu.. malas aku nak marah-marah orang, spoil mood aku satu hari je.. hhuhuhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...