CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

September 30, 2009

SEPI katenyer

"Bisik ku pada bulan

Kembalikan temanku, kekasihku, syurgaku..

Tanpa dia malam menemaniku..

Sepi memelukku..

Bulan jangan biar siang..

Biar malam ini kelam..

Biar ia sepi sepertiku......."



Sajak : hebat

Latar belakang penceritaan : Bagus

Lagu2 tema dan lagu scene : Tepat

But still.....i cant feel the real emotion of SEPI itself when watching it. hahaha am i sengal? maybe, but, mmg tak rase SEPI, sebab didominasi dgn happy ending lebih dari sad ending or SEPI per say..tak kisah laa..just a comment ok...takde ape pun..maybe i expect too much for this film.. :)



tgk filem2 mcm ni tiba2 buat diri rase mcm terbawa2 pada mcm2 "scene" dlm hidup aku sendiri...byk sgt, mcm album berkembar dah gamaknyer aku rase kalau nak selak..hahaha bahagi2 kan hidup aku pada beberape peringkat and pecahan (dah mcm cikgu sains & matematik) setiap satu ade kisah2 yg tersendiri...



Sedih dan kegagalan mendominasi sebahagian dr hidup aku, namun gagal utk ramai org2 yg rapat dgn aku sedar perkara ni...i am a good pretender by the way..tapi..sgt2 percaya every storms will end up with rainbows....here i am now..bgn dari semua kisah2 kegagalan... :) for u guys out there yg same jugak mcm aku..good luck to u guys...Allah will always be with us..through better or worse, insyaallah..all we need is to believed.



Actually today, 29th Sept,2009..sgt byk benda yg aku tahu..sgt byk yg aku mule sedar..dan aku sgt bersyukur, He heard me...masa aku terjatuh dulu.. :) mcm2 aku doa, mcm2 aku harap...dan selepas tu..nothing happened..but still...aku tetap doa lagi...dan harap lagi....dan akhirnya sampai hari yg aku tggu2, dan sampai masa yg aku nanti2 kan... tapi tak tau nak senyum / happy / ape... sengal laa aku ni.. patutnya aku senyum lebar....kalau boleh party2 ke..hahaha tapi tak.. kenape yeh?



takpe laa..lupe kan...yg penting hidup aku ni..bukan hidup org, SEPI aku dah berlalu...kisah2 lama...dah habis, kisah2 yg pahit dah aku telan..dah pun buang dlm toilet pun (kalau telan kene buang,jgn jadikan darah daging), yg manis aku telan dan simpan...hehehe...



well korang2, as usual sorry laa korang terbace entry aku kali ni yg merepek ni..takde ape nak cite pun selain aku terase cite SEPI tak cukup SEPI, dan aku teringat cerita2 lama...about my life,love,friendship...and many more.. :)



Masih lagi berdoa yg terbaik buat mereka yg pernah ade dlm diari2 hidup aku, as so called family, bfs (haha), kawan biase, kawan baik, org2 yg selalu ade masa aku susah dah senang zaman dulu2, zaman belajar kat KTIM (Bum and budak2 umah jugak memeber lain), dungun(tak perlu sebut dah..plus mamat and zepah gedik), melaka, sekarang...dan sebagainya...we are just not perfect to expect perfection of others in life..and thats why what has happened was happened..kan? :) take it as life lesson learned...and may we have a better one in future, insyaallah..



To my all my family : never failed to stand beside me..no matter what..all of you are my soul...

To my Fiancee : Allah give me just 1 life to live in...and it is u...you are my life..

To my Bffs : accepting my imperfection and never let me walk with sorrow..all of you are my heart..

and the rest, yg same2 have dropped your signiture in my "diary" tak kisah laa dengan warna ape korang sain, hitam,merah,rainbow or anything...thank you so much.. :)

"whatever you give to life, it gives you back..
Do not hate anybody..
The hatred, which comes out from you, will someday comeback to you..
Love others, and love will comeback to you.."

Aku sekarang adelah aku...disebab kan ape yg berlaku...

Selamat malam..




September 28, 2009

Al kisah Si Keli


Hehe..lawak je aku rase nak tulis post this time..kenape? sebab al kesahnyer after balik dari melaka, aku tulis post Eid 2009 tu, khamis mlm, 1 hari selepas sampai umah Klang, aku balik balik melaka..hahahaha


Semuanya pasal aku rase bosan duduk kat Klang, so aku ajak En.Azuan balik kg. Kebetulan sgt my fav Aunty dtg Klang, khamis malam die nak balik melaka..kami ikut laaa....En.Azuan drive mereta my aunty..sampai melaka takde benda nak buat jugak..tapi best laa balik kg dgn En.Azuan....nanti aku cite ape aku buat..


Jumaat tu, Opah tanye, nak makan ape lunch nanti, Aunty aku takde, tgl opah, aku and En.Azuan aje kat umah tu...aku jawab pape laaa...tetibe tgk2 opah tgh menyangkung...die tengah tangkap ikan kat dalam akuarium..ikan keli...hati aku berbunga2 riang...ikan fav aku tu...tau2 je Opah ni..


Tgk2 opah tertonggeng2 tu...aku rase lagi baik aku suh En.Azuan yg tertonggeng2..wakakkakaka jdnyer..aku suruh laa En.Azuan amik alih tugas opah menagkap ikan keli tu...Die pun dgn sgt berlagaknyer berkata : "ikan laut pun aku leh tangkap ini plak ikan dlm kolam..cehs" sebenarnye aku bengang dgr ayat terbabit...aku diamkan aje laaa..tunggu punya tunggu punya tunggu..lama benoo die tangakp ikan akuarium..ngalahkan tangkap ikan laut..tula, berlagak lagi..bile aku komplen die cakap.."licinlah" pastu.. "eh,terlepas laaa tadi dah dapat dah..." adeh laaa..mcm2...


last2 dapat laaa 4 ekor..terus opah suruh plak kasi ikan keli tu pening..sebab opah nak siang...korang tgk laaa video yg aku letak kat bawah post ni nanti cemane buat ikan keli pening, versi En.Azuan...lepas ikan keli dah pening, opah plak siang ikan keli, pastu die amik daun pisang,ramas2 dgn ikan keli yg dah bersih tu..tujuannye nak buang licin2 die..tak kasi die berlendir...oooo itu petuanya..hehehehe


Ikan keli tu opah masakkan spesel utk aku makan...opah tak makan ikan keli..aku balik ni die masak kan...hehehe ikan keli sambal..sile rujuk gambo yeh..sgt sodap...itu lah cerita ikan keli kali ni...pasni nak kena buat post lain..pasal aktiviti mlm aku di melaka Jumaat tu..hehehhe.. selamat membace...



video

September 23, 2009

What Happened in My Eid 2009


Today is our 4th Syawal and i'm at home..Havent realise how fast Ramadhan has left us, now Syawal bringing almost the same feeling...Raya ke 4 dah..Wanna know how my Eid been celebrated? Keep on reading ya.. :)


Day 1, 19th Sept,2009.

Heading to Malacca at 630pm from Port Klang, i've checked from my Google Map, it takes 1hour 47mins for 147km form my house to Alor Gajah..however, due to fake info from PLUS, they said E1,Seremban - Malacca is having real bad traffic at that time, so we decided to use jalan Banting. Patut tak sampai 2 jam dah boleh sampai melaka, we took almost 3 hours nak sampai Alor Gajah. dah laa puase. Padahal bukan jem pun hiway tu...cehs..Chik's family dah prepare nak start BBQ dah when we arrived. So, apelagi, i took charge of it..bakar3.....halfway bakar, hujan..hahahahaha then family Pakde plak sampai...cont our BBQ sampai semua kenyang.. :) After that, kak long and i helped my aunty buat ketupat, isi ketupat..and i end up sleeping cepat mlm raya tu...penat beb..huhu


Day 2, 20th Sept, 2009.

Woke up at 8am (mmg lambat), get ready for my 1st day raya...yey~ waited for pakcik2,cuzzin2 lelaki, semua balik dr sembahyang raya, makan2 and bermula lah sesi minta2 maaf dan duit raya..sob2...abeh duit den....ekekkekeke but its fun coz they have to ciom my hand and mintak maaf as if dorang mmg byk buat dosa to me...hahaahhaha...hope all of you happy lah ye dapat duit raya ye kanak2...jgn byk komplen...ekonomi meleset...huhuhuhu..


After took pics together and have fun kat rumah Chik, my family off to Segamat. Raya kg ayah pulak..starting with Pak Anjang kat Jasin, melaka, umah Kg.Gubah, rumah Pak Lang, rumah PakLong kat Pogoh and PakSu kat Pogoh jugak..pergh....penat...then we back to Melaka, arrived at midnite terus je ZzzzZzzz...


Day 3, 21st Sept, 2009

Pakcu dtg dr KL, so lengkaplah family Hj.Osman (please exclude my Pak Long) hahaha..Pakde and family went to Tok Midi house in Tampin, my family and i lepak at home, tgk TV aje..and of cos, makan, makan, makan, sampai nak terburai perut. TETAP..makan jugak..hahaha At night, Pakde buka kelas belajar menganyam ketupat jantung, i dunno it is hard to make it, i tot senang aje anyam ketupat ni, rupenye, sgt susah yeh..but, i've made it...yeah!! tgk tgn laa..hahahah but dunno if tahun depan i still can remember how to make it..ekekkekeke. Then,we went to Muara Ikan Bakar, Umbai. Makan ikan bakar, paksu belanje yey~~ all 16 of us, exclude chik's family, ayah and ameer. So, what have we ordered that night?


  1. 3 siakap 3 rasa

  2. 1 pari bakar

  3. 4 pinggan sotong goreng tepung

  4. 4 pinggan butter prawn
    15 nasi lemak

  5. 30 otak2

  6. 7 jug air (laici,tembikai,oren,limau,air suam)

Hahahaha...we end up full and feel like bloated plak dlm kete...giler ah...Thank you Pakcu..hehe


Day 4, 22nd Sept, 2009.

I had a nightmare that night before Maklat woke me up at 9am...Fuh,seb baik..actually i havent yet go to my grandfather's kubur since 1st raya. So, nak la pegi hari ni, with Pakde. Maklat kejut kate pakde dah siap pakai songkok dah, aku je tak bgn lg, beriye laa aku bgn cepat gile mandi, tgk2...pakde tengah "berenang" lgi atas katil..cehs..tunggu punya tunggu sampai kul 11am baru g kubur arwah atuk..It's been 2 years i havent visit arwah atuk, but i always keep him close to my heart.. :( this year, aku bersihkan kubur, and tgk2 keliling kubur, lama tak dtg..rindu pulak.. i know all of us miss him so much...as much as those memories he left us with..knowing him for 18 years is such a short time but still, great memories..enough talking bout him, will make me cry plak kejap lagi.. :) for you atuk...Al-Fatihah..Balik dr kubur, lepak2, and balik Klang...arrived at 630pm mcm tu...terus je..tido... hehehe


Today 23rd Sept, 2009, i have nothing to do at home. Just waiting for my fiancee balik dari kg and will visit my Pakcu kat Keramat tonight. Then no plan for tomorrow and day after,except if my BFF dah balik, nak jalan raya rumah dorang..other than them....mungkin i have to plan 1st..hahaha


To all of you, my readers, wish you selamat hari raya, minta maaf zahir dan batin, halal kan makan dan minum yg nampak atau tidak, yg sedar atau tidak...dan kat sini juga, aku maafkan segalanya, sesiapa pun, dosa yg aku tahu atau tidak...yg nampak atau tidak, semua aku maafkan dan halal kan...luv u guys...always..Mmmuuaahhss..


To my Fiancee, Selamat Hari Raya, sorry for everything, i love u more every single day..no matter what may come our way..insyaallah..

September 6, 2009

::Fitting my Wedding Dress::






Hampir terlupa nak update baju yg aku try kat D Ratu, last week. Actually i found this dress in the internet and fall in luv with it..since it is not so expensive to rent, i decided to give it a try and.... korang tgk laa..cantik ke tak..hehe :)


Komen yg bernas adalah much appriciated :). Both of us agreed on this dress but tak agree dgn baju lelaki..so..baju lelaki nak kena buat yg baru...so far, mmg top list lah baju ni..gonna pay for downpayment soon kalau takde sebarang komen yg negatif..yey~~

Ini Seriyesss!!


Pada yg tak nampak, YM di atas adalah antara aku dan EnAzuan. Mungkin ramai yg tau, hobi unggul dan utama dia, iaitu, MEMANCING.. pantang nampak air sikit, lopak sikit, longkang pun jd lah..mule lah die tersengih2 pandang aku..dan selaku tunang yg sgt mementing kan keselamatan dan jugak sgt tidak suke perkara2 LAGHA, aku akan bula kerutkan dahi aku, cekak pinggang, dan muncung sikit sambil berkata "ah, takde3!!jgn nak tersengih2!!"..

Ni adelah perbualan aku dgn En.Azuan pasal mancing tersebut kat YM tu... :
Aini Azuan: abg..BUZZ!!!
Aini Azuan: ade ke tak nih..
Aini Azuan: biar laa takde pun...
Aini Azuan: b nak cakap jugak..
Aini Azuan: td b dapat sms dr izhar
Aini Azuan: die tanya siape staff nama Azhar,staff penang..
Aini Azuan: so b tanya kenapa..
Aini Azuan: die kata, dia dpt sms staff tu jatuh kat laut..kat kedah...
Aini Azuan: tak timbul sampai sekarang
Aini Azuan: b bg laa details, umur 24,join ibil bulan 5 rtu
Aini Azuan: so..b tanya cemane leh jatuh kat laut..
Aini Azuan: jawapannyer...g MANCING..bot terbalik..
Aini Azuan: jadi..
Aini Azuan: kesimpulannyer kat sini...
Aini Azuan: ANDA DIHARAMKAN MEMANCING SEUMUR HIDUP..SAMA ADA DILAUT, DISUNGAI, DI TASEK ATAU DIMANA2 JE YG ADE TAKUNGAN AIR SEKALIPUN...SEUMUR HIDUP...
Aini Azuan: HARAP MAKLUM!
Aini Azuan: SEKIAN!
Aini Azuan: oh lagi satu..
Aini Azuan: KEPUTUSAN PENGADIL ADALAH MUKTAMAD,SEBARANG SURAT MENYURAT TIDAK AKAN DILAYAN!
TuNang: alaa..kalo dah nk meninggal tu tgh dok dpn laptop pun bole mati yang
Aini Azuan: AH!!
TuNang: ishkk..tu dah mmg takdir dia mati kat laut la
Aini Azuan: aaaaaaaaaaaaaaaaaaaah
TuNang: abg kalo gi pun abg pakai life jaket la sayg
Aini Azuan: takde2
TuNang: ishkkk
Aini Azuan: aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah
Aini Azuan: takde3~
TuNang: alaaaaaaa
Aini Azuan: dah kate dah..
Aini Azuan: sebarang surat menyrat
Aini Azuan: sebarang alasan
Aini Azuan: rayuan
TuNang: sms bole?
Aini Azuan: takkan dilayan
TuNang: emel ke
TuNang: hehehe
Aini Azuan: sms pun tak bole!!! haih!!
Aini Azuan: email pun tak!! org kate takleh2 takleh lah..melebih dr pengadil ko nih!!
TuNang: ala..kedekut la
Aini Azuan: kedekut mak kut...
Aini Azuan: tak kire
TuNang: xpe..nnti pegi senyap2 je xnak bgtau
TuNang: hehehe
Aini Azuan: ooooo cube laa buat...ko cube dulu
TuNang: hehehe..xnak aa
TuNang: x berani
TuNang: huhuhuhu
Aini Azuan: hah...tau takpe...
Aini Azuan: kalau nak manceng..nanti aku belikan ko akuarium kecik...saiz S..aku letak ikan emas..
Aini Azuan: ko mancen depan tb..
Aini Azuan: sudah!
Aini Azuan: syarat dah pun di longgarkan...jgn nak mintak lebih2...
TuNang: uihhh
TuNang: alaaaaaaa
TuNang: tu pakai panceng mainan tu bole la
Aini Azuan: naseb aarr..lalalala~
Aini Azuan: takpun aku belikan mancen permainan yg utk budak2..yg magnet tu...ikan bukak mulut ko panceng...
Aini Azuan: senang
Aini Azuan: tak laa bsah lantai umah..

hah, tu laa ceritanya, dan actually panjang lagi YM tu..malas aku nak paste, mmg betul, ajal maut ditgn tuhan, malapetaka ni kie tak pernah tau pun bile die nak sampai pada kita, tapi ape yg boleh kita elak..kita elak laaa tak? k laaa..aku nak mandi...pada semua kaki pancing, HANDLE WITH CARE!!

p/s: En.Azuan, sila bungkus semua perkakas2 memncing anda, saye nak buat sedekah amal jariah dibulan Ramadhan ni kepada anak2 yatim.

Sekian.

September 4, 2009

Today's activities


Date : 4th Sept,2009

Time : 1337

Venue : Ofis laa..aku keje tau =P

Mood : Blur, sebab keje byk..


Aku kena relax..sebab dr td asek laa hadap report. Mata sakit..rase tekak mcm nak muntah. Puase2 ni, takleh nak beriye sgt hadap laptop, rase haus plak karang (ape kena mengena laptop dgn rase haus? ekeke)....


So, i am planning for my today's activities. Usually people plan a day before, but i plan on the day i wish to do whatever i wanted to..hahaha


0500 : Bangun sahur (woke by my Fiancee)

0630 : Get ready to work

0715 : In his car oready...(sorry tggu lama..tertido balik laaa..huhu )

0845 : Sampai ofis (entah kenape semua tempat nak jem today, sengal lah!! hangen je aku pg td)

0900 : Doin ofis work + fbing + chatting + blogging + surfing internet

1630 : Patutnya time ni aku balik, but kena stay for buka puasa :(

1900 : Turun buka puasa with my big boss at Zakuro.. (my fav restaurant..Unagi..i'm coming)

2000 : Heading to D Ratu Bridal House, utk fitting baju :) with my Fiancee

2100 : Appointment with D Ratu Bridal house :)

2300 : Watch movie at KLCC, FINAL DESTINATION 4.. yey~~

0100 : Balik dan tido.. :) ZzZzZzzZZzz


jadi, itulah jadual hari ni...bosan giler sekarang...lambat betul masa ni nak gerak...cehs...dah laa lapar ni....bosan plak..


korang buat ape je hari ni??


p/s : thinking of dgn siapa En.Azuan nak berbuka hari ni..sebab die mmg bukak puase dgn saye je selama ni...ermmm...

September 2, 2009

Angan2 yg takde penyudahan.. =P


Date : 2nd Sept,2009
Time : 0958
Venue : Opis, lantak laaa... =P
Mood : Berangan sgt! ahaks..

Aktiviti berangan ni perkara biase laaa utk aku. Sebab berangan a.k.a planning ni mmg wajib utk org mcm aku yg ade terlalu byk benda at the corner.. hehe tgk blog Cida semalam buat aku rase nak jugak share angan2 aku cam Cida yg Ratu Berangan itew~~ hahaha ni kisah nak kahwin laa ni, sebab dah dekat dah. Org2 yg rapat maybe dah tahu dah date yg dah aku pilih...pada yg tak tau tu..pasal korang tak rapat laaaa...wakakakakak ape lagi...lagi maw tanya! huhuhuu nanti aku akan buat entry ::Bride To Be:: yg sarat dgn segala preparation utk my wedding :) nantikan ye kamu2! hehe

Aku suke majlis yg simple dan tak membazir, walaupun terasa trend "garden wedding" klise, tapi mmg tak dinafikan tema ni sgt lah cantik dan seswai utk tahun tahun ni.. Fresh flower mmg takkan lapuk laaaa, warna white pearl, off white, baby pink, lite purple, warna rumput / daun2 mmg sejuk sgt mata memandang... jd.. angan2 aku jd camni :

::Nikah::
Date : 010110, 10am (rumah @ masjid) - date ni yg paling aku nak...tgk cemane k..
Theme : Baby pink.. (Bffs semua pakai merah, sama mcm family aku k!)
Baju : Tempah sendiri...designed by my aunty :)
Make up : Nani & Gee (dun wery Gee, i'm wearing tudung on that day..ngeee)
Jemputan : 200 org (both families + Bffs + Frens)
Menu : bg korang makan bihun je boleh?? wakakkaa tak laa...menu kg2 laa..mcm aku tunang hari tu.. ok? hehehe demand sgt taknak bihun kan korang! cehs! =))

::Malam Berinai & Khatam Quran::
Date : 010110, 8pm (rumah)
Theme : Lite green
Baju : tempah sendiri, designed by my aunty jugak.. :)
Make up : Nani & Gee, plz be informed aku nak jugek yg Sariyanti tu ok!! Lantak la..lalalala~
Jemputan : 100org (both families, Bffs, marhaban group or whatever laa )
Nota Kaki : Takde salin2 baju byk2...tak kuase aku nak layan, 1 baju je..baju khatam tu laa baju berinai... :)

::Sanding::
Date : 020110, 2pm (rumah laaaa...)
Theme : Putih, hijau, pink... (baju sanding aku white pearl - dah dapat dah tempatnye! )
Jemputan : 1000org saje (both families + Bffs + Frens + Ofismate, etc) cukup laa.. :)

Menu : Ni laaa yg pening, bercanggah pendapat. Ikut kami berdua, nak yg simple..bayang laaa mesti ade byk kenduri kahwin kan that day...so, korang sure makan byk rumah. Apekata rumah aku makan simple2 and santai...garden wedding kan... makan laa mcm sate, soto / bakso, sup2, kambing golek sekor dan air kelapa ke, air Janda pulang ke..hah tak tau laa tu air ape tu..ekekkekeke ok what..santai kan? best! A big No-No from mama and opah, both of them want Johorian menu (as usual, koman sangat menu2 ni, oh pls!) nasi beriyani, ayam merah bla bla bla bla... so? cemane?

Gift / wedding Favour : Yg ni simple aje, bab ni kena follow my opah's rules and regulation. Dia nak jugek telur pindang dia...so...layan~~~ and akan ade special gift utk both family members and Bffs, of cos! :)

Flower girl : I dont need them...hahaha..tapi tgk bajet nanti laaa..and kalau tak serabut :)

Khemah : Max 8 including khemah makan pengantin + pelamin...keciknyer..ekekekkeke warna scallop plak aku nak baby pink..but...Tunang saye plak kate..kalau tema garden..based utk garden ialah daun2..daun2 = hijau..so...die suh buat hijau putih..lawa ke? ni dah macam majlis si Diana Rafar & zamarul la pulek..wakakakkaka taknak2..combined idea laaa..aku pink..die ijau..so..scallop baby pink + lite green..cantik kah kawan2?? ermm...nanti aku kena tanya semua ahli nujum negara...huhuhu korang leh vote kat tepi blog ni..sila vote dgn segera yeh!

Pelamin : Actually ade few wedding planner yg aku berkenan, mcm Rinssuzana, Zaifie Zainal, Puteris, D ratu etc (ni semua yg murah laa..bukan yg grand2 mcm Arma ke, Naz great idea ke, Linda Rahim ke..yg tu...artis or anak dato' leh laaa...aku artis ke?waaaaaaaaaaaaahh!!) yg aku pilih ni sgt simple, dan harga yg berpatuan dan bersesuaian dgn aku. Pelamin bawah khemah, 20 kaki, warna putih / cream & hijau..ade sangkar burung gantung2 (dlm nak ade burung tau!), ade pagola, ade rumput lilit2..ade lilin2...waaaaaaaaaah?? cantik ke? berangan sgt! hahahaha kerusi taknak yg high back tu confirm2 sebab aku tak tinggi..t nampak cam tah pape.., nak yg biase je..tapi cantum..mcm kerusi taman..warna putih..ekekkeke comelnyer...

haih....kalau berangan ni mmg best..tapi berangan2 aku pun..semua benda ni insyaallah in place tak lama lagi..kalau tak dapat yg aku nak..yg dah nak same pun jadik leee...ekekekke sebab it is my lifetime memory..and i want it to be perfect...bukan sempurna kat mata semua org... sempurna di mata dan hati aku sudah laaaa..lagipun, yg nak ingat semua ni sampai bila2 ialah aku dan tunang aku..so...biarlah sempurna dimata both of us..

Pasni ade entry aku nak letak gambar2 yg aku dah pun g survey masa pameran pengantin that day.. :) tgk yeh! take care... tatatatata

p/s : wahai En.Azuan, assignment kamu yg dah 3bulan tertangguh bile nak submit..cepat! itu lee tugas kamu yg 1st dan yg senang aku rase, CARI TEMPAT NK G KURSUS KAWEN!! adoi laaa.. *geleng2kepala*

September 1, 2009

Berape jumlah cost anda pegi dan balik keje..


Date : 1st Sept, 2009

Time : 2246

Venue : Atas tilam, depan TV

Mood : tiba2 terfikir pasal duit yg telah dibazirkan...deymmm.. :


Entah kenape tiba2 aku terfikir pasal jarak, masa, cost dan sebagainya utk aku pergi keje selama ni.. bukan ape, sekarang aku tgh servey rumah utk aku sewa / beli after aku kahwin tahun depan. So, to have a fiancee yg suke sgt lukis map, aku suke sgt buat servey lalulintas ni, dia bg kat aku jarak dr rumah aku sekarang (Port Klang) ke ofis IBIL, Mont Kiara. Dia jugak bg aku map utk tgk tempat2 yg bakal kami duduk after kawin, mcm area damansara, shah alam, puncak alam, meru, bukit Jalil, or....Ulu kelang.


Sedar tak sedar (sebenarnye aku sedar,tp byk benda buat aku tutup mata), jarak dr rumah nak ke ofis aku ialah 41km... bermakna jarak pergi dan balik = 82km.. sehari aku travel 82km????? erk... then...tol lagi?? sebab nak cepat sgt, takleh ikut faderal highway, aku kena ikut NKVE, tu pun tak boleh keluar ikut damansara, jem.....kena keluar ikut Jalan Duta, total tol aku pergi keje RM4.60. Balik keje, aku hadapkan aje jem tu sbb balik takpe laa lambat kan..tol kena hadap, iku t LDP, Rm1. Tol Batu 3, Rm1.10. Tol Bukit Raja, Rm1 = RM3.10..


Talking about masa yg diambil nak g keje everyday, hahahaha part ni lawak. org duduk klang je tau kenape serba tak kena keluar cepat atau lambat same aje... jem kat jambatan Klang tu azabnyer tuhan je laa tau. Warga Port Klang mcm aku rasenye dah terlalu lali kot dgn jem kat situ. Sampai rase mcm tak kisah dah.. (padahal dlm hati sgt lah berharap aku leh keluar dr bandar klang ni supaya tak payah hadap lagi jem ni).


Tetibe aku nak buat calculation jap :

(a) Jarak : 82km / day = 410km / week (perghh..padanlah sebulan sekali aku kena servis kete :( )

(b) Tol : RM7.70 / day = RM38.50 / week (there goes my touch and go keluar mcm air.. :( )

(c) Minyak : RM0.20 / km = RM82 / week ( padan laa CC aku asek laaa sampai je RM300 every month)

(d) Cost of living : Lunch aje laa.. RM10 / day = RM50 / week (talking about Mont Kiara ok...mane de murah, makan pun sebelah2 ngn Mat saleh je...haish)


So, setelah aku calculate b + c + d = RM170.50 / week..

Total monthly = RM682... pergh...bertabur duit gaji atas jalan.. :(

Nak pegi keje everyday aku travel pergi dan balik 2jam setengah...


korang rase berbaloi ke? gaji aku biase2 je..nak bayar kete, bayar cost g balik keje ni, and nak jugak bg parents aku duit or paling2 pun barang dapur utk makan kena laaa support jugak.. pastu adik2 pau lagi credit la...topup laa...duit buku laaa...duit belajar laaa...lepas tu bayar astro, bayar bill hp sendiri...wakakakakakkaka gile ke ape aku ni..????


Last2, tgl kat aku berape sen?? 20 sen je laaaa...Lalalalalala~~~ korang cemane plak?? cube kire..sebab, aku dah mule rase, ini lah penyebab utama aku dah demotivated utk pegi keje sekarang..nak buat keje pun malas, sebab mengenangkan hidup yg mmg tak berape nak best sekarang. Tambah2 sekarang dah nak kahwin laa ape laa sume...lagi aku cam termenung jauh sikit...huhuhuhuhu


Umur dah 25....thn depan 26.... lagi 4thn 30 dah....ikut target aku, aku sekarang still on track dr segi kerjaya, and gaji...cuma aku rase kena change plan sikit..maybe aku kena tukar keje laa..yg boleh cut cost aku dr Rm682 ke at least RM500 ke..or less than that lagi bagus.. kan??? ish..pening lah aku ni bile kire2 pasal duit ni... errmmm...this is definitely not a good sign...not a good financial practice...boleh melingkup camni..ekekekkeke...


Kesimpulannye, aku dah tau kenape aku agak berbeza dr org kat opis yg leh sampai awal giler...kul 730am ade yg dah sampai..aku plak 845 - 9am baru aku sampai...pastu org pun leh tau kenape aku sgt penat nak g keje pagi....sebab balik pun sampai umah dah mlm..g keje pagi2 plak...org len paling lama pun 30 - 40 min nak sampai umah..aku 1jam setengah baru sampai.. gaji plak mcm nampak tak nampak..hilang camtu aje every month...hahahhaa byk nyer factor yg menyumbang pada demotivation aku selama ni...TAPI.... aku gagah jugak g keje..wat keje..sumtimes balik lewat jugek....kena bambu ke ape..tahan jugek.... padahal dlm hati...rase nak je hempas semua benda dpn dorang...


Alhamdulillah boleh lagi control.. :) bagus jugak aku ni...tapi secara seriusnya, aku mmg kena cari keje lain...yg lebih economical...lebih balance...supaya aku tenang bila pegi keje, buat keje, dan balik keje..tak gitew?? hehehehe


for all workaholic outhere, it is good when u work hard to get something, it is nobel to pay back whatever your company has pay you every month...tapi...we are human, we still have limitation on our capabalities, aku percaya kalau emosi kita bagus, kita kerja pun rase best aje...kita selesa.. happy and so on...kena jugak pentingkan diri sendiri dulu..sebab...aku baru rase betul jugak email2 yg kawan2 aku hantar...


"kalau aku yg mati...company cari org baru, bg duit khairat kematian kat family aku, dlm RM1k, dalam paling busuk sebulan company dapat replacement staff, tapi aku? ape yg aku tglkan utk family aku? Duit? Harta? Kenangan yg byk? (byk ke kalau asek duduk opis sampai mlm2),belum cerita bab kawan2..bffs aku? tak keluar minum pun..tak spend time together shopping or tgk muvi...ermm...utk diri sendiri?? privacy aku? masa utk aku nak relax dan sebagainya?? kalau ada suami nanti? ish2 byk benda nak dibuat..terlalu suntuk 24jam yg Allah berikan.."


Jadi, i wish for a balance life...family 40%, 30% personal, 15% Bffs, 15% kerja... baru rase aman dan selesa... now it is never too late to adjust everything...and i am on my way to my new plan..


Take care toodles!! Daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa~~

My Engagement Day







Date : 19th July, 2009
Time : 10am - 1pm
Venue : My Home Sweet Home

Hi, as i promised before, nak cerita pasal my Engagement Reception as soon as possible, tapi tak dapat laaa..sgt byk benda nak buat.. hari ni curi masa to write this post. Takut lama2 dah tak ingat ape yg jd time tunang that day :) . Kat bawah ni beberape perkara utk jd ingatan aku sampai bila2 :

1. Fakta Rombongan Lelaki :
Ahli rombongan ade dlm 30 org, termasuk lah kanak2 riang lead by ada pakcik ni yg di panggil Tok Su. From my fiancee side semua ada except Kak Ana and family due to family matter. Org kg dari Pahang pun ade tak silap dlm 9 org. Dulang hantaran ade 7 utk pihak perempuan (tepak sireh, cincin, kain, kek, buah, kuih & kuih lagi).

2. Fakta Pihak Perempuan :
Tak sangka pulak ramai yg dtg masa aku bertunang that day. Ingatkan mama tak ajak, rupenye ajak. Family2 saje dalam 50 org termasuk kanak2 riang. Ketua penyambut rombongan dan selaku perunding menerima pertunangan ni ialah sepupu mama, aku panggil Tok janggut.. :) Pihak perempuan membalas 7 dulang juga (setara dgn pihak lelaki), ada tepak sireh, cincin, kain baju melayu, kek, biskut, puding & cupcake.

3. Fakta perbincangan :
Dua2 pihak setuju dgn pertunangan kami diikat selama tak lebih setahun. Duit hantaran pula tak dinyatakan waktu bertunang atas alasan ini akan dibincangkan sendiri bersama ahli keluarga terdekat bila dah sampai masa nak kenduri kahwin nanti and duit hantaran tu akan dihantar dalam sebulan sebelum tarikh nikah. Dulang hantaran pulak diberi setara serba satu utk majlis nikah (naseb baik tak serba berdiri ekekeke).

4. Fakta Dulang hantaran pihak perempuan utk lelaki :
(a) Semua bekas hantaran adalah hand made dari my fav aunty :) (recycle dr kenduri kahwin my sister)
(b) Sireh junjung tu hand made dr opah :)
(c) Cincin hasil gubahan bersama aku and my cousin kak ngah.
(d) Kain baju melayu tu beli kat KL...and opah yg wat gubahan mlm sebelum bertunang.
(e) Kek coklat, baked by Mama.
(f) Biskut, by Mama.
(g) my fav puding..made by opah and my cousin, kak Long :)
(f) Cupcakes, hadiah dari my bff, nani :)

5. Fakta dulang hantaran pihak lelaki utk perempuan :
(a) semua dulang hantaran yg ade rumput tu hand made dari my fiancee...
(b) Cincin dlm ikan tu mmg my fiancee yg buat and ikan tu di beli di merata tempat.
(c) Tepak sireh, bakal ibu mertuaku yg siapkan semua barang dlm tu termasuklah duit rm1.05 kena letak dlm beras kat bawah tepak sireh tu..hehehe
(d) kain baju kurung tu same mcm kain baju melayu, corak butterfly...beli kat KL aje..hehe
(e) makanan ade bahulu dgn ape yeh lagi satu tu dah lupe..semua nya digubah2 oleh family tunang aku..
(f) Cake pulak, tanpa tunang aku sedar die belikan aku cake ais cream bole?? cehs.. seb ek sempat makan sebelum meleleh je cair..huhu
(g) buah-buahan ni best sikit..mmg aku yg mintak nak semua local fruit..ekekke unik.. seb bek tak suh letak durian..fav fruit katenyer...ekekekke

6. Fakta2 menarik lain :
(a) Make up by Bff Nani
(b) Hairdo by Bff Gee
(c) Baju, my fav aunty yg kasi setel dr kain sampailah ke tempah2...dan outcomenyer? vogue de vass...ekekkeke sweet tapi glamour..
(f) Cupcakes gambar kayu pancing and ikan dr ex teammate : Reen..sgt cantik dan sedap!
(g) Pelamin and hiasan pelamin : Bff Emy, thank you emy!!
(h) Gubahan bunga tepi pelamin : Fresh flower dr Cameron Highland..Emy belikan.. and digubah oleh Emy and my cousin, Kak Ngah, their job = SUPERB!
(i) Gifts utk tetamu : cookies by mama, and Kak Long, Kak Ngah tolong balut cantik3!
(j) Persiapan pelamin : abg ipar ku and tunang...
(k) Tikar kat depan umah tmpat kawan2 makan...hahah amik umah bakal abg ipar aku..ekekke
(l) Menu makanan : imported chef dr Johor, semata nak makanan Johor that day.. adik opah Tok Nah..
(m) Bilik tempat siap2 : Bilik akak aku laaa..hahah tak kemas pun..lalalala~
(n) Cameraman : Thanks to Bob aka faizal...as my cameraman!! :)
(o) oh lupe..carpet2 yg cantik...dr kedai Bff Emy, di Ipoh..jemput2 dtg yeh kesana!!
(p) cupcakes : comel2 dr Sutila, classmate mase sekolah..thanks Su....lebiu!! ekekkeke

Haih..penat...list down semua benda..kalau ade tertinggal mintak maaf laaa..aku lupe kot.. perjalanan majlis mcm biase laaa..a night before mmg sgt sibuk...Gee and Nani nak tido umah..tapi taim aku tengah buat bunga rampai leh plak dorang msg cakap tak jd dtg...dah kul 11 plak tu..cakap sok aku kena make up sendiri...sebab last minit dorang nak kensel..ikut hati naluri aku yg kejam ni..sikit lagi nak kena maki dorang tu..tetibe... aku dengar adik aku cakap.. "dik, kawan ko dtg"
pastu dgr.. "SURPRISE" hah! aku dah agak dah...wat seprise katenyer..die tak tau aku dah tensen tahap gaban taim tu! haish! so mlm tu aku tido ngn bff aku mcm masa kat Dungun dulu..ekekkee...nani gee aku...sweeeeet...

pagi bgn siap2...tak tau sape siapkan sape..sebab sume sibuk..aku pun siapkan mak andam aku boleh? rebut sikat ngn mak andam aku..rebut make up ngn mak andam aku..boleh?? adeh... emy sampai dlm pukul 9am..sgt awal..ekekekke..schoomate aku sume sampai jam 11 mcm tu laa..teman aku berborak2 dan amik gambo..cameraman pun sampai dalm pukul 11am jugek.. :) reen sampai awal jugak..teman aku buat2 lawak...gelak2..bagus perempuan itew..mak terhibur nyah! ekekekkeke

rombongan laki dr pahang...so agak lambat tapi aku lagi suke..pasal senang aku nak adjust muke aku ke ape ke...sampai2 je disambut dan berbincang...tepat pukul 1245 mcm tu aku selamat lah di tunang kan dgn Azuan Md Ali.... :) syok woooo that moment..sebab pakai cincin and salam2 semua org..best2..huhuhuhuhu sessi amik gambar tak payah cakap laaa..sgt2 laaa byk gambarnyer...then aku lepak laaa kat umah tu ngn bff aku sampai semuanya nak balik...mizua wakil cida inta pun ade...ngn baby die yg sgt laaa comel..nak je aku gigit2 pipi anak die... ngee..

so pengakhiran post kali ni ialah..aku happy and thankful atas semua yg dah di takdir kan utk aku...i hope this moment will last forever in everyone's memory... and i do appriciate all the hard work and effort made by all of you to make my wish come true.. to my Fiancee, i love you more everyday, and i hope that we will be together, treasure every moment with lotsa love now and here after..

for my family, thanks for the support, and all preparation made by all of you... love u guys so much... i'm getting nearer to be a bride, and to be someone's wife...pray for my happiness as all of you will always be the best family i ever had.. :)

for my bffs, nothing much to say coz you are proven angels (and devils) sebab kalau aku seru je mesti korang timbul..hahahahahhaah...berada dgn aku susah dan senang...sama2 dgn aku time aku memerlukan kawan2 utk sapot aku...ermm..ape lah lagi yg aku perlu mintak..

:::i am just a lucky girl::: alhamdulillah ::
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...